Ghetuţa lui Moş Nicolae. Ce cadouri se pun
În ziua de Moș Nicolae se dăruiesc dulciuri, fructe – struguri, mere, nuci -, cărți, lumânări colorate, o pungă cu grâu sau cu orez, simboluri ale sporuri în gospodărie, flori și mai ales busuioc.
De sute de ani, copiii cuminți și harnici primesc fructe, covrigi și colăcei cu miere de Moș Nicolae, precum și Episcopul Nicolae le oferea celor mici în timpul vieții sale.
Totodată, se spune că cei care își sărbătoresc onomastica trebuie să primească în dar o floare, pentru a avea împliniri, dulciuri și o lumânare decorativă.
Darurile trebuie înfășurate în săculețe de culoare albă sau aurie, apoi se vor pune în cizmulițe sau în pantofi. Tradiția spune că aceste ambalaje de culoare albă și aurie sunt simboluri ale armoniei și, în noaptea Moșului Nicolae, au putere magică.
Când vine Moș Nicolae
Cadourile trebuie puse în ghetuțe în noaptea de 5 spre 6 decembrie, acestea urmând să fie descoperite de cei mici la primele ore ale dimineții de 6 decembrie.
Circa 800.000 de români poartă numele Nicolae, arată statisticile Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din cadrul MAI. Din aceștia, aproximativ 520.000 sunt bărbați, în timp ce peste 280.000 sunt femei.
Cel mai populare nume sunt Nicolae sau Nicoleta, fiind urmate de Nicola, Nikola, Nicolina, Niculița, Neculița, Nicole, Niculai, Neculai, Niculae sau Nicu.
Totodată, alte nume derivate sunt Nicușor și Nicolaie.
Cele mai frumoase mesaje de Sfantul Nicolae pe care le poți trimite sărbătoriților.
Sursa foto 123rf