Ghicitul în bobi a fost adus pe meleagurile noastre de la ghicitoarele turcoaice, dar se pare că această practică se folosea și în Egiptul antic. În vremurile vechi, oamenii foloseau tot felul de unelte și semne din natură pentru a ghici viitorul și pentru a primi un răspuns de la zei.

Practicile divinatorii nu se bazau doar pe cărți, zaruri și pietre. Se foloseau penele de păsări, acele, sarea, apa, oglizile, tunetele și ploaia, oasele de animale sau crengile din copaci. Imaginația ghicitorilor era bogată, dar fiecare practică avea micile ei secrete.

Ghicitul în bobi pare, la prima vedere, destul de complicat. Dar, dacă ești puțin atentă la matematica simplă pe care trebuie să o folosești, și dacă rostești corect descântecul, bobii îți vor arăta viitorul. Sau cel puțin te vei amuza cu prietenele tale!

Ce erau bobii și ce se folosește azi

Bobii reprezintă termenul arhaic pentru boabe, grăunțe sau orice alte mici obiecte rotunde cum ar fi pietricelele. Ghicitoarele de pe vremuri foloseau adesea pietricele de râu, scoici de aceeași mărime sau bănuți. În Moldova veche, la curțile boieroaicelor unde se dădea adesea în bobi, țigăncile ghicitoare foloseau ceva mai neaoș: boabe de porumb sau de grâu.

Și bunicile noastre dădeau în bobi folosind adesea boabele de porumb sau boabele de fasole, pentru că sunt mai mari și mai ușor de numărat. Și ție ți-ar fi mai ușor să folosești boabele mari de fasole, cu care poți învăța ghicitul în bobi. Dar ai grijă să fie boabe de fasole din același soi, toate la fel de mari, deoarece bobii care diferă prea mult ca mărime pot influența în mod nedorit rezultatul jocului,

Obiectele de care ai nevoie:

  • 41 de bobi – boabe de fasole
  • Un săculeț de pânză
  • Hârtie și creion
  • Și multă bună dispoziție!

Ghicitul în bobi necesită un strop de matematică

La acest joc, trebuie să ai răbdare și să numeri. În primul rând, se trasează pe o coală de hârtie un pătrat mare cu trei rânduri și trei coloane. Astfel, vei obține 9 pătrate mai mici sau căsuțe pe care trebuie să le numerotezi de la stânga la dreapta și de sus în jos, cu numere de la 1 la 9.

Ce semnificație au cele 9 căsuțe

  • Căsuța 1 – deciziile majore din viață
  • Căsuța 2 – nunți, botezuri, cumetrii, decese
  • Căsuța 3 – călătorii, protectori, familie
  • Căsuța 4 – norocul în dragoste
  • Căsuța 5 – despărțiri, divorțuri
  • Căsuța 6 – sănătatea
  • Căsuța 7 – faima, succesul
  • Căsuța 8 – averi, moșteniri
  • Căsuța 9 – pierderi, sărăcie

Pe de altă parte trebuie să știi că ghicitul în bobi avea o semnificație mai adâncă pe vremuri și interpretarea lor se făcea nuanțat în funcție de așezarea lor în căsuțe. Se ținea cont de cele fiecare linie de pătrate sau căsuțe, astfel:

Linia 1 reprezintă CAPUL. Aici se citesc răspunsurile la întrebări legate de cursul vieții, de momentele majore, alegeri importante, nunți și botezuri.

Linia 2 reprezintă INIMA. Aici se pot citi bobii care prevestesc dragostea, legăturile amoroase din viață, sănătatea și fericirea ta.

Linia 3 reprezintă PICIOARELE. Aici se vede norocul în viața, șansele, câștigurile, averea, bunăstarea, dar și pierderile sau sărăcia.

Cum și când se rostește descântecul bobilor

Descântecul acestui joc se rostește în momentul în care alegi cele 41 de boabe de fasole din pungă. Nu uita că boabele trebuie să fie cam de aceeași mărime toate. În timp ce le numeri, le descânți și le cânți ușor versurile de mai jos:

41 de bobi, 41 de fraţi, bine ştiţi, bine ghiciţi!

Să alergaţi, să căutaţi,

Pe unde ştiţi şi să-mi ghiciţi

Aşa cum a ştiut plugarul să vă semene

Şi voi aţi ştiut să încolţiţi,

Să creşteţi şi să vă-nmulţiţi

Aşa să-mi arătaţi

Voi patruzeci şi unu de bobi descântaţi

Iar de nu, să vă risipiţi câte unul, câte doi,

să nu se aleagă nimic de voi! 

  • Citește și: Totul despre ghicitul in cafea

Ghicitul în bobi, pas cu pas

După ce ai trasat pătratul mai mare cu cele 9 pătrate incluse, se pun cei 41 de bobi în săculeț. În acest moment, trebuie să te concentrezi asupra unei întrebări importante pentru viitorul tău. Pune întrebarea în gând, doar o dată, agită săculețul și răstoarnă bobii pe masă.

Pasul 1. Adună bobii în 3 grămăjoare

În funcție de cum au picat bobii, adună-i în trei grupe. Unele grupe vor avea mai multe boabe, altele mai puține.

Ține minte că 2 bobi reprezintă un răspuns negativ, ceea ce înseamnă că problema sau întrebarea care te frământă nu se poate rezolva în favoarea ta sau nu poate fi împlinită.

Iar 1 singur bob este un răspuns pozitiv, ceea ce înseamnă că vei avea șanse mari ca dorința ta să se împlinească sau ca problema cu care te confrunți să fie rezolvată.

Pasul 2. Alege bobii pentru prima linie de căsuțe

Din fiecare grămăjoară de bobi se aleg câte doi, câte doi, până când rămâne unul singur sau doar doi. Din prima grămăjoară din stânga se pune bobul rămas sau bobii rămași în primul pătrat de pe coala ta de hârtie. Apoi, bobii rămași din a doua grămăjoară se pun în pătratul cu numărul 2. La fel și din a treia grămăjoară, se pun bobii rămași în pătratul cu numărul 3.

Dacă în cele trei pătrate, predomină câte 2 bobi, atunci problema respectivă nu poate fi rezolvată prea curând. Dacă predomină câte 1 bob, atunci răspunsul destinului este unul favorabil și se vor rezolva problemele care te preocupă.

Pasul 3. Alege bobii pentru celelalte 2 linii de căsuțe

După ce ai completat prima linie de căsuțe, se pun bobii rămași în săculeț, se amestecă și se aruncă iar pe masă. Se fac trei grămăjoare la întâmplare și se repetă acțiunea de mai sus pentru a completa fiecare dintre următoarele două linii de căsuțe.

Citește semnificațiile căsuțelor și liniilor prezentate mai sus și încearcă să ghicești ce vor să îți transmită bobii. La final, cu cât ai mai multe căsuțe cu 2 bobi, cu atât rezultatul este mai puțin favorabil pentru tine în viitorul apropiat. Dar, dacă predomină căsuțele cu 1 singur bob, atunci sunt șanse ca lucrurile să se deruleze în favoarea ta.

Nu este bine să pui aceeași întrebare de două ori la rând când dai în bobi. Se poate repeta întrebarea după câteva luni, timp în care soarta se mai poate schimba!

Foto:123rf.com

 
 

Urmărește-ne pe Google News