Uz intern: se consumă fructele, ca atare. Se mai poate face un decoct dintr-o gutuie mare, rasă, la un litru de apă. Se fierbe până ce lichidul se reduce la jumătate. Cantitatea se bea în cursul unei zile.
Uz extern: se face gargară cu decoct de gutuie.
Când o recoltezi: Fructele de gutui se culeg toamna târziu, până dă bruma.

GULIE (BRASSICA OLERACEA)

Are acțiune diuretică și contribuie la resorbția edemelor. Este indicată și în bronșite, laringite și alte boli ale căilor respiratorii. Are proprietăți antidiareice și reduce aciditatea stomacală.

Uz intern: se poate consuma, ca atare, preparată sub formă de salate sau de supă dietetică. Se mai poate folosi sucul. Se face și decoct din 200 g de gulie rasă la un litru de apă. Este folosită și pentru detoxifierea organismului chiar și în caz de maladii canceroase. Se face o supă dintr-o rădăcină de țelină de mărime medie, o gulie, o rădăcină de pătrunjel, jumătate de kilogram de tomate, jumătate de kilogram de cartofi. Se fierb în coajă și apoi se pasează.
Când o recoltezi: La culturile timpurii, se culege în februarie, pe când la cele târzii, în luna mai.

HAMEI (HUMULAS LUPULUS)

Conurile conțin substanțe estrogene. Produsele pe bază de hamei sunt stimulente ale apetitului şi tonic-amar. De aceea, sunt indicate în anorexii. Împiedică dezvoltarea bacteriilor și pot fi folosite în bolile infecțioase și chiar în tuberculoză. Au acţiune sedativă, hipnotică şi spasmolitică, recomandate în stări de nelinişte, anxietate şi insomnie. Combinaţia de extract de hamei cu extract de valeriană induce un somn liniştit, lipsit de efectele secundare ale barbituricelor.

Uz intern: sub formă de infuzie (o lingură plină la o cană cu apă). Se bea câte o cană înaintea meselor principale. Lujerii tineri se folosesc în alimentaţie, iar extractul de conuri în industria berii.
Când îl recoltezi: Se culege în timpul înfloririi, în lunile august și septembrie.

HRIȘCĂ (FAGOPYRUM ESCULENTUM)

Stimulează circulația sângelui și producția de bilă, reduce nivelul colesterolului, previne cataracta. Boabele conțin cantități importante de vitamina B6 și P. Favorizează absorbția vitaminei C, ajută la vindecarea rănilor și diminuează durerea. Are și efect antibacterian, protejează ficatul, dă organismului toți aminoacizii esențiali de care are nevoie. Boabele de hrișcă sunt bogate și în antioxidanți, care asigură protecția cardiovasculară și anticancerigenă. Au și efectul de a scădea glicemia în diabetul de tip II.

Uz intern: frunzele fragede pot fi gătite în același fel ca spanacul. Boabele pot fi mâncate crude sau gătite.
Când o recoltezi: Culesul începe când două treimi din semințe au căpătat culoare brună.
Material preluat din revista Libertatea pentru Femei

 
 

Urmărește-ne pe Google News