Cuprins:
Despre ginko biloba
Ce este
Ginkgo biloba este o plantă utilizată pentru tratarea răului de altitudine (prevenție), insuficiență vasculară cerebrală, tulburări cognitive, demență, amețeli/vertij, claudicație intermitentă, degenerare maculară/glaucom, pierderi de memorie, sindrom premenstrual și ca vasodilatator.
Acest arbore are frunze care sunt adesea folosite ca supliment alimentar în scopul îmbunătățirii cognitive. Aceste frunze conțin o varietate de compuși potențial bioactivi, inclusiv mai multe tipuri de flavonoide și terpenoide.
Proprietăți
Proprietățile terapeutice a plantei ginkgo includ tratamentul pentru tulburările de sânge și problemele de memorie, îmbunătățirea funcției cardiovasculare și pentru a îmbunătăți sănătatea ochilor.
Gingko conține un nivel ridicat de flavonoide și terpenoide, antioxidanți care asigură protecție împotriva deteriorării oxidative a celulelor de către radicalii liberi dăunători. În acest fel, se crede că antioxidanții contribuie la reducerea riscului de cancer.
Cunoscut și sub numele de copacul fecioarei, ginkgo este una dintre cele mai vechi specii de arbori din lume. Copacii pot crește la peste 130 de metri înălțime și pot trăi peste 1.000 de ani. Se spune că unii copaci din China au peste 2.500 de ani.
Arborele este considerat a fi o „fosilă vie”, ceea ce înseamnă că a continuat să supraviețuiască chiar și după evenimente majore de extincție.
Extractul poate fi luat ca supliment, iar frunzele uscate ale plantei pot fi folosite pentru a face ceai.
Beneficii
Ginkgo biloba poate oferi o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv îmbunătățirea funcției cognitive. Utilizările tradiționale sunt foarte variate, dar nu toate au fost confirmate de cercetări.
Îmbunătățirea memoriei, a demenței și a bolii Alzheimer
Există unele dovezi care indică faptul că ginkgo poate ajuta persoanele cu demență, deși sunt necesare mai multe studii pentru a confirma acest lucru.
Beneficiile pot include:
- îmbunătățirea gândirii și a memoriei
- un comportament social mai bun
- o mai bună capacitate de a îndeplini sarcinile zilnice
Un studiu a constatat că un extract de ginkgo biloba, cunoscut sub numele de EGb 761, a fost eficace din punct de vedere clinic în tratarea demenței Alzheimer.
Cercetătorii cred că ginkgo îmbunătățește funcția cognitivă, deoarece promovează o bună circulație a sângelui în creier și protejează creierul și alte părți de leziunile neuronale.
Cu toate acestea, alte cercetări sugerează că ginkgo ar putea să nu îmbunătățească memoria în rândul persoanelor care sunt sănătoase.
Anxietate
Ginkgo poate ajuta la ameliorarea simptomelor de anxietate.
Un studiu publicat în Journal of Psychiatric Research, a constatat că persoanele cu tulburare de anxietate generalizată care au luat ginkgo au experimentat o mai bună ameliorare a anxietății decât cele care au luat un placebo.
Cu toate acestea, persoanele care iau Xanax pentru anxietate nu ar trebui să folosească ginkgo, deoarece ginkgo poate reduce eficacitatea medicamentului.
Glaucom
Un mic studiu a observat îmbunătățiri ale vederii persoanelor cu glaucom care au luat 120 de miligrame pe zi de gingko pe o perioadă de 8 săptămâni. Unele studii au sugerat, de asemenea, că gingko poate ajuta persoanele cu degenerescență maculară să își păstreze vederea mai mult timp.
Dozaj și formă
Ginkgo este disponibil sub formă de capsule, sub formă de tablete, extracte lichide și frunze uscate pentru ceaiuri.
În cadrul studiilor, adulții au folosit între 120 și 240 de miligrame pe zi, în doze divizate. Se pare că este nevoie de 4 până la 6 săptămâni înainte de a se observa îmbunătățiri.
Cât de mult ginkgo biloba se poate lua
O doză zilnică obișnuită ar putea fi de 240 mg pentru adulți și, ca un ghid general, ar trebui să fie administrată timp de cel puțin opt săptămâni pentru a vedea orice efect.
Nu este recomandabil ca femeile însărcinate sau care alăptează să ia ginkgo, deoarece siguranța nu a fost încă stabilită în aceste grupuri.
Copiii sub 12 ani nu ar trebui să ia ginkgo biloba, decât sub supraveghere medicală. Ginkgo poate interacționa cu anumite medicamente, printre care:
- antidepresivele și medicamentele împotriva anxietății
- medicamente pentru subțierea sângelui, cum ar fi warfarina sau aspirina – ginkgo poate spori efectele acestora
- anticonvulsivante – există riscul ca gingko să declanșeze noi crize convulsive
- medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS)
- antivirale
- medicamente pentru diabet
- medicamente pentru tensiunea arterială.
Sursa foto: 123rf.com
Vezi şi ce este ceaiul matcha și ce beneficii are!