Descoperă lucruri interesante și curiozități despre girafă:
Cuprins:
Cum arată girafa în sălbăticie
Girafa, ca și elefantul, este un animal cu un aspect unic, cum nu mai există altul pe Pământ. Originară din Africa, girafa este înrudită cu familiile: Cervidae și Bovidae, dar aparține altei familii, Giraffidae, care cuprinde doar girafa și ruda ei cea mai apropiată okapi.
Aceste animale înalte sunt identificate după gâtul lung, picioarele la fel de lungi și blana cu pete. Majoritatea girafelor au o blană ușor aurie, cu forme pătrate, maro. La bătrânețe, culoarea petelor de pe blana lor se închide, astfel vârsta unei girafe poate fi aproximată cu ușurință.
Girafele sunt cele mai înalte animale vii din lume. Numai gâtul unei girafe are o lungime de până la 2 m și cântărește aproximativ 272 kilograme. Picioarele animalului au, de asemenea, aproape 2 m lungime.
Femelele cresc 4,3 m înălțime și cântăresc până la 680 kg, în timp ce masculii cresc până la 5,5 m înălțime și cântăresc până la 1.350 kg.
Cu un corp atât de masiv, organele girafelor și alte părți ale corpului sunt la fel de uriașe. Limbile lor au o lungime 53 de centimetri. Inima unei girafe are o lungime 0,6 m și cântărește aproximativ 11 kg. Plămânii lor pot reține 55 litri de aer. În comparație, capacitatea pulmonară totală medie pentru un om este de 6 litri.
Unde trăiește girafa
Girafele trăiesc în savanele din Africa. Creaturile înalte sunt originare din Kenya, Camerun, Ciad, Niger, Uganda, Namibia, Botswana, Zimbabwe, Zambia, Tanzania, Angola și Africa de Sud, conform Atlasului Mondial. Le plac pădurile semiaride, deschise, care au copaci împrăștiați și tufișuri, făcând ca savanele să fie perfecte pentru aceste animale.
Ce mănâncă girafa
Girafele sunt ierbivore, ceea ce înseamnă că mănâncă numai plante. Gâtul lor lung le permite să ajungă la frunze, semințe, fructe, muguri și ramuri sus în arbori de mimoză și salcâm. Ele pot mânca sute de kilograme de frunze pe săptămână.
Alimentul favorit al girafei este Acacia, o specie de arbore care crește în savana. Girafa este un animal selectiv mult mâncarea când poate să aleagă. Dar dacă nevoia o cere, nu are probleme în a se adapta la alte alimente. De asemenea, consumă alte specii de arbori și iarbă. Pentru a bea apă sau a mânca iarbă, girafa trebuie să se aplece și se așează într-o poziție vulnerabilă.
Limba girafei cât și aparatul digestiv sunt adaptate să digere vegetale cu spini, pe care le digeră fără nici un fel de probleme. Girafele petrec 16–20 ore pe zi alimentându-se și dacă au pui, o pot face și în perioada cea mai călduroasă din zi când animalele de pradă sunt inactive. Pot ajunge să mănânce și 65 kg de vegetale.
Curiozități despre girafă
- Inima girafei trebuie să pompeze o presiune sangvină practic dublă ca a multor alte mamifere mari pentru a putea menține fluxul sanguin normal. În partea superioară a gâtului girafei, există un sistem complex de reglare a presiunii sângelui care previne excesul acestuia când girafa coboară capul să bea.
- Vasele sangvine din partea inferioară a picioarelor sunt supuse unei presiuni foarte mari. Girafa are o piele groasă și strânsă pe extremitățile inferioare ale picioarelor, care menține presiunea extravasculară ridicată, semănând ca funcție cu costumul unui pilot de avion supersonic.
- Majoritatea sunetelor pe care girafa le emite cu ajutorul plămânilor săi enormi nu pot fi auzite de urechea umană, întrucât girafele comunică între ele cu ajutorul infrasunetelor.
- Perioada de gestație la girafă este între 14 și 15 luni, după care ea naște un singur pui. Girafa naște în picioare iar sacul embrionar nu se rupe imediat când fătul cade pe sol. Girafele nou născute măsoară 1,8 m. La puține ore după naștere, puiul de girafă poate alerga și nu se deosebește de cel care are o săptămână. În primele două săptămâni stau mai mult așezate și păzite de mama lor.
- Girafele adulte sunt prea mari pentru majoritatea carnivorilor, dar exemplarele mai tinere pot fi atacate de lei, leoparzi, hiene și câini sălbatici. Puiul devine independent după 18 luni. Doar 21-49% dintre ei vor ajunge adulți, având o medie de viață de 20 și 25 ani.
- Mai puțin de 100.000 de girafe rămân în sălbăticie, în scădere față de cele 150.000 estimate care cutreierau savanele în urmă cu 30 de ani.
- Populațiile de girafe sunt amenințate din cauza braconajului și a invaziei și a diminuării habitatului lor natural.
Daniel9090 • 22.01.2024, 08:53
Girafele sunt animale minunate care merită admirate și protejate pentru a asigura supraviețuirea lor în sălbăticie
Daniel9090 • 22.01.2024, 08:52
Ele pot ajuta la controlul vegetației în anumite habitate și pot contribui la menținerea unui echilibru ecologic sănătos