Gogoșarii murați, alături de alături murături, sunt un deliciu pe timp de iarnă, oferind un plus de gust și prospețime alături de alte feluri de mâncare.
Cuprins:
Rețete de gogoșari murați pentru iarnă
Procesul de murare se poate face, fie prin prezenţa acidului acetic (oţet), adăugat în soluţii, fie prin acidul lactic, obţinut prin fermentaţie naturală în saramură. Fermentaţia în oţet este mai rapidă, cea în saramură este mai lungă.
Gogoșari pentru iarnă
Ingrediente:
- 1 kg gogoşari
- 1 lingurita sare
- 1 lingura zahăr
- 1 ţelină mică cu frunze
- 5-6 căţei de usturoi
- 10-15 boabe de piper
- 15-20 boabe de muştar
- 80-100 ml oţet
Mod de preparare:
Se aleg gogoşari proaspeţi şi sănătoşi. Se spală, se taie în jumătăţi şi se curăţă de seminţe. Se păstrează numai gogoşarii sănătoşi, fără mucegai sau părţi moi. Se pun într-un vas mai mare şi se presară cu sare şi zahăr. Se acoperă şi se lasă de seara până dimineaţa. Se păstrează sucul care se lasă din gogoşari.
Într-un borcan care se poate închide etanş, foarte bine spălat şi uscat, se pun câteva frunze de ţelină, 2-3 căţei de usturoi şi câteva boabe de piper şi muştar. Se pun apoi jumătăţile de gogoşari şi rădăcina de ţelină tăiată felii. Deasupra se pun crenguţe de ţelină şi restul de usturoi, piper şi muştar.
Se toarnă 80 ml oţet şi sucul care s-a lăsat din gogoşari. Dacă lichidul nu este suficient, se mai adaugă şi restul de oţet.
Se închide borcanul şi se pune la fiert, într-un vas cu apă. Se lasă numai 10-15 minute, apoi se opreşte focul şi se acoperă vasul cu un capac şi un şervet gros.
Se păstrează pentru iarnă, de preferat într-un loc rece.
Gogoșari în oțet la rece – fără fierbere
O altă rețete apreciată de gogoșari murați pentru iarnă este cea fără fierbere, făcută ”la rece”.
Ingrediente:
- 5 kg gogoșari;
- 1 l oțet;
- 500 g zahăr;
- două linguri boabe de piper;
- 5 linguri de sare sau după gust.
Mod de preparare:
Gogoșarii se spală, se curăță de cotoare și se taie în fâșii nu foarte subțiri. Se pun toți gogoșarii într-un vas mare, peste se adaugă zahărul, oțetul, sarea și boabele de piper, se amestecă bine și se lasă de dimineața până seara să-și lase zeama. Gogoșarii pot fi ținuți și la temperatura camerei, nu neapărat la frigider.
Gogoșarii își lasă suficientă zeamă peste zi, iar apoi se pune compoziția în borcane curate și sterilizate. Se înfiletează capacele, iar borcanele cu gogoșari în oțet se pun la păstrat într-un loc răcoros.
Gogoșari opăriți la borcan
Ingrediente:
- 5 kg gogoșari
- 1 l oțet
- 2 l apă
- 4 linguri sare
- 300 g zahăr
- foi de dafin
- boabe de piper
- boabe de muștare
- frunze de țelină
- hrean (rădăcină)
Mod de preparare:
Gogoșarii se spală în apă rece și se taie în bucăți potrivite. Între timp, se pregătește o saramură pentru murături. Într-un vas mare se pun apa, oțetul, sare, piper, câteva boabe de muștar, câteva frunze de foi de dafin, sare și zahăr după gust.
Totul se pune la fiert, la foc potrivit. Când saramura începe să fiarbă, se adaugă pe rând și gogoșarii pentru câteva minute. Se amestecă încontinuu și nu se lasă prea mult pe foc, deoarece gogoșarii se înmoaie repede. Gogoșarii se scot din saramură, se pun în borcane, fără să fie presați, se adaugă hreanul tăiat în bucăți mici și frunzele de țelină, iar peste se adaugă saramura caldă. Mirodeniile din vasul în care a fiert saramura se adaugă și ele uniform în fiecare borcan cu gogoșari în oțet.
Gogoșari pentru iarnă în suc de roșii
Ingrediente:
- 2 kg gogoșari
- 150 g miere de albine
- o lingură rasă sare
- o linguriță cu boabe piper
- 3 frunze dafin – 150 ml otet
- 100 g muștar dulce
- două lingurițe muștar cu boabe
- 100 ml apă
- 100 ml ulei
- 300 g bulion de roșii
- 3-4 căței usturoi
Mod de preparare:
Gogoșarii se spală, se curăță de cotoare și semințe. Se taie fideluță. Apoi se presar cu putină sare și se amestecă, se lasă să își lase apa. Într-o cratiță, se pune muștarul dulce, muștarul cu boabe și bulionul de roșii. Se amestecă. Se adaugă uleiul, puțin câte puțin și se amesteca. Se adaugă apoi mierea de albine, sarea, piperul, oțetul, usturoiul pisat, apa și se amesteca până la omogenizare.
Se pun frunzele de dafin și cratița se pune pe foc mediu spre mare. Se amestecă și din momentul în care compoziția clocotește, se fierbe aproximativ10 minute.
Se adaugă gogoșarii scurși de apă și se mai fierbe timp de 10 minute. Se oprește focul, se pun gogoșarii fierbinți în borcane (spălate și sterilizate în prealabil). Se îndeasă gogoșarii cu o lingură iar deasupra lor se toarnă din sos. Se înfiletează capacele la borcane și se întorc cu fundul în sus. Se acoperă cu o pătură. Când s-au răcit, borcanele se depozitează într-un loc răcoros.
Vezi și alte rețete de gogoșari în bulion
Gogoșari pentru iarnă cu oțet și conopidă
Ingrediente:
- 8 kg gogoșari;
- 8 l apă;
- 1 l oțet;
- 8 linguri sare;
- 8 linguri zahăr;
- 4 foi de dafin;
- O conopidă mare;
- 1 kg hrean;
- O țelină;
- 50 g piper boabe.
Mod de preparare:
Gogoșarii se taie în patru, se elimină cotoarele, țelina se taie rondele, conopida se desface în buchețele, hreanul se taie în felii nu foarte subțiri.
Toate ingredientele se așază în borcane curate și uscate, după care se pregătește saramura. Se pune într-un vas mare oțetul, apa, zahărul, sarea, foile de dafin și piperul și se lasă la fiert până când începe să fiarbă. Se ia vasul de pe foc, se toarnă saramura fierbinte în borcane, după care se lasă să se răcească natural.
După ce saramura din oțet s-a răcit, se pun capacele borcanelor și se depozitează în cămară.
Descoperă și cele mai bune rețete de salată de ardei copți.