Fructele de goji sunt pe lista celor mai sănătoase alimente, împreună cu quinoa, spanac, varză Kale sau andive. Sunt bogate în antioxidanți și nutrienți și au o serie de proprietăți terapeutice.
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Cuprins:
Informații despre fructele de goji
Goji este un fruct de pădure, originar din Asia, are culoarea roșiatică, gustul dulce-acrișor și aspectul asemănător cu cel al stafidelor. Fructele sunt folosite de mii de ani datorită proprietăților terapeutice, atât în stare pură, cât și în preparate precum orez, supă sau anumite tipuri de vin.
Doza zilnică recomandată de goji este de 16 grame de fructe pe zi. Însă, în scop terapeutic, cantitatea poate crește până la 100 de grame pe zi, dar nu mai mult de atât.
Tipuri de goji
- Goji tibetan (Lycium barbarum) – fructul este zemos, are o pulpă bogată și dulce, semințe mici și comestibile. Acest tip de goji se consumă în special uscat.
- Goji chinezesc (Lycium chinense) – fruct cu mai puțină pulpă, gust amărui, semințe mari și este folosit adesea la nivel industrial și mai puțin pentru consum propriu.
Cum se consumă goji
În stare crudă, în industria cosmetică, în diferite produse de îngrijire precum creme de protecție solară sau produse anti-aging, dar și sub formă de ceai sau în diferite rețete culinare precum rețete de clătite, tort, înghețată sau sucuri din fructe.
Fructele protejează pielea de razele UV, contribuie la dispariția petelor cauzate de soare și grăbesc procesul de vindecare al pielii în cazul dermatitelor.
Ceai de goji
Infuzia se prepară din aproximativ 30 de gr de fructe și 250 ml de apă. În apa fiartă se pun fructele, se lasă la infuzat pentru 10 minute, după care se poate adăuga puțină miere sau câteva picături de zeamă lămâie, în funcție de preferințe.
Valori nutriționale pentru 100 de grame de goji
- 343,9 kcal – 17% (din DZR);
- Proteine 12,1g – 24% (din DZR);
- Carbohidraţi 57,82g – 60% (din DZR);
- Grăsimi 0,73g – 1% (din DZR);
- Fibre 7,78g – 43% (din DZR);
- Calciu 0,110g – 11% (din DZR);
- Cupru 0,0011g – 55% (din DZR);
- Fier 0,0092g – 50% (din DZR);
- Magneziu 0,13g – 325% (din DZR);
- Potasiu 1,6g – 102% (din DZR).
Proprietățile fructelor de goji
- Antioxidante;
- Antiinflamatorii;
- Antibacteriene;
- Anticonstipante;
- Antivirale;
- Energizante;
- Revitalizante.
Beneficii goji
Îmbunătățesc sănătatea oculară
Pentru că au un conținut ridicat de zeaxantină, fructele de goji sunt un antioxidant puternic pentru prevenirea îmbătrânirii pielii. De asemenea, fructele au efecte benefice asupra vederii datorită proprietăților antioxidante. Ele au capacitatea de a reduce riscul de degenerescență maculară, principala cauză a orbirii.
Mențin nivelul de zahăr din sânge
Fructele sunt ideale pentru a scădea nivelul de zahăr din sânge, dar și pentru a potoli pofta de dulce. Consumul cu moderație poate crește toleranța la zahăr și poate atenua rezistența la insulină.
Sunt bogate în minerale și vitamine
Fructele conțin minerale precum fier, calciu, cupru, magneziu, seleniu, dar și vitamina A, B, B2, B6 și acizi grași nesaturați, antioxidanți, fitosteroli și fenoli.
Mențin sănătatea ficatului
Fructele de goji pot fi un remediu pentru păstrarea sănătății ficatului și pot reda vitalitatea organelor. De asemenea, consumate cu regularitate, fructele ajută organismul să funcționeze normal și contribuie la detoxifierea acestuia.
Au efect antioxidant
Pentru că sunt bogate în antioxidanți, fructele de goji ajută organismul să se apere de infecții, diminuează efectele radicalilor liberi și contribuie la creșterea imunității.
Alte beneficii importante
- Previn bolile cardiace;
- Favorizează pierderea în greutate;
- Detoxifiază organismul;
- Alungă oboseala;
- Cresc imunitatea;
- Cresc concentrarea;
- Cresc libidoul;
- Accelerează metabolismul;
- Relaxează mușchii;
- Reduc stresul;
- Calmează sistemul nervos;
- Scad presiunea arterială.
Cum se cultivă și se îngrijesc plantele de goji
Arbustul se poate cultiva și în România și poate rezista cu ușurință, deoarece se adaptează ușor la condițiile climatice și la timpul de sol.
Semințele se plantează în pământ începând din luna martie, până toamna, în luna octombrie, lăsând o distanță de 1,5 m între ele. În funcție de perioada când au fost plantate, perioada de fructificare va fi între lunile mai și noiembrie.
Udarea solului se face în funcție de umiditatea terenului. Odată plantat, arbustul se taie și se întreține în fiecare iarnă sau primăvară, atunci când planta se află în repaus vegetativ. Înmulțirea plantelor se face prin butași ori semințe și este ideal de făcut toamna ori iarnă.
Înmulțirea prin semințe necesită mai mult timp de dezvoltare, tocmai din acest motiv este recomandat ca semințele să se planteze întâi în ghivece și apoi, primăvara, să fie mutate în pământ.
Fructele de goji se culeg manual și se lasă la uscat imediat după ce au fost culese. Acestea au un înveliș protector care împiedică uscarea fructului.
Contraindicații
Fructele de goji nu sunt recomandate persoanelor care urmează un tratament cu anticoagulante, ori persoanelor alergice la polen.
Sursă foto: Shutterstock.com
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!