Rudenia este legătura bazată pe descendenţa unei persoane dintr-o altă persoană sau pe faptul că mai multe persoane au un ascendent comun, se stipulează în Codul familiei şi în Codul civil. Aşadar…
Cuprins:
Cu cine suntem rude
Legătura bazată pe descendenţa unei persoane din altă persoană este aşa-numita rudenie în linie dreaptă. Iar persoanele care au un ascendent comun sunt rude colaterale, în linie ascendentă sau descendentă.
Şi mai clar:
* rudenia în linie dreaptă se stabileşte după ordinea naşterii: părinţii şi copiii sunt rude de gradul întâi, bunicii şi nepoţii sunt rude de gradul al doilea
* rudenia în linie colaterală se stabileşte urcând de la una dintre rude până la ascendentul comun şi coborând de la acesta până la cealaltă rudă; astfel, fraţii sunt rude de gradul al doilea, unchiul şi nepotul sunt rude de gradul al treilea, verii primari sunt rude de gradul al patrulea.
Grade de rudenie afini
În Codul familiei, afinitatea este relaţia familială reciprocă dintre un soţ şi rudele celuilalt soţ. Legătura de afinitate astfel dobândită are acelaşi grad cu gradul de rudenie al celuilalt soţ.
Exemple de afinitate:
- ginere/noră şi socrii: cum soţia/soţul este rudă de gradul I cu părinţii ei/lui, ginerele/nora va fi afin de gradul I cu socrii
- soţul şi fratele/sora soţiei sunt afini de gradul II
- soţul şi bunicii soţiei sunt afini de gradul II
- soţul şi unchiul/mătuşa soţiei sunt afini de gradul III
- soţul şi fiul din altă relaţie al soţiei sunt afini de gradul I
- soţul şi nepotul de fiu din altă relaţie al soţiei sunt afini de gradul II
- soţul şi nepotul de frate al soţiei sunt afini de gradul III.
Căsătoria între rude
Articolul 274 din codul civil interzice încheierea căsătoriei între rudele în linie dreaptă, precum şi între cele în linie colaterală până la al patrulea grad inclusiv (veri primari). De exemplu, este interzisă căsătoria între tată şi fiică, bunic şi nepoată, unchi şi nepoată sau mătuşă şi nepot.
Grade de rudenie veri
În terminologia de rudenie, un văr (sau verișor) este o rudă cu care o persoană are unul sau mai mulți strămoși comuni, alții decât părinții. Astfel, două persoane sunt veri de gradul 1 dacă sunt fiii a doi frați (au bunici în comun); două persoane sunt veri de gradul 2 dacă sunt fiii a doi veri de gradul 1 (au străbunici în comun), etc. sursa
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!