În România există mai multe grădini botanice pline de plante din toate colțurile lumii, specimene rar întâlnite care încântă privirile celor atrași de botanică. Fiecare grădină are o istorie proprie pe care o expune printre sutele de plante dintr-un spațiu încăpător și de o frumusețe greu de descris. Iată care este lista celor mai frumoase grădini botanice din România pe care îți recomandăm să le vizitezi.
Grădini botanice din România
Cuprins:
Grădina Botanică Dimitrie Brandza din București
Grădina Botanică din București se întinde pe o suprafață de 17 hectare și jumătate și adăpostește aproximativ 5.000 de specii de plante de pe teritoriul României, dar și din alte părți ale lumii. Grădina este și o instituție de învățământ, cercetare și cultură, un factor important în procesul de conștientizare a relației dintre om și natură.
Grădina este organizată structurat pe sectoare, în aer liber sau în spații acoperite, iar printre speciile deosebite pe care le vei găsi aici se numără: crinii, daliile, bujorii, liliacul indian, alunul American, dar și specii rare precum: Dianthus callizonus Schott & Kotschy, Centaurea jankae D.Brândză Brândză, Centaurea pontica Prodan & Nyár.
- Vezi și alte locuri de vizitat in Bucuresti
Grădini botanice din România – Grădina Botanică Alexandru Borza din Cluj
Se întinde pe o suprafață de 14 hectare și este considerată una dintre cele mai frumoase grădini botanice din Europa. Spațiul găzduiește specii de plante care cresc în mod natural pe teritoriul României, dar are și câteva sere cu plante tropicale cu specii de flori din Caucaz și Munții Himalaya.
Grădina botanică din Cluj este amenajată spectaculos. Grădina japoneză și grădina romană din interior sunt decorate cu elemente specifice zonei, dar și cu vestigii arheologice și ornamente din perioada Imperiului Otoman.
Grădina Botanică „Anastasie Fătu” din Iași
Este prima grădină botanică din România, inaugurată încă din anul 1856 de către naturalistul Anastasie Fătu. Grădina se întinde pe o suprafață imensă, de aproximativ 100 de hectare și este atât de spectaculoasă deoarece se mândrește cu o colecție impresionantă de peste 800 de specii de trandafiri din România, dar și cu aproximativ 500 de specii de crizanteme și multe alte specii de plante mediteraneene, tropicale și subtropicale.
Grădina Botanică „Vasile Fati” din Jibou
Situată în județul Sălaj, grădina botanică din Jibou se întinde pe o suprafață de 24 de hectare și ocupă întreg spațiul parcului de agrement al castelului medieval folosit pe post de reședință de către familia Wesselenyi.
Este amplasată la altitudinea de 272 de metri, tocmai din acest motiv relieful grădinii este atât cu suprafețe plane, cât și cu denivelări. În interior, serele botanice găzduiesc o mulțime de specii deosebite, colecții valoroase de plante tropicale, subtropicale și mediteraneene.
Grădina dispune și de un pavilion înalt special pentru colecția de palmieri, dar și de un acvariu pentru plante tropicale și un sector de plante ornamentale, de ierbar și diferite piese de muzeu.
Grădina botanică „Răsvan Angheluță” din Galați
Se întinde pe o suprafață de 18 hectare și este structurată pe șase sectoare: ornamental, sere, plante utile, rosarium, flora și vegetația României, flora Globului. Patrimoniul grădinii botanice este format din peste 260.000 de specii de flori, arbuști și arbori. În interior vei putea descoperi peste 300 de soiuri diferite de trandafiri, dar și sera cu palmieri.
Grădini Botanice din România – Grădina Palatului Copiilor din Tulcea
Are o suprafață de 12 hectare și deține peste 1.000 de specii de plante spontane și cultivate. Grădina este împărțită în mai multe sectoare printre care: sector sistematic, ornamental, plante medicinale, pomi și arbuști fructiferi, vegetația nisipurilor marine, vegetația zonelor umede, etc.
Grădina Botanică a „Universității de Vest Vasile Goldiș” din Macea
La 23 de km de Arad se află Grădina Botanică a „Universității de Vest Vasile Goldiș” care se întinde pe o suprafață de 21,5 hectare și este una dintre bazele didactice de cercetare pentru studenții de la facultățile de profil ale Universității.
Din anul 2019, grădina poartă numele Profesorului Pavel Covaci, moment în care s-a dezvelit bustul acestuia sculptat de Aurelian Antal și a fost poziționat pe aleea principală a grădinii. În grădină sunt amenajate mai multe sectoare pentru public, iar în vechiul pavilion al grădinii, Universitatea a amenajat Muzeul Botanic, dar și Colecția de semințe, Muzeul Etnografic, Muzeul Cinegetic și Herbarul.
7 Dintre cele mai spectaculoase grădini botanice din România ce pot fi vizitate de turiști pentru a descoperi speciile deosebite de plante găzduite din sectoarele special amenajate.
Sursă foto: Shutterstock.com
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
andreea28s • 11.01.2024, 11:57
locuri interesante, de vazut cand te-ai plictisit de stat in casa