Unde erau Grădinile suspendate din Babilon

Grădinile suspendate din Babilon erau compuse din mai multe terase așezate în trepte, la 5 metri una deasupra celeilalte. Terasele erau legate între ele prin numeroase împletituri ornamentale de plante urcătoare și erau amenajate cu vegetație luxuriantă.

Acestea au existat pe teritoriul vechiului Imperiu Babilonian, pe partea estică a Eufratului, aproximativ la 50 de kilometri sud de locul pe care este astăzi orașul Bagdad (Irak). Uriașele grădinile ocupau o suprafaţă de 15.000 de metri pătrați şi se ridicau în patru terase până la o înălțime de 77 de metri sau 90 de metri, potrivit unor cronici ale antichității.

Se crede că Grădinile suspendate din Babilon au dispărut de pe fața Pământului după secolul I î.Hr. distruse fiind de un cutremur. Potrivit unor însemnări ale acelor vremuri, grădinile ar fi fost dărâmate de perși în timpul ocupării Babilonului.

Când au fost construite Grădinile suspendate din Babilon?

După cum am spus, nu există referințe documentare sau alte scrieri care să certifice existența grădinilor din Babilon. Atunci când Antipater din Sidon a creat lista cu cele șapte minuni ale lumii antice, în secolul al II-lea î.Hr., orașul Babilon fusese abandonat și distrus, așa că nu se putea baza decât pe referințe indirecte.

Când Alexandru cel Mare a ajuns la Babilon în secolul al IV-lea î.Hr., el a găsit, evident, numai ruine. Cu toate acestea, scriitorul Filon din Bizanț scria cu ani în urmă despre o grădină pe care o văzuse lângă palatul regal.

Acesta scria că așa-numitele grădini suspendate au fost construite pe terase din piatră deasupra solului, la mare înălțime pe care creșteau diverse plante și copaci ale căror rădăcini formau un adevărat acoperiș deasupra pământului.

Secole la rând, oamenii au crezut că Grădinile suspendate ale Babilonului au fost construite lângă Hillah, în vechea provincie Babilon, actualul teritoriu irakian. De aceea, oamenii credeau că acestea ar fi fost construite în jurul anului 600 î.Hr. în timpul domniei regelui Nabucodonosor al II-lea.

O altă legendă susține, însă, că grădinile ar fi fost ridicate în secolul al IX-lea î.Hr., în jurul anului 810 î.Hr. În acea vreme, Sammuramat era regina Asiriei și a Babilonului. 

Cine a construit Grădinile suspendate din Babilon?

Reprezentare grafică a grpdinilor suspendate din Babilon

Potrivit unor scrieri, datarea şi motivul pentru care au apărut Grădinile suspendate din Babilon sunt diferite. Pe de-o parte, se spune că acestea ar fi fost construite de regele Imperiului Babilonian, Nabucodonosor al II-lea.

Fiu al lui Hamurabi ar fi amenajat grădinile pentru una dintre soţiile sale, Amytis sau Amuhea, care era grav bolnavă. În acest mod, Nabucodonosor dorea să-i aline femeii lui dorul de munții și de grădinile din locul ei natal, care se numea Media.

O altă teorie ce-și are fundamentul într-o legendă din folclorul Greciei antice spune că uriașele grădini ar avea o origine mult mai veche și ar fi apărut încă din timpul regelui Ninus, întemeietorul oraşelor Ninive şi Babilon. Acesta le-ar fi construit pentru soția lui Semiramida sau Semiramis, de unde și numele de Grădinile suspendate ale Semiramidei.

Există și o a treia teorie, însă aceasta este cea mai puțin credibilă. Conform acesteia, grădinile suspendate din Babilon ar fi fost construite de regina asiriană Semiramiza în cel de-al cincilea ei an de domnie.

Cu toate acestea, există un mare semn de întrebare cu privire la existența acestor grădini deoarece nici unul dintre cei care au lăsat în scrierile lor informații despre Babilon nu au văzut cu ochii lor aceste grădini.

Curiozități despre Grădinile suspendate din Babilon

  • Mai mulți scriitori din antichitate au scris despre Grădinile suspendate din Babilon, despre motivul pentru care ele au fost construite, cum au fost construite, cum erau udate sau pentru cine au fost construite.
  • Se spune că, dacă grădinile ar fi existat cu adevărat, ar fi fost nevoie de peste 31.000 de litri de apă în fiecare zi pentru a uda toate plantele și copacii.
  • Babilonul era situat în deșert, ceea ce însemna că Grădinile suspendate aveau nevoie de propriul sistem de irigare, astfel încât plantele și copacii să aibă suficientă apă. O teorie spune că babilonienii puseseră la punct un sistem cu pompă pentru a putea duce în vârful grădinilor apa, care era adusă din râul Eufrat. De sus, apa cădea în cascadă peste toate plantele, copacii și florile.
  • Canalele care erau folosite pentru irigarea grădinilor Palatului Ninive erau realizate din calcar și aveau peste 80 de kilometri lungime.
  • Există multe înscrieri pe tăblițe de lut din perioada în care se presupune ar fi existat Grădinile suspendate, însă nici una nu face vreo referire la grădini.
  • Unii istorici și arheologi sunt de părere că grădinile au existat cu adevărat și au fost distruse de războaie și de calamitățile naturii. Alții spun că au fost distruse de cutremure.
  • Un istoric grec pe nume Diordorus Siculus a descris grădinile ca măsurând și în lățime, și în lungime 122 de metri. El a mai preciat că pereții aveau peste 24 de metri înălțime.
  • Numele Babilon înseamnă în traducere liberă „Poarta lui Dumnezeu” sau „Poarta zeilor”. De altfel, există numeroase referiri la Babilon în Biblie.
  • Se spune că Babilon a fost unul dintre cele mai mari orașe ale lumii antice între anii 1770 și 1670 î.Hr. De asemenea, a deținut acest statut și mai târziu, în perioada în care se presupune că grădinile suspendate au fost construite, adică în perioada 602-320 î.Hr.
  • Se crede că Babilon a fost primul oraș al lumii care a atins o populație de peste 200.000 de locuitori, care în acele vremuri reprezenta o populație uriașă.

La noapte se dă ora înapoi. Vezi cum trece România la ora de iarnă 2024!

Urmărește-ne pe Google News