Descoperă curiozități și lucruri mai puțin știute despre pasărea grangur:

Ce este și cum arată grangurul

Grangurul, specia a cărei denumire științifică este Oriolus oriolus, este o pasăre migratoare din familia Oriolidae.

Grangurul ste o specie de pasăre cântătoare de talie medie.

Masculul este ușor de recunoscut după penajul de culoare galben-auriu care contrastează cu aripile și coada, acestea fiind de culoare neagră. Femela are penajul compus din culori mai puțin intense, galben-verzui. Arpipile și coada sunt de culoare negru-maroniu. Ciocul este roșiatic, mai puțin intens în cazul femelei decât în cel al masculului, iar picioarele sunt de culoare gri. Potrivit Societății Ornitologice Române (SOR), lungimea corpului este de 24 – 25 cm, iar greutatea este de 42 – 102 g.

Cum arată un grangur

Cântecul de grangur este un fluierat sonor. Cuibul de forma unui hamac se află pe o înfurcitură aproape de capătul unei crăci orizontale, mascat de frunziș. Ponta are loc în mai-iunie și constă din 3-4 ouă albe cu pete brun-roșcate. Incubația este asigurată mai ales de femelă și durează circa 15 zile. Puii sunt nidicoli. Se hrănește cu insecte și fructe, în special cu cireșe.

Ce mănâncă pasărea grangur

Grangurul este o spesie de păsări omnivoră, hrănindu-se în principal cu nevertebrate și fructe, dar ocazional și cu semințe, nectar, polen, mai rar cu reptile de dimensiuni mici, micromamifere, ouăle și puii altor specii de păsări, de obicei de dimensiuni mici, potrivit SOR.

Ce mănâncă pasărea grangur

Prada este căutată în special în vârful copacilor, dar și în frunziș sau este culeasă chiar de pe sol. Se poate adăpa din zbor, precum rândunicile.

Unde trăiește grangurul

În România este o pasăre comună răspândita în zăvoaie și pădurile luminoase de șes, urcând și pe văile râurilor montane, până în partea lor mijlocie. Cuibărește la noi, dar pleacă în sezonul rece. Așadar,  sosește de obicei în a doua jumătate a lunii aprilie și pleacă spre locurile de iernare pe la sfârșitul lunii august. Specia iernează în jumătatea sudică a Africii.

Specia grangur are o distribuție largă, ocupând aproape toată Europa, nordul Africii, iar în Asia este prezentă de la limita vestică până în nordul Chinei și centrul Rusiei, în sud până în Peninsula Arabică unde are o distribuție fragmentată.

Descoperă cele mai cunoscute și interesante specii de păsări din România

Curiozități despre grangur

  • Specia este cunoscută pentru cântecul masculului, melodios și melancolic, format din secvențe scurte de fluierături metalice.
  • Deși masculul are culori foarte stridente, este deseori greu de localizat în coroana arborilor, fiind bine camuflat.
  • Cuibul de grangur este construit de către femelă și este asemănător unui hamac, fiind deseori agățat de ramuri în formă de furcă. Cuibul are o formă de cupă de 12-15 cm, este construit din trestie, iarbă, mușchi, bucăți de pânză, hârtie, scoarță de copac, licheni etc. Pe interior este căptușit cu pene sau fire de lână și păr de cal, atunci când acestea sunt disponibile.
  • Când vine vorba de curtare, masculul scoate sunete specifice, își ridică penele de pe cap și coada pentru a părea impunător.
  • Populația europeană de granguri este estimată la 4 370 000 – 8 020 000 de perechi. Populația din România este estimată la 130 000 – 300 000 de perechi, tendința populațională fiind fluctuantă.

 
 

Urmărește-ne pe Google News