Descoperă curiozități și lucruri mai puțin știute despre graur:
Cuprins:
Ce este graurul și cum arată?
Graurul, specie a cărei denumire știițifică este Sturnus vulgaris, este o pasăre din familia Sturnidae. Originari din Eurasia și Africa, graurii au fost răspândiți de către om pe celelalte continente. Cel mai cunoscut este graurul-comun sau, mai simplu, graur. În zona centrală a Europei el este o pasăre migratoare, în cea sudică – sedentară sau călătoare.
Graurii zboară rapid, zgomotos, în stoluri mari, dar la înălțimi reduse. Se deplasează cu ușurință pe sol, unde au pasul clătinat, dar rapid și sigur.
- Lungime: aproximativ 20 cm.
- Anvergura aripilor: aproximativ 40 cm.
- Greutate: 75-90 grame.
- Penaj: culoare negru-verzui, împestrițată cu pete albe, mai intense iarna.
Vara, ciocul este galben și culoarea mai vie, toamna ciocul este cenușiu, mat.Femela nu este la fel de sclipitoare și lucioasa că masculul. Graurul are coada scurtă, iar aripile sunt triunghiulare, scurte și ascuțite. În zbor, aripile îl fac să arate că o stea în patru colțuri. Cântecul graurului este unul melodios, compus din fluierături și multe sunete imitate.
Stolurile de graur sunt de dimensiuni foarte variabile și zgomotoase, aceasta având rol în apărarea împotriva atacurilor prădătorilor. Ele execută mișcări de extindere și contractare cu schimbarea permanentă a formei; mișcarea unui individ în stol este determinată de mișcările efectuate de vecinii săi cei mai apropiați. Pentru a se curăța de paraziți, graurii folosesc acidul formic al furnicilor pe care îl răspândesc pe pene cu ajutorul ciocului.
Unde trăiește pasărea graur
Se cunosc peste 130 specii, răspândite mai ales, în zonele tropicale și subtropicale ale emisferei de Est. Multe specii au fost introduse de către om în America de Nord, Australia și în Noua Zeelandă.
În zona centrală a Europei, pasărea graur este o pasăre migratoare, în cea sudică – sedentară sau călătoare. Iernează, de regulă, în regiunile mediteraneene. De multe ori își petrece iarna și prin părțile noastre. Sosește la noi pe la mijlocul lui februarie, ocupând pădurile din luncile inundabile sau cele de lângă așezările omenești.
Graurul își face cuibul în scorburi, în crăpăturile zidurilor sau stâncilor, în căsuțele, confecționate de tinerii naturaliști. De multe ori se folosește și de cuibul altor păsări. Cele 4-7 ouă lunguiețe, albastre-palide le clocește împreună cu femela 14-15 zile. Puișorii eclozați sunt orbi, aproape goi și mereu înfometați. Părinții zboară după insecte de 200-300 ori pe zi.
- Descoperă cele mai cunoscute și interesante specii de păsări din România
Ce mănâncă graurul
Graurii se hrănesc, mai ales, cu insecte, viermi, melci și cu alte nevertebrate majoritatea cărora sunt dăunători ai plantelor. Prin aceasta graurii aduc un mare folos. Ei pot, însă, aduce și daune, de exemplu, atunci când se înnădesc la cireșe, vișine, struguri sau în timpul deplasării lor de toamnă când se adună în stoluri cu miile. Pentru a reduce aceste daune, oamenii îi alungă din vii și livezi folosind diferiți repelenți acustici, mecanici, biologici.
Graurii care au perioade fără acces la hrană, sau există o reducere a orelor de lumină disponibile pentru hrănire, compensează acest deficit cu creșterea masei corpului lor prin depunerea de grăsime.
Curiozități despre graur
- În sălbăticie speranța de viață pentru graur poate depăși 21 de ani
- Graurii formează stoluri foarte numeroase, de mii de păsări. În mod excepțional, un stol de grauri poate atinge chiar și sute de mii de păsări.
- Graurul preferă, de cele mai multe ori, să fure cuibul altor pasări
- Graurii pot imita cu ușurință cântecul altor pasări, redând aproape identic glasul acestora și chiar sunete care se disting în jurul său
- Graurii nu sunt singurii “cântăreți” care pot imita alte specii. Pe lângă papagali, recunoscuți pentru abilitatea de a imita sunete sau chiar vocea umană, o altă pasăre celebră pentru acest lucru este pasărea lira, numeroase înregistrări arătând că pasările respective pot reproduce tot ce aud în jur, de la sunet de bormașînă până la claxoane auto.
- Graurul e o pasăre vioaie, veselă. El nu ”se sfiește” să se așeze împreună cu ciorile pe spinarea unui porc sau a unui boi, să ciupească insectele ascunse în lâna oilor
- Nu are un glas melodios, însă cântă ”din tot sufletul” chiar și pe vreme mohorâtă când alte păsări stau zburlite și tăcute.
- Pentru a scapă de paraziți, graurii au descoperit o metodă inedită. Ei extrag insecticidul din furnici. Acidul formic pe care furnicile îl împroașcă din abdomen atunci când sunt deranjate este răspândit în zona aripilor și a cozii cu ajutorul ciocului. Acidul formic are rolul de a distruge paraziții din penajul pasărilo
Costica2023 • 29.01.2024, 13:48
În unele culturi, graurii pot avea semnificații simbolice sau pot apărea în mitologie și folclor
Costica2023 • 29.01.2024, 13:47
au un rol important în ecosistem, contribuind la controlul populațiilor de insecte și la diseminarea semințelor