Greșeli atunci când gătești peștele

Dacă ți s-a întâmplat să gătești pește și să fi fost prea moale sau neplăcut de uscat ori s-a destrămat în tigaie, ar trebui să știi ce faci greșit, ca să eviți pe viitor.

Sigur, ar putea fi vorba chiar de pește, care ori a fost filetat greșit ori pur și simplu prea subțire. Dar, cel mai probabil, e vorba despre greșelile pe care le faci în timp ce gătești preparatul.

Gătitul peștelui este rapid și ușor – dar este delicat, așa că este, de asemenea, surprinzător de ușor să o dai în bară. Iată unde s-ar putea să greșești și cum să-ți tratezi fileurile pentru a avea un gust delicios. 

Nu îl verifici de oase

Surpriză! Chiar și peștii etichetați ca fiind fără oase au uneori oase mici. Iar să ți se prindă unul în gât este o modalitate sigură de a-ți strica și cina. 

Înainte de a face orice altceva pentru a pregăti peștele, folosește-ți degetele pentru a pipăi dacă există oase rătăcite. Dacă găsești vreunul, scoate-l cu o pensetă. 

Ai pus prea multă sare în marinată

Sarea este esențială pentru aromatizarea peștelui, dar este, de asemenea, foarte bună la descompunerea proteinelor și la extragerea umidității. Lasă-ți fileul să stea într-o marinadă prea sărată și probabil că va sfârși moale și uscat în loc de ferm și umed. 

Guvernul Ciolacu 2, învestit după audieri fulger. Puterea a tremurat până în ultimul moment. Ce nu s-a văzut la televizor
Recomandări
Guvernul Ciolacu 2, învestit după audieri fulger. Puterea a tremurat până în ultimul moment. Ce nu s-a văzut la televizor

În schimb, pune doar un vârf de cuțit de sare la marinată și adaugă restul condimentelor chiar înainte de a pune peștele în tigaie. 

Nu ai uscat peștele

Vrei ca peștele tău să aibă o crustă crocantă și aurie? Bineînțeles că vrei. Dacă suprafața fileului este umedă, acesta se va aburi – în loc să se rumenească – în tigaie. Așa că fă-ți o favoare și șterge-ți fileul cu un prosop de bucătărie înainte de a-l găti. 

Nu ai încins suficient tigaia

Întregul motiv pentru care te-ai decis să faci pește la cină a fost pentru că se gătește foarte repede. Dar trebuie să ai răbdare și să lași tigaia să se încingă bine (uleiul trebuie să strălucească, dar nu să fumege) înainte de a începe să gătești. O tigaie prea rece nu doar că va face ca peștele să se gătească inegal – probabil că îl va face să se lipească.

Pui fileurile cu carnea în jos

Să începi să gătești peștele cu partea cu pielea în sus nu pare că ar trebui să conteze atât de mult. Dar contează – foarte mult. Prima parte a fileului tău tinde să se gătească mai mult decât a doua parte, iar pielea groasă și grasă ajută la protejarea cărnii delicate. Nu vrei de fapt să mănânci pielea? Nu-i nimic. O poți îndepărta după ce peștele este gătit. 

Vlad Pascu riscă o pedeapsă mai mare, după ce Judecătoria Mangalia a decis să îi schimbe încadrarea juridică în dosarul accidentului de la 2 Mai
Recomandări
Vlad Pascu riscă o pedeapsă mai mare, după ce Judecătoria Mangalia a decis să îi schimbe încadrarea juridică în dosarul accidentului de la 2 Mai

Îl întorci de prea multe ori

Nu este nevoie să continui să întorci sau să înțepi peștele în timp ce se prăjește. De fapt, dacă încerci să întorci un file înainte ca partea de jos să fie gătită, nu vei face decât să se lipească și să se rupă. Lasă prima parte să se gătească până când se desprinde uniform, întoarce-l o dată până când a doua parte face același lucru și apoi oprește-te.

Gătești peștele prea mult

Gătitul excesiv este cea mai frecventă greșeală pe care o fac majoritatea oamenilor atunci când gătesc pește. Este și cea mai rea, deoarece peștele care rămâne prea mult timp în tigaie devine tare, uscat și fără gust. Timpii de gătire variază în funcție de diferitele tipuri de pește, dar, în general, e bine să gătești peștele în intervalul de 3 până la 5 minute pe fiecare parte.

Când ai îndoieli folosește pur și simplu un termometru pentru carne. Iai peștele de pe foc atunci când atinge o temperatură internă de 60 de grade în cea mai groasă parte a cărnii. Apoi lasă-l să se odihnească până când atinge 625 grade.

Cum se gătește peștele

La cuptor

Ia o tavă și o foaie de copt și pulverizează puțin spray de gătit antiaderent.

Așază peștele pe foaia de copt într-un singur strat, asezonează după cum dorești. 

Coșul de cumpărături, mai ieftin în Ungaria decât în România | Experiment Libertatea
Recomandări
Coșul de cumpărături, mai ieftin în Ungaria decât în România | Experiment Libertatea

Coace la cuptor, neacoperit, până când peștele este gata.

La tigaie

Această tehnică are ca rezultat o mâncare care este crocantă și fragedă. Fructele de mare care se pretează cel mai bine la această tehnică includ fileurile de pește, creveții, scoicile de golf și cozile de alunecare. Peștele ferm, cum ar fi codul sau halibutul, poate fi, de asemenea, tăiat în fâșii și prăjit.

Încălzește puțin ulei sau unt într-o tigaie antiaderentă la foc mediu spre mediu-mare.

Peștele poate fi înmuiat în lapte sau în ou bătut și apoi dat prin ou și pesmet. 

Se gătește peștele 4 până la 5 minute pe fiecare parte sau până când este gata.

Bucățile mai groase, cu o grosime de cel puțin 2,5 cm, sunt cele mai bune pentru ca peștele să nu devină prea uscat în timpul prăjirii.

La cuptorul cu microunde

Aproape orice file de pește fără oase este potrivit pentru microunde.

Pulverizează spray de gătit într-un un vas rezistent la micround. Taie peștele în două și aranjează-l astfel încât porțiunile groase din centru să fie spre exteriorul vasului. Așează fileurile într-un singur strat cu o cantitate mică de lichid.

Se acoperă cu folie de plastic. Fă câteva găuri în folie.

Gătește peștele 3 minute pe kilogram la putere mare, întorcând peștele o dată în timpul gătitului.

Se sărează după gătire.

La grătar

Bucățile mai groase de friptură de pește (ton, somon, halibut sau pește spadă) se gătesc la grătar cu mai mult succes decât peștele mai slab. 

Așează peștele pe grătar într-un singur strat sau folosește un instrument special care să țină peștele pe grătar fără să se dezintegreze ori folie de aluminiu pe care ai pus spray de gătit.

Lasă-l pe grătar cam 15-20 de minute sau până se gătește complet.

Sursa foto: 123rf.com

 Ce pește este mai bun – ce pește are cele mai puține oase

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Imagini din noua vilă în care Andreea Bănică s-a mutat cu familia. Cum a decis să amenajeze / FOTO
Unica.ro
Imagini din noua vilă în care Andreea Bănică s-a mutat cu familia. Cum a decis să amenajeze / FOTO
Dani Oțil și Ștefan Bănică, schimb de replici acide în direct, la TV: „În 18 ani, unii au devenit de mai multe ori părinți, alții sunt la a treia nevastă… La vârsta ta mai asculți de-o...?„
Viva.ro
Dani Oțil și Ștefan Bănică, schimb de replici acide în direct, la TV: „În 18 ani, unii au devenit de mai multe ori părinți, alții sunt la a treia nevastă… La vârsta ta mai asculți de-o...?„
De ce câștigă numai Tudor Chirilă "Vocea României". Are 7 trofee, iar ultimele 4, consecutive. Mutările geniale pe care le-a făcut în finale
Libertateapentrufemei.ro
De ce câștigă numai Tudor Chirilă "Vocea României". Are 7 trofee, iar ultimele 4, consecutive. Mutările geniale pe care le-a făcut în finale
Cele 2 condimente pe care să le pui pe carnea de porc dacă vrei să-ți iasă o friptură delicioasă pentru masa de Crăciun. Vei mânca pe săturate
FANATIK.RO
Cele 2 condimente pe care să le pui pe carnea de porc dacă vrei să-ți iasă o friptură delicioasă pentru masa de Crăciun. Vei mânca pe săturate
Ce părere are Raluca Bădulescu despre prima poza cu ea care a apărut în presă în urmă cu mulți ani: „Foarte multă lume își imaginează
Elle.ro
Ce părere are Raluca Bădulescu despre prima poza cu ea care a apărut în presă în urmă cu mulți ani: „Foarte multă lume își imaginează
Imagini din apartamentul de lux al Andreei Tonciu. L-a cumpărat mobilat și utilat, dar a aruncat tot din el! Cum arată acum / FOTO
Unica.ro
Imagini din apartamentul de lux al Andreei Tonciu. L-a cumpărat mobilat și utilat, dar a aruncat tot din el! Cum arată acum / FOTO
Bucureştenii care ar putea plăti impozite de 6 ori mai mari în 2025. Sechestru pe locuinţa celor care nu dau banii
Observatornews.ro
Bucureştenii care ar putea plăti impozite de 6 ori mai mari în 2025. Sechestru pe locuinţa celor care nu dau banii
Horoscop 24 decembrie 2024. Capricornii trebuie să limiteze interacțiunile cu cei din anturajul apropiat, ca să nu își strice singuri ziua
HOROSCOP
Horoscop 24 decembrie 2024. Capricornii trebuie să limiteze interacțiunile cu cei din anturajul apropiat, ca să nu își strice singuri ziua

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI