Cuprins:
Greșeli atunci când gătești peștele
Dacă ți s-a întâmplat să gătești pește și să fi fost prea moale sau neplăcut de uscat ori s-a destrămat în tigaie, ar trebui să știi ce faci greșit, ca să eviți pe viitor.
Sigur, ar putea fi vorba chiar de pește, care ori a fost filetat greșit ori pur și simplu prea subțire. Dar, cel mai probabil, e vorba despre greșelile pe care le faci în timp ce gătești preparatul.
Gătitul peștelui este rapid și ușor – dar este delicat, așa că este, de asemenea, surprinzător de ușor să o dai în bară. Iată unde s-ar putea să greșești și cum să-ți tratezi fileurile pentru a avea un gust delicios.
Nu îl verifici de oase
Surpriză! Chiar și peștii etichetați ca fiind fără oase au uneori oase mici. Iar să ți se prindă unul în gât este o modalitate sigură de a-ți strica și cina.
Înainte de a face orice altceva pentru a pregăti peștele, folosește-ți degetele pentru a pipăi dacă există oase rătăcite. Dacă găsești vreunul, scoate-l cu o pensetă.
Ai pus prea multă sare în marinată
Sarea este esențială pentru aromatizarea peștelui, dar este, de asemenea, foarte bună la descompunerea proteinelor și la extragerea umidității. Lasă-ți fileul să stea într-o marinadă prea sărată și probabil că va sfârși moale și uscat în loc de ferm și umed.
În schimb, pune doar un vârf de cuțit de sare la marinată și adaugă restul condimentelor chiar înainte de a pune peștele în tigaie.
Nu ai uscat peștele
Vrei ca peștele tău să aibă o crustă crocantă și aurie? Bineînțeles că vrei. Dacă suprafața fileului este umedă, acesta se va aburi – în loc să se rumenească – în tigaie. Așa că fă-ți o favoare și șterge-ți fileul cu un prosop de bucătărie înainte de a-l găti.
Nu ai încins suficient tigaia
Întregul motiv pentru care te-ai decis să faci pește la cină a fost pentru că se gătește foarte repede. Dar trebuie să ai răbdare și să lași tigaia să se încingă bine (uleiul trebuie să strălucească, dar nu să fumege) înainte de a începe să gătești. O tigaie prea rece nu doar că va face ca peștele să se gătească inegal – probabil că îl va face să se lipească.
Pui fileurile cu carnea în jos
Să începi să gătești peștele cu partea cu pielea în sus nu pare că ar trebui să conteze atât de mult. Dar contează – foarte mult. Prima parte a fileului tău tinde să se gătească mai mult decât a doua parte, iar pielea groasă și grasă ajută la protejarea cărnii delicate. Nu vrei de fapt să mănânci pielea? Nu-i nimic. O poți îndepărta după ce peștele este gătit.
Îl întorci de prea multe ori
Nu este nevoie să continui să întorci sau să înțepi peștele în timp ce se prăjește. De fapt, dacă încerci să întorci un file înainte ca partea de jos să fie gătită, nu vei face decât să se lipească și să se rupă. Lasă prima parte să se gătească până când se desprinde uniform, întoarce-l o dată până când a doua parte face același lucru și apoi oprește-te.
Gătești peștele prea mult
Gătitul excesiv este cea mai frecventă greșeală pe care o fac majoritatea oamenilor atunci când gătesc pește. Este și cea mai rea, deoarece peștele care rămâne prea mult timp în tigaie devine tare, uscat și fără gust. Timpii de gătire variază în funcție de diferitele tipuri de pește, dar, în general, e bine să gătești peștele în intervalul de 3 până la 5 minute pe fiecare parte.
Când ai îndoieli folosește pur și simplu un termometru pentru carne. Iai peștele de pe foc atunci când atinge o temperatură internă de 60 de grade în cea mai groasă parte a cărnii. Apoi lasă-l să se odihnească până când atinge 625 grade.
Cum se gătește peștele
La cuptor
Ia o tavă și o foaie de copt și pulverizează puțin spray de gătit antiaderent.
Așază peștele pe foaia de copt într-un singur strat, asezonează după cum dorești.
Coace la cuptor, neacoperit, până când peștele este gata.
La tigaie
Această tehnică are ca rezultat o mâncare care este crocantă și fragedă. Fructele de mare care se pretează cel mai bine la această tehnică includ fileurile de pește, creveții, scoicile de golf și cozile de alunecare. Peștele ferm, cum ar fi codul sau halibutul, poate fi, de asemenea, tăiat în fâșii și prăjit.
Încălzește puțin ulei sau unt într-o tigaie antiaderentă la foc mediu spre mediu-mare.
Peștele poate fi înmuiat în lapte sau în ou bătut și apoi dat prin ou și pesmet.
Se gătește peștele 4 până la 5 minute pe fiecare parte sau până când este gata.
Bucățile mai groase, cu o grosime de cel puțin 2,5 cm, sunt cele mai bune pentru ca peștele să nu devină prea uscat în timpul prăjirii.
La cuptorul cu microunde
Aproape orice file de pește fără oase este potrivit pentru microunde.
Pulverizează spray de gătit într-un un vas rezistent la micround. Taie peștele în două și aranjează-l astfel încât porțiunile groase din centru să fie spre exteriorul vasului. Așează fileurile într-un singur strat cu o cantitate mică de lichid.
Se acoperă cu folie de plastic. Fă câteva găuri în folie.
Gătește peștele 3 minute pe kilogram la putere mare, întorcând peștele o dată în timpul gătitului.
Se sărează după gătire.
La grătar
Bucățile mai groase de friptură de pește (ton, somon, halibut sau pește spadă) se gătesc la grătar cu mai mult succes decât peștele mai slab.
Așează peștele pe grătar într-un singur strat sau folosește un instrument special care să țină peștele pe grătar fără să se dezintegreze ori folie de aluminiu pe care ai pus spray de gătit.
Lasă-l pe grătar cam 15-20 de minute sau până se gătește complet.
Sursa foto: 123rf.com
Ce pește este mai bun – ce pește are cele mai puține oase