Despre legume și cum să le alegi

Legumele sunt o sursă minunată de vitamine și minerale de care corpul nostru are nevoie zilnic.

În plus, cinci porții de legume și fructe zilnic îți asigură necesarul de vitamine în fiecare zi, întărește sistemul imunitar și ajuta la buna funcționare a organismului. 

Există dovezi convingătoare că o dietă bogată în fructe și legume poate reduce riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral.

Cel mai mare și mai lung studiu realizat până în prezent a inclus aproape 110.000 de bărbați și femei ale căror obiceiuri de sănătate și dietă au fost urmărite timp de 14 ani.

Cu cât este mai mare aportul zilnic mediu de fructe și legume, cu atât sunt mai mici șansele de a dezvolta boli cardiovasculare.

În comparație cu oamenii cu un aport mic de fructe și legume, cei care au avut în medie 8 sau mai multe porții pe zi au avut cu 30% mai puține șanse să fi avut un infarct sau un accident vascular cerebral. 

Cum să îți alegi legumele

Evită fructele și legumele cu tăieturi, vânătăi, găuri de insecte, mucegai sau semne de degradare. În același timp, fructele nu trebuie să fie „perfecte” pentru a avea un gust minunat.

Este posibil ca ceea ce e proaspăt să nu fie întotdeauna ce e mai bun.

În mijlocul iernii, poți avea fructe sau legumele care nu sunt în sezon, dar sunt scumpe și au călătorit săptămâni întregi până când au ajuns pe rafturile magazinelor.

Produsele proaspete sunt cele mai bune atunci când sunt cumpărate în sezon și local. Alege fructe și legume de sezon.

 Cercetările au arătat că fructele și legumele congelate sunt la fel de hrănitoare ca legumele proaspete.

Conserve de fructe și legume sunt, de asemenea, hrănitoare, dar de multe ori au adăugat în ele sare și zahăr și nutrienții se pot pierde în lichidul din cutie. Evită conservele cu conservanți. 

Cumpără frecvent legume proaspete și folosește-le cât mai curând posibil

Pentru economii maxime, ia legumele cât sunt în sezon. Curăță-le și taie-le singur, apoi congelează-le.

Greșeli pe care le faci atunci când gătești legumele

Pui ulei

Să pui ulei pe legume înainte de a începe să le gătești poate părea o modalitate infailibilă de a evita ca acestea să se lipească de tigaie.

Din păcate, adăugarea de ulei la legume mărește șansele ca ele să se ardă, deoarece uleiul se va încălzi extrem de mult.

În schimb, adaugă un strat subțire de ulei de măsline extravirgin în tigaie și apoi adaugă legumele, după ce ulei s-a încins puțin. Nu va trebui să îți faci griji cu privire la resturile care se lipesc de tigaie, pentru că nu vor exista.

Le fierbi

Fierberea legumelor este o metodă veche de a le găti și poate distruge complet cantitatea de nutrienți din legume. De asemenea, de multe ori ajungi să ai niște legume ofilite, deloc atrăgătoare sau delicioase. 

În schimb, încearcă să le gătești la aburi. Dacă prepari paste, orez sau quinoa, poți folosi aburul ca să gătești legumele simultan.

Le gătești prea mult

Una dintre cele mai mari greșeli pe care le poți face atunci când gătești legume este să le gătești prea mult. Fie că ies prea moi, arse sau doar lipsite de gust, legumele mult prea gătite pur și simplu nu par apetisante.

Este mai bine ca leguemele să fie gătite mai puțin și să rămână puțin crocante. Ele vor fi gustoase dacă adaugi sos sau condimente, vor oferi textură în preparat și își păstrează din nutrienții importanți. 

Nu pui condimente

Omiterea condimentelor poate avea ca rezultat niște legume cu gust fad.

Adăugați condimente la început, când începi să gătești legumele, astfel încât c să aibă timp să se infuzeze legumele cu toată acea aromă și la finalul gătitului să fie delicioase. 

Arunci resturile

Când gătești legumele, adaugă toate părțile produsului. O mulțime de coajă, piele și capete pe care le aruncăm în gunoi conțin de fapt cei mai mulți nutrienți.

Gătește legumele cu restul de bucăți de ele și apoi scoate-le din vas înainte de a le servi. Te va ajuta să crești valoarea nutritivă a legumelor fierte.

Nu pui sare în apă

Adăugarea de sare în apă  permite acesteia să fiarbă la o temperatură mai ridicată decât dacă nu s-ar adăuga sare. Atunci când se întâmplă să fierbeți legume, ele își trag o cantitate mică din sarea din apă și vor fi mult mai bune la gust.

Sarea poate, de asemenea, să adauge aromă oricărui lucru pe care îl fierbi și nu vei mai avea legume fade sau fără gust. Același lucru este valabil și la paste, orez sau cerealele pe care trebuie să le fierbi cum ar fi quinoa, bulgur sau cuscus.

Aglomerezi tigaia

Dacă pui prea multe legume în tigaie, cu gândul să le gătești pe toate mai repede, asta este principala greșeală care duce la legume fără gust și oribile.

Când aglomerezi tigaia, mâncarea nu se gătește uniform, ceea ce poate duce la aromă, textură și temperatură neuniformă.

Dacă gătești pentru un grup mare de oameni, asigură-te că ai mai multe tigăi pe care le poți folosi pentru a găti totul la aceeași temperatură, simultan.

Le gătești mereu în același fel

Când ne este foame, cel mai ușor lucru de făcut este să gătim mâncarea în cel mai simplu și comun mod în care știm cum. Acest lucru este bun pentru o vreme, dar apoi începe să devină plictisitor.

Legumele pot fi gătite în atât de multe moduri încât merită să le gătești diferit de fiecare dată.

De asemenea, îi va ajuta pe copiii cărora nu le plac prea mult legumele să decidă cum le preferă și să se obișnuiască cu un meniu divers.

Tai legumele prea devreme

Când tai legumele cu mult înainte să le gătești, acestea se pot deshidrata și își pot pierde aroma proaspătă. Tăia legumele chiar înainte de a le pune la gătit, astfel încât să fie cât mai proaspete.

Dacă îți place să pregătești în avans, încearcă să toci apoi să îngheți legumele, pentru a preveni deshidratarea acestora.

Nu le blanșezi

Adaugă legumele la apa clocotită până când sunt aproape gătite. Scoate-le din apa fierbinte și scufundă-le într-o baie de apă cu gheață. 

Asigură-te că ai un castron mare de apă cu gheață aproape. Lasă legumele suficient timp pentru ca temperatura de bază să scadă. 

Scoate-le din apa cu gheață și păstrează-le la frigider până când ești gata să le consumi din nou. Vei avea legumele proaspete, gătite, dar crocante și cantitatea maximă de substanțe nutritive în ele.

Sursa foto: 123rf.com

 
 

Urmărește-ne pe Google News