Cuprins:
Greșeli pe care le faci când gătești cu ulei
Gătești cu un singur tip de ulei
Uleiul de gătit pe care îl folosești poate face sau distruge felul de mâncare. De fapt, una dintre cele mai mari greșeli pe care le face orice bucătar de casă este folosirea aceluiași ulei pentru fiecare masă.
Din fericire, aceasta este o soluție rapidă, atâta timp cât știi ce ulei funcționează cel mai bine pentru fiecare stil de gătit.
În primul rând, există o mare diferență între uleiul de măsline extravirgin și uleiul de măsline ușor, iar acest lucru este valabil și pentru scopul fiecărui ulei.
Uleiul de măsline extra-virgin, obținut prin măcinarea măslinelor printr-o metodă de presare la rece, este cel mai bine folosit pentru vinegretă sau ca ulei de finisare peste bruschete sau salate.
De asemenea, este bun pentru prăjirea ouălor și pentru prepararea înghețatei.
Uleiul de nucă de cocos, leacul favorit al tuturor pentru orice, de la pielea uscată la ruperea părului, este un erou și în bucătărie. Folosește acest ulei cu punct de fum scăzut pentru a sota ușor carnea și legumele sau chiar pentru a înlocui untul în orice rețetă de copt. Deoarece uleiul de nucă de cocos este solid la temperatura camerei, se poate bate la fel ca untul.
Uleiurile de nuci, cum ar fi uleiul de arahide, sunt într-o clasă aparte și ar trebui folosite pentru gustul lor robust – în mâncărurile potrivite, bineînțeles.
Acest ulei este excelent pentru gătit la temperaturi înalte și este perfect pentru prăjirea și gătitul mâncărurilor asiatice.
Uleiurile de palmier, de porumb, de canola și de floarea soarelui sunt toate uleiuri cu gust neutru, cu temperaturi ridicate, perfecte pentru prăjire, fie că se prepară cartofi prăjiți, pui crocant sau ouă ochiuri – sunt uleiuri prietenoase cu bugetul, de asemenea.
Uleiul din semințe de cânepă și uleiul din semințe de in au arome complexe și un punct de fum scăzut, așa că folosește-le cu moderație ca uleiuri de finisare peste salate.
Uleiul de avocado este o vedetă a bucătăriei, cu cel mai mare punct de fum dintre toate uleiurile, așa că folosește-l pentru prăjirea la temperaturi înalte.
Supraîncălzirea uleiurilor sănătoase
Uleiurile cu puncte de fum scăzute sunt mai bune pentru salată sau pentru a fi adăugate la alimente deja gătite – dar nu pentru gătit la temperaturi înalte.
Anumite uleiuri, cum ar fi uleiul de măsline și uleiul de cocos, conțin compuși nutritivi care pot fi distruși atunci când sunt încălziți la temperaturi ridicate peste punctele lor de fum.
Pentru gătitul general la domiciliu se recomandă folosirea unui ulei neutru, precum cel de semințe de struguri sau de floarea-soarelui.
Pentru aromatizarea sosurilor reci și stropirea mâncărurilor pregătite, poți folosi uleiul de măsline extravirgin sau a uleiului din semințe de in pentru a păstra aroma și nutriția.
Folosești ulei care a fost încălzit de mai multe ori
Atunci când uleiul de gătit este încălzit de multe ori, vitaminele și unele substanțe nutritive din ulei vor fi distruse, iar unele substanțe dăunătoare sănătății vor apărea.
Așadar, dacă folosești în mod regulat ulei de gătit vechi, acesta va crește riscul de cancer. În plus, uleiul de gătit refolosit este, de asemenea, ușor de oxidat, ceea ce face ca felul de mâncare să nu mai fie gustoasă.
Folosești uleiul de gătit la temperaturi ridicate
Aceasta este una dintre greșelile pe care o fac o mulțime de oameni care pun uleiul într-o oală și așteaptă ca uleiul să fiarbă până când se afumă înainte de a adăuga alimentele pentru a le prăji sau a le amesteca.
Potrivit oamenilor de știință, uleiul de gătit, atunci când este încălzit la peste 180 de grade Celsius, va face ca acesta să se degradeze și să producă substanțe toxice.
Temperatura ridicată nu numai că afectează și descompune substanțele nutritive din uleiul de gătit, dar produce și toxine care sunt cauza cancerului, în special cancerul rectal, cancerul de ficat, cancerul de plămâni. În plus, acestea prezintă și riscul de a reduce imunitatea organismului din cauza excesului de lipide.
Prin urmare, pentru a fi în siguranță poți folosi o tigaie sau o oală pe aragaz până când este fierbinte, apoi să torni uleiul și să adaugi alimentele.
În plus, în timpul prăjirii, temperatura trebuie să fie moderată, pentru ca alimentele să fie gătite în profunzime, iar uleiul să nu se ardă.
Sursa foto: 123rf.com
Ce se întâmplă dacă pui un cub de gheață pe carnea de pe grătar. Trucul unui bucătar celebru