Greșeli pe care le faci când gătești cu ulei

Gătești cu un singur tip de ulei

Uleiul de gătit pe care îl folosești poate face sau distruge felul de mâncare. De fapt, una dintre cele mai mari greșeli pe care le face orice bucătar de casă este folosirea aceluiași ulei pentru fiecare masă. 

Din fericire, aceasta este o soluție rapidă, atâta timp cât știi ce ulei funcționează cel mai bine pentru fiecare stil de gătit.

În primul rând, există o mare diferență între uleiul de măsline extravirgin și uleiul de măsline ușor, iar acest lucru este valabil și pentru scopul fiecărui ulei. 

Uleiul de măsline extra-virgin, obținut prin măcinarea măslinelor printr-o metodă de presare la rece, este cel mai bine folosit pentru vinegretă sau ca ulei de finisare peste bruschete sau salate. 

De asemenea, este bun pentru prăjirea ouălor și pentru prepararea înghețatei.

Uleiul de nucă de cocos, leacul favorit al tuturor pentru orice, de la pielea uscată la ruperea părului, este un erou și în bucătărie. Folosește acest ulei cu punct de fum scăzut pentru a sota ușor carnea și legumele sau chiar pentru a înlocui untul în orice rețetă de copt. Deoarece uleiul de nucă de cocos este solid la temperatura camerei, se poate bate la fel ca untul.

Prima reacție a TikTok, după acuzațiile privind conturile false care l-au promovat pe Călin Georgescu înaintea alegerilor prezidențiale
Recomandări
Prima reacție a TikTok, după acuzațiile privind conturile false care l-au promovat pe Călin Georgescu înaintea alegerilor prezidențiale

Uleiurile de nuci, cum ar fi uleiul de arahide, sunt într-o clasă aparte și ar trebui folosite pentru gustul lor robust – în mâncărurile potrivite, bineînțeles. 

Acest ulei este excelent pentru gătit la temperaturi înalte și este perfect pentru prăjirea și gătitul mâncărurilor asiatice. 

Uleiurile de palmier, de porumb, de canola și de floarea soarelui sunt toate uleiuri cu gust neutru, cu temperaturi ridicate, perfecte pentru prăjire, fie că se prepară cartofi prăjiți, pui crocant sau ouă ochiuri – sunt uleiuri prietenoase cu bugetul, de asemenea.

Uleiul din semințe de cânepă și uleiul din semințe de in au arome complexe și un punct de fum scăzut, așa că folosește-le cu moderație ca uleiuri de finisare peste salate.

Uleiul de avocado este o vedetă a bucătăriei, cu cel mai mare punct de fum dintre toate uleiurile, așa că folosește-l pentru prăjirea la temperaturi înalte.

Supraîncălzirea uleiurilor sănătoase

Uleiurile cu puncte de fum scăzute sunt mai bune pentru salată sau pentru a fi adăugate la alimente deja gătite – dar nu pentru gătit la temperaturi înalte. 

Anumite uleiuri, cum ar fi uleiul de măsline și uleiul de cocos, conțin compuși nutritivi care pot fi distruși atunci când sunt încălziți la temperaturi ridicate peste punctele lor de fum.

Schimbarea la față a PNL și PSD. Calculele pentru aducerea în față a lui Ilie Bolojan și Victor Negrescu ANALIZĂ
Recomandări
Schimbarea la față a PNL și PSD. Calculele pentru aducerea în față a lui Ilie Bolojan și Victor Negrescu ANALIZĂ

Pentru gătitul general la domiciliu se recomandă folosirea unui ulei neutru, precum cel de semințe de struguri sau de floarea-soarelui. 

Pentru aromatizarea sosurilor reci și stropirea mâncărurilor pregătite, poți folosi uleiul de măsline extravirgin sau a uleiului din semințe de in pentru a păstra aroma și nutriția.

Folosești ulei care a fost încălzit de mai multe ori

Atunci când uleiul de gătit este încălzit de multe ori, vitaminele și unele substanțe nutritive din ulei vor fi distruse, iar unele substanțe dăunătoare sănătății vor apărea. 

Așadar, dacă folosești în mod regulat ulei de gătit vechi, acesta va crește riscul de cancer. În plus, uleiul de gătit refolosit este, de asemenea, ușor de oxidat, ceea ce face ca felul de mâncare să nu mai fie gustoasă.

Folosești uleiul de gătit la temperaturi ridicate

Aceasta este una dintre greșelile pe care o fac o mulțime de oameni care pun uleiul într-o oală și așteaptă ca uleiul să fiarbă până când se afumă înainte de a adăuga alimentele pentru a le prăji sau a le amesteca.

 Potrivit oamenilor de știință, uleiul de gătit, atunci când este încălzit la peste 180 de grade Celsius, va face ca acesta să se degradeze și să producă substanțe toxice.

Atuurile Elenei Lasconi în fața lui Călin Georgescu. „Bătălia este pe viață și pe moarte”
Recomandări
Atuurile Elenei Lasconi în fața lui Călin Georgescu. „Bătălia este pe viață și pe moarte”

Temperatura ridicată nu numai că afectează și descompune substanțele nutritive din uleiul de gătit, dar produce și toxine care sunt cauza cancerului, în special cancerul rectal, cancerul de ficat, cancerul de plămâni. În plus, acestea prezintă și riscul de a reduce imunitatea organismului din cauza excesului de lipide.

Prin urmare, pentru a fi în siguranță poți folosi o tigaie sau o oală pe aragaz până când este fierbinte, apoi să torni uleiul și să adaugi alimentele. 

În plus, în timpul prăjirii, temperatura trebuie să fie moderată, pentru ca alimentele să fie gătite în profunzime, iar uleiul să nu se ardă.

Sursa foto: 123rf.com

 Ce se întâmplă dacă pui un cub de gheață pe carnea de pe grătar. Trucul unui bucătar celebru

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

VIDEO. Călin Georgescu pune la îndoială existența războiului din Ucraina: ”Ați fost acolo? Puteți să spuneți 100% că așa e?”
Știrileprotv.ro
VIDEO. Călin Georgescu pune la îndoială existența războiului din Ucraina: ”Ați fost acolo? Puteți să spuneți 100% că așa e?”
Gabriel Cotabiță a fost incinerat! IMAGINI EXCLUSIVE de la fața locului. Ce vedete au venit să-și ia rămas bun. Vezi AICI tot ce s-a întâmplat
Viva.ro
Gabriel Cotabiță a fost incinerat! IMAGINI EXCLUSIVE de la fața locului. Ce vedete au venit să-și ia rămas bun. Vezi AICI tot ce s-a întâmplat
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Libertateapentrufemei.ro
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Cele 5 zodii care vor fi pe val în 2025. Protecție divină pentru ele un an întreg
FANATIK.RO
Cele 5 zodii care vor fi pe val în 2025. Protecție divină pentru ele un an întreg
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
Ce se întâmplă mai departe cu referendumul inițiat de Nicușor Dan după ce a fost validat de bucureșteni
Elle.ro
Ce se întâmplă mai departe cu referendumul inițiat de Nicușor Dan după ce a fost validat de bucureșteni
'Au apărut multe minciuni'. Oana, fiica Elenei Lasconi, mesaj neașteptat despre mama ei, cu o săptămână înaintea alegerilor prezidențiale
Unica.ro
'Au apărut multe minciuni'. Oana, fiica Elenei Lasconi, mesaj neașteptat despre mama ei, cu o săptămână înaintea alegerilor prezidențiale
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Cât costă burgerul Dubai în restaurante. Preparatul de lux cu fistic şi cataif, noul trend
Observatornews.ro
Cât costă burgerul Dubai în restaurante. Preparatul de lux cu fistic şi cataif, noul trend
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții
HOROSCOP
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI