Aglomerație în spitale

Datele Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) arată că patru oameni au murit din cauza gripei în acest sezon.

Peste 57.000 de cazuri de infecții respiratorii acute au fost înregistrate la nivelul întregii țări, între 23 și 29 decembrie 2024. Dintre acestea, 4.175 cazuri de gripă clinică la nivel național.

Înainte de Crăciun au fost aproape 90.000 cazuri de infecții respiratorii, din care 2.238 cazuri de gripă clinică la nivel național.

Conf. univ. dr.Tudor Ciuhodaru, medic primar urgențe UPU Iași, trage un semnal de alarmă și insistă asupra prevenției, mai ales în contextul în care camerele de gardă sunt supraaglomerate.

El acuză autoritățile din Sănătate că nu se iau măsuri pentru obligativitatea vaccinării antigripale și că nu se face educație pentru sănătate în școli.

„Autoritățile dorm, iar noi plătim cu sănătatea! Ele nu puse acolo să stea, ci să găsească soluții!”, a declarat dr. Tudor Ciuhodaru pentru Libertatea.

Conf. univ. dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar urgențe UPU Iași – Foto Hepta

La rândul lui, dr. Virgil Musta, șef de secție la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara spune că este aglomerație în camera de gardă.

„Avem foarte multe consultații pentru infecții respiratorii și pentru gripă. Dar noi internăm doar formele de gripă complicate și la persoanele cu risc, adică la vârstnici, persoane cu boli cronice, pulmonare, boli cardiace severe sau cu neoplazii. În rest, recomandăm izolarea și tratarea bolii la domiciliu cu tratamente specifice.”, a precizat medicul Virgil Musta, pentru Libertatea.

Virgil Musta, șef de secție la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara – Foto Hepta

Cu toate acesta, ministrul Sănătății Alexandru Rafila a afirmat că în România încă nu este vorba despre o evoluţie de tip epidemic.

„Gripa poate da forme mai severe decât subtipul de Covid-19”

Pe de altă parte, dr. Virgil Musta subliniază că gripa dă forme mai severe decât Covid-19.

„Cred că la ora aceasta gripa poate da forme mai severe decât subtipul de Covid-19 care circulă în comunitate. Dar și un virus, și celălalt poate da forme severe la persoane de risc. În ultimul timp au avut forme severe doar la persoanele oncologice sau în vârstă, cu comorbidități multiple: diabet, obezitate, factorii de risc și pentru covid- 19 și pentru gripă sunt aceiași.”, susține medicul de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara.

Dr. Tudor Ciuhodaru este de părere și că sărăcia are un rol determinant în creșterea alarmantă a îmbolnăvirilor și a aglomerării spitalelor, tratamentul antiviral fiind, de multe ori, greu de achiziționat de o familie cu venituri mici și medii.

Cum să prevenim îmbolnăvirile

Medicii recomandă vaccinarea antigripală ca metodă principală de prevenție, mai ales persoanele vulnerabile, precum copiii, vârstnicii și cei cu afecțiuni cronice, sunt sfătuite să evite aglomerațiile și să consulte medicul la primele simptome.

„Acolo unde există prevenție, se pot vaccina. În momentul în care există o număr mare de cazuri în comunitate, este bine să se țină măsurile de prevenție nespecifice, adică spălatul bine pe mâini, purtatul măști în zone aglomerate, fără să ne fie rușine, mai ales dacă avem factori de risc și evitarea zonelor aglomerate. În cazul în care prezentăm simptomatologie, adică febră, dureri de cap, dureri de mușchi, de oase, nas înfundat sau nasul curge, simptomatologie pulmonară, să ne prezentăm la medic pentru a ne testa și apoi a lua tratamentul specific pentru fiecare din aceste boli.”, ne îndeamnă medicul Virgil Musta.

Vaccinul antigripal este gratuit pentru copiii între 6 luni și 18 ani, gravide, persoanele peste 65 de ani și cei peste 45 de ani cu boli cronice. Pentru persoanele sănătoase între 45 și 65 de ani, vaccinul este compensat 50%.

Vaccinurile antigripale injectabile costă între 64 și 80 de lei: Vaxigrip – 67,85 lei, Influvac – 64,48 lei, Efluelda – 212,50 lei. În Schimb, varianta nazală Fluenz costă 125 lei.

Pe lângă gripă și Covid-19, și alți viruși, cum ar fi Virus respirator sincițial uman sau mai noul HMPV, pot duce la aglomerarea camerelor de gardă ale spitalelor.

 
 

Urmărește-ne pe Google News