„Pe lângă Seroxat (medicament antidepresiv, n.r.), fabrica noastră din Braşov va gestiona transferul de producţie pentru Retrovir capsule, un tratament pentru HIV/SIDA. Proiectul a început deja, testele de producţie şi controlul calităţii fiind planificate pentru sfârşitul acestui an. Primele exporturi sunt programate să înceapă în primul trimestru din 2011, după ce se vor încheia toate procedurile de înregistrare”, a declarat agenţiei MEDIAFAX directorul general al GSK România, Patrick Desbiens. Potrivit acestuia, deşi unitatea de la Braşov fi un exportator important de Retrovir, acest medicament nu va fi fabricat exclusiv în România, fiind realizat în diferite concentraţii în mai multe unităţi din reţeaua globală de producţie pe care o deţine grupul.
Până în 2011, compania estimează că la Braşov vor fi fabricate zece milioane de capsule de Retrovir. Retrovir generează anual vânzări globale de 16 milioane de lire sterline. „Transferul de producţie pentru Retrovir face parte dintr-un plan mai larg de dezvoltare a fabricii din Braşov, în cadrul căruia am estimat investiţii de până la zece milioane de euro, în doi ani”, a mai spus oficialul GSK România. Desbiens a anunţat la începutul săptămânii că ar putea începe, din toamnă, la unitatea din Braşov, producerea medicamentului antidepresiv Seroxat (paroxetina), fabricat în prezent în Franţa şi Anglia, care va genera exporturi anuale de 300 milioane euro.
Medicamentul urmează să fie exportat în peste 80 de ţări, planul GSK România vizând crearea a 100 de locuri de muncă până 2010, când se va putea produce la capacitate maximă. În 2008, vânzările globale de Seroxat s-au ridicat la 514 milioane lire sterline. GSK deţine în România fabrica Europharm de la Braşov, achiziţionată în 1998. Compania a raportat în primul trimestru încasări de 138 milioane lei (513,9 milioane lei în anul încheiat la 31 martie) şi o cotă de 6,8%, potrivit companiei de analiză şi studii de piaţă Cegedim. Vânzările grupului britanic, al doilea mare producător mondial de medicamente, au scăzut, în primul trimestru, cu 5%, la 6,7 miliarde lire sterline (7,3 milioane euro), ca urmare a deprecierii lirei sterline în raport cu dolarul american, euro şi yenul.