Fructele de guava sunt o sursă bună de antioxidanți, vitamina C, potasiu și fibre. Acest conținut remarcabil de nutrienți le oferă multe beneficii pentru sănătate.
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Cuprins:
Despre arborele de guava -unde se găsește
Guava sunt mai multe varietăți de fructe exotice, cultivate în multe regiuni tropicale și subtropicale. Psidium guajava, așa cum are denumirea științifică arborele de guava, este un copac mic din familia Myrtaceae, originar din Mexic, America Centrală, Caraibe și nordul Americii de Sud.
Guava crește, de asemenea, în sud-vestul Europei, în special în Spania și Grecia, unde a fost cultivată comercial de la mijlocul secolului al XX-lea.
Arborele are frunze verde închis, dure, lungi de 5–15 centimetri. Florile sunt albe, cu cinci petale și numeroase stamine. Fructele au multe semințe.
Arborii sunt foarte sensibili la temperaturile scăzute și pot ceda la îngheț când sunt tineri, deși copacii adulți pot supraviețui perioade scurte de frig.
Plantare în ghiveci
Guava este de interes pentru cultivatorii din zonele subtropicale, fiind unul dintre puținele fructe tropicale care pot crește până la dimensiunea de rodire în ghivece în interior. Atunci când sunt crescuți din semințe, arborii pot da roade în doi ani și poate continua să o facă timp de patruzeci de ani.
Planta de guava este atractivă și produce fructe delicioase, dulci, care sunt excelente proaspete sau în deserturi. Arborele poate să fie plantat și în zone temeprate, dar numai în interior, în seră sau în ghiveci.
Cum se mănâncă și ce gust are guava
Fructul are formă de pară însă interiorul este asemănător conţinutului pe care îl regăsim în pepenele roşu, culoarea însăşi a guavei fiind o nuanţă de roz.
Pulpa fructului de guava are un gust asemănător cu cel dat de căpșuni, banane, pere, pepeni sau un amestec al celor patru, în funcție de varietatea din care face parte.
Atât pulpa, cât și semințele de guave sunt comestibile și pline de vitamine și minerale.
Dacă nu sunt suficient coapte când le cumperi, le poți pune lângă o banană coaptă și te vei bucura de ele.
Guava poate fi consumată că atare, însă și adăugată în diferite sosuri, salate ori băuturi. De asemenea, o poți folosi și în gemuri sau dulcețuri.
Beneficii și proprietăți
Fructele de guava sunt bogate în antioxidanți potasiu și fibre și aduc numeroase beneficii pentru sănătate.
Valori nutriționale pentru 100 g guava:
- Calorii (kcal) 68
- Lipide totale 1 g
- Lipide saturate 0,3 g
- Lipide polinesaturate 0,4 g
- Lipide mononesaturate 0,1 g
- Colesterol 0 mg
- Sodiu 2 mg
- Potasiu 417 mg
- Carbohidrați 14 g
- Fibre alimentare 5 g
- Zahăr 9 g
- Proteine 2,6 g
- Vitamina A 624 IU
- Vitamina C 228,3 mg
- Calciu 18 mg
- Fier 0,3 mg
- Vitamina B6 0,1 mg
- Magneziu 22 mg
Diminuează crampele menstruale
Există unele dovezi că extractul de frunze de guava poate reduce intensitatea durerii crampelor menstruale.
Un studiu efectuat pe 197 de femei care au prezentat simptome dureroase a constatat că administrarea zilnică a 6 mg de extract de frunze de guave a dus la o intensitate redusă a durerii. Efectul părea a fi chiar mai puternic decât unele analgezice. Se crede că extractul de frunze ajută la ameliorarea crampelor uterine
Reglează nivelul zahărului din sânge
Acest fruct poate îmbunătăți controlul glicemiei. Mai multe studii au constatat că extractul de frunze de guava a îmbunătățit nivelul zahărului din sânge, controlul pe termen lung al zahărului din sânge și rezistența la insulină.
Aceasta este o veste bună pentru persoanele cu diabet sau pentru cei cu risc.Câteva studii care au implicat oameni au arătat, de asemenea, rezultate impresionante.
Menține sănătatea digestivă
Guava este o sursă excelentă de fibre dietetice. Doar un singur fruct poate furniza 12% din aportul zilnic recomandat de fibre
Prin urmare, consumul mai multor astfel de fructe poate ajuta la un tranzit sănătos al intestinului și poate preveni constipația.
În plus, extractul de frunze de guava poate aduce beneficii sănătății digestive. Studiile sugerează că poate reduce intensitatea și durata diareei
Mai multe studii au arătat, de asemenea, că extractul de frunze este antimicrobian. Aceasta înseamnă că poate neutraliza microbii dăunători din intestin, care pot provoca diaree.
Stimulează imunitatea
Studiile arată că guava este una dintre cele mai bogate surse alimentare de vitamina C.
De fapt, un fruct oferă aproximativ dublul aportului zilnic de referință pentru vitamina C. Aceasta este aproape de două ori cantitatea care se obține din consumul unei portocale.
Vitamina C joacă un rol important în menținerea unui sistem imunitar sănătos. Deși nu s-a dovedit că previne răceala obișnuită, s-a demonstrat că vitamina C reduce durata răcelilor.
Menține sănătatea pielii
Multitudinea de vitamine și antioxidanți aflate într-o guava poate face minuni pentru piele. Antioxidanții săi pot proteja pielea de deteriorări, ceea ce poate încetini procesul de îmbătrânire, ajutând la prevenirea ridurilor.
Mai mult, extractul de frunze de guava poate chiar ajuta la tratarea acneei atunci când este aplicat direct pe piele.
Cum poate fi folosit guava în bucătărie
Guava este bogat în pectină, substanța naturală din fructe, care ajută la îngroșarea ingredientelor în plăcinte și gemuri. Din acest motiv, acest fruct este excelent pentru a face gemuri sau paste de fructe care pot fi consumate pe pâine prăjită, cu carne sau în produse de patiserie.
Ați putea face, de asemenea, o glazură de guava – combinând pulpa sa cu cea de ananas pentru a însoți creveții sau carnea de pui.
De asemenea, poți îcearca să înlocuiești roșiile cu guave în sosurile pe care le pregătești, pentru a obține preparate asemănătoare cu cele din țările exotice.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!