Gulia face parte din aceeași familie cu varza, conopida și broccoli, are un gust ușor mai dulceag, iar în compoziția sa se regăsesc vitamine, minerale și oligoelemente de calciu, magneziu, potasiu, fibre, zinc și zaharuri.

Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.

Informații despre gulie

Gulia, brassica oleracea gongylodes, este originară din Europa de Nord, iar în limba germană este tradusă sub termenul de “nap de varză”. Tulpina plantei este lungă cu frunze mari, dințate, are culoarea violet, verde pal sau alb, iar la interior este întotdeauna alb-galben.

Principalii compuși din gulie sunt vitaminele A, B1, B2, B3, B6, B9, C, săruri, potasiu, calciu, mangan, fibre, celuloză și zaharuri.

Gulii proaspete

Valori nutriționale pentru 100 gr de gulie

  • Energie – 113 kJ (27 kcal);
  • Carbohidrați – 6.2 g;
  • Zahăr – 2.6 g;
  • Fibre alimentare – 3.6 g;
  • Grăsimi – 0.1 g;
  • Proteine – 1.8 g.

Gulie – proprietăți

  • Antiscorbutic;
  • Antioxidante;
  • Antinflamatorii;
  • Diuretice;
  • Dizolant uric;
  • Răcoritore;
  • Emoliente;
  • Revitalizante;
Gulie

Beneficiile consumului de gulie

Menține sănătatea digestivă

Pentru că are un conținut ridicat de fibre atât solubile, cât și insolubile, potrivit studiilor, gulia ajută la menținerea nivelului sănătos de zahăr din sânge și colesterol, dar și la mișcările regulate ale intestinului.

Fibrele sunt principalele surse de combustibil a bacteriilor intestinale sănătoase, precum Bifidobacteria și Lactobacili, acestea producând acizi grași care hrănesc celulele intestinului și protejând împotriva bolilor de inima și a obezității.

Poate reduce riscul bolilor de inimă

Aportul ridicat de compuși precum glucozinolați și izotiocianați, care se regăsesc în gulie, contribuie la un risc mai scăzut de boli de inima, deoarece au capacitatea de a lărgi vasele de sânge și de a reduce inflamația.

Îmbunătățește sistemul imunitar

Gulia are un conținut ridicat de vitamina B6, nutrient ce este important pentru dezvoltarea celulelor roșii din sânge și funcția imunitară. Vitamina C este implicată în producerea de celule albe din sânge, dar și celule T, care luptă împotriva substanțelor străine și îmbunătățesc sistemul imunitar.

Ajută în curele de slăbire

Gulia este săracă în calorii și bogată în fibre și substanțe nutritive de care organismul are nevoie. Datorită fibrelor, consumul de gulie oferă sațietate și reduc predispoziția către balonare, crampe abdominale și constipație. Leguma îmbunătățește calitatea sistemului gastrointestinal.

Previne anemia

Leguma este bogată în fier și potasiu, iar asta ajută la creșterea globulelor roșii din sânge, care sunt esențiale pentru prevenirea anemiei, a deficitului de fier. Calciul din compoziția guliei ajută și la absorbția fierului de către organism.

Alte beneficii ale consumului de gulie

  • Îmbunătățește rezistența oaselor;
  • Oferă energie;
  • Stabilizează nivelul glucozei în sânge;
  • Previne cancerul;
  • Adjuvant pentru infecții virale sau tuse;
  • Bun pentru bronșite sau cistite;
  • Întărește oasele și dinții;
  • Combate contracțiile musculare;
  • Vindecă degerăturile.

Contraindicații

Consumată cu moderație, gulia nu ridică reacții adverse și nu produce efecte secundare negative. Este o legumă comestibilă ce nu are restricții semnificative, însă trebuie consumată cu atenție de către persoanele care suferă de afecțiuni ale tiroidei, deoarece poate împiedica asimilarea iodului de către tiroidă.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

Rețete cu gulie

Supă cremă de gulii

Ingrediente

  • 4 gulii de dimensiune medie;
  • 2 cartofi;
  • O bucată de praz;
  • 150 gr smântână pentru gătit;
  • 25 gr de unt;
  • 1 litru supă de pui, poate fi și supă de legume sau apă;
  • Praf de nucșoară;
  • Sare, piper.

Mod de preparare

Guliile se curăță de coajă și se taie în cubulețe. Prazul se curăță și se taie rondele. Într-un vas încăpător se adaugă untul, iar când s-a topit, se adaugă prazul tăiat și un praf de sare.

Când prazul s-a înmuiat, se adaugă cubulețele de gulie și se călesc împreună pentru aproximativ 5 minute. Se adaugă peste gulie cartofii tăiați cubulețe, supa de pui sau apa, se condimentează cu sare și se lasă la fiert până când legumele s-au înmuiat, aproximativ 20 de minute.

Se ia vasul de pe foc și toate legumele se dau prin blender. Deasupra unui vas se pune o sită, iar supa din blender se trece prin sită pentru a avea o textură cât mai fină. Se pune din nou la foc supa cremă obținută, se adaugă smântâna, praful de nucșoară, sare și piper după gust și se mai lasă un clocot.

Supa cremă de gulii este gata. Se servește caldă cu verdeață proaspătă presărată deasupra.

Gulie pane la cuptor

Ingrediente

  • 3 gulii potrivite;
  • 150 ml apă;
  • 3 linguri de făină;
  • 1 linguriță boia dulce;
  • 1 linguriță oregano;
  • 1 linguriță semințe de chimen;
  • 1 linguriță semințe de susan;
  • 2 linguri ulei de măsline;
  • Pesmet;
  • Sare și piper.

Mod de preparare

Guliile se curăță de coajă și se taie rondele, după care se pun bucățile la fiert cu apă și puțină sare timp de 5-7 minute, cât să se înmoaie puțin. Se scot din apă, se lasă la scurs și la răcit.

Între timp se face o pastă din făină, toate condimentele, ulei și apă. Dacă pasta pare prea groasă, se mai poate adăuga apă, până se obține consistența asemănătoare unei smântâni.

Bucățile de gulie se trec prin pasta de făină, apoi prin pesmet, pe ambele părți, după care se așază pe o tavă tapetată cu foaie de copt și se pune totul în cuptorul încins la 180 de grade, pentru 20 de minute. În acest timp, guliile trebuie întoarse și pe partea cealaltă pentru a se rumeni uniform.

Când sunt gata, se oprește cuptorul și se mai lasă guliile în cuptor pentru 10 minute, pentru a deveni rumene și crocante.

Noodles din gulie și sos

Ingrediente

  • 6 bucăți de gulie de mărime potrivită;
  • 3 linguri sos de soia;
  • ½ linguri ulei de susan;
  • 2 linguri unt de arahide;
  • O lingură de oțet;
  • O linguriță sos picant;
  • Un cățel de usturoi;
  • Puțin ghimbir dat prin răzătoare.

Mod de preparare

Gulia se curăță, se spală bine și se taie în spirale subțiri, asemănătoare cu spaghetele. Se poate folosi un spiralator de legume pentru a tăia spirale egale. Toate ingredientele pentru sos se amestecă într-un vas până se omogenizează complet.

Se pune sosul într-o cratiță și se încălzește la foc mic, amestecând constant, pentru ca sosul să scadă și să se transforme într-o pastă. Când sosul a scăzut, se adaugă și noodleșii din gulie și se amestecă bine. Se mai ține pe foc pentru 5-7 minute, amestecând constant, până când spiralele de gulie sunt moi.

La final, porția de noodles de gulie se decorează cu semințe de susan, bucățele de ceapă verde și chiar fâșii de morcovi, dar și un strop de sos de soia sau sos picant, după gust.

Cum se aleg cele mai bune gulii

Guliile folosite în rețete culinare trebuie să fie proaspete, cu frunze fragede, coajă sănătoasă și culoare verde închis. Odată cumpărată, gulia poate fi păstrată la frigider, timp de aproape o săptămână, înainte ca ea să se deshidrateze. Leguma nu trebuie să fie îngălbenită, pătată sau lovită în momentul gătirii.

Sursă foto: Shutterstock.com

 
 

Urmărește-ne pe Google News