Gura Portiței este situată între Marea Neagră și Lacul Golovița, din Delta Dunării. Inițial un sat pescăresc, așezarea este cunoscută în prezent ca una dintre cele mai retrase destinații turistice de pe litoralul românesc.
Cuprins:
Despre Gura Portiței
Descoperit în anul 1736, Gura Portiței este un colt de paradis authton ce a fost inițial un sat pescăresc. Din anul 1998 au început aici lucrările de amenajare pentru a oferi condiții de cazare turiștilor care își doresc să se relaxeze departe de aglomerație.
Denumirea de Gura Portiței desemna comunicarea existentă inițial între limanul Golovița și Marea Neagră. Aceasta a fost închisă în anii 1970, ceea ce a transformat Golovița într-un lac închis, cu apă în curs de desalinizare. Lacul comunică la nord cu lacul Razim, iar la sud cu limanul Sinoe, printr-un sistem de ecluze. Zona este o parte a „Rezervației biosferei deltei Dunării”.
Cum ajungi la Gura Portiței
Satul turistic Gura Portiței este situat pe o limbă de nisip de 100 de metri lățime, la mai puțin de jumate de oră de mers cu barca din localitățile Jurilovca, Sarichioi sau Lunca, din județul Tulcea.
Pentru a ajunge la Gura Portiței, de pe drumul european E87 Constanța – Tulcea se virează la dreapta în comuna Baia spre localitatea Jurilovca, și se merge până la pontonul de îmbarcare în vaporașul, unde există o parcare special amenajată, cu plată.
Din micul port al localității Jurilovca, se ia vaporașul, iar într-un sfert de oră vei ajunge la destinație. Poți, de asemenea, să alegi să mergi cu o ambarcațiune mai lentă, dar aceasta va avea nevoie de o oră pentru a ajunge. Biletul de persoană pentru transportul pe apă cu o ambarcațiune de acest tip este de aproximativ 25 de lei.
Ce poți face la Gura Portiței
Ajuns la destinație, vei descoperi una dintre cele mai frumoase plaje din țara noastră. Cu nisip auriu și fin și cu apa extrem de limpede, plaja este destul de sălbatică și de liniștită.pe această plajă sunt doar câteva locuri cu umbrele de stuf sub care să te ferești de razele soarelui.
Poți să vii cu cortul, iar dacă îți dorești cazare la Gura Portiței, vei găsi doar câteva pensiuni și căsuțe vopsite în alb și albastru.
În cadrul complexelor turistice, există terenuri de tenis și volei, mese de biliard, tenis de masă, piscină și loc de joacă pentru copii, organizarea de activități specifice pentru pescari și vânători.
Deși are o lungime mare, de circa 4 kilometri, plaja din aceasta insulă nu este publică în totalitate. O mare parte din ea este strict protejată de mediu, accesul turiștilor fiind interzis aici. Un lucru fascinant și foarte rar în Romania, pe care îl poți face în Gura Portiței, este să înoți cu delfinii.
Liniștea și sălbăticia plajei nu îi descurajează pe delfini să se apropie la doar câțiva metri de mal, astfel că mulți turiști se aventurează în apele mării atunci când îi observă, pentru a avea parte de o aventură de neuitat.
Obiective turistice în apropiere de Gura Portiței
Pe lângă alte obiective turistice în Tulcea, nu foarte departe de Gura Portiței se află unele dintre cele mai apreciate atracții ale locului.
Insula Popina
Un loc spectaculos. Din anul 1994, insula a devenit arie protejată ca parte a Rezervației Biosferei Deltei Dunării. Are 98 de hectare calcaroase și se află în nordul Lacului Razelm, cu o înălțime maximă ce nu depășește 47 de metri. Aici este locul de popas pentru navigatorii de pe Razim.
Delta Dunării
Cel mai cunoscut obiectiv turistic din județul Tulcea și printre cele mai cunoscute din Europa datorită peisajelor spectaculoase. Aici trăiesc multe specii de păsări, plante și animale. În 1992, Delta Dunării a intrat în patrimoniul mondial al UNESCO. Aici poți pescui, te poți plimba cu barca, poți face sporturi nautice și poți participa la multe tabere.
Sulina
Este cel mai estic punct al României și este un loc unic, cu o combinație de stufăriș, apă și fâșii înguste de nisip. Este locul în care Dunărea se varsă în Marea Neagră și este cel mai portant port din România. El face legătura între partea central-vestică a Europei, prin Dunăre și Marea Neagră. Aici se numără printre cele mai cunoscute atracții turistice, palatele fostei Comisii Europene a Dunării, cimitirul multietnic, dar și plaja.
Odată ajunși în zona Gura Portiței, nu rata traseele de pe Munții Măcinului.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Costica2023 • 04.02.2024, 15:25
este un paradis pentru iubitorii de pescuit și pentru cei pasionați de observarea păsărilor