În prezent, s-a extins deja la foarte multă lume, însă cele mai multe crize se înregistrează, de obicei, în perioadă sărbătorilor de iarnă.
Guta este rezultatul excesului de acid uric din sânge. Crizele acute se manifestă în urmă depunerii de cristale de urat (sare a acidului uric) în zonele subcutanate, depuneri ce pot afecta funcția renală.
În 90% din cazuri, guta apare la bărbați în jurul vârstei de 35 de ani, în timp ce la femei după menopauză, iar acidul uric se depune în special pe încheieturile de la nivelul picioarelor.
Criza de gută apare în mod brutal noaptea, iar singurele simptome care o ‘anunță sunt oboseala, impresia de gripă și cefaleea. Prima articulație afectată e degetul mare de la picior sau glezna și genunchiul.
La unele persoane au fost stabilite drept cauze declanșatoare microtraumatismele locale sau intervențiile chirurgicale. În timpul unei astfel de crize, zona afectată se inflamează, capătă o culoare roșiatică, e caldă și foarte dureroasă. Abia spre dimineață durerea se domolește.
Pe lângă un tratament medicamentos specific, guta poate fi combătută cu ajutorul regimului. Dacă pacientul are o greutate mai mare decât cea normală vârstei și înălțimii sale, atunci trebuie adoptată o alimentație hipolipidică și hipocalorică. În general, o dietă de acest gen presupune consumarea a minimum doi litri de apa pe zi și sucuri de portocale și lămâi.
„Excesul de purine şi pirimidine rezultate prin metabolismul cărnii la anumiţi oameni cu anumite defecte genetice determină depozite de acid uric care se pun şi intră ca nisipul în balamale şi te dor încheieturile de te dor capacele şi, tot ca nisipul, strică şi rinichiul în timp. În momentul în care apare perioada dureroasă, se tratează, nu poţi să treci peste… şi tratamentul este antiinflamator, pentru ca în momentul în care nu te mai doare, să poţi să trăieşti cu tratament uricusuric, care elimină acidul uric din organism. Crizele de gută pot să apară o dată la câţiva ani sau de mai multe ori pe lună, în funcţie de stadiul bolii”, a declarat Dr. Doru Negru, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice, pentru Digi 24.
În alimentaţia persoanelor care suferă de gută sunt indicate proteinele de origine vegetală, iar alcoolul şi produsele care conţin cacao trebuie consumate cu atenţie.
În plus… „evitarea din alimentaţie a mâncărurilor care au posibilitatea prin metabolism să scoată ca produs de eliminare acid uric. Carnea de animal tânăr. Aia bună. Organele de animale tinere. Alea bune. Carnea de vânat…”, a mai spus medicul Doru Negru, pentru sursa citată.
Guta, boala consumatorilor de carne – Simptome, prevenție, tratament… naturist:
- Sucul de cireșe, tratament pentru gută
- Ceapa ajută la tratarea gutei
- Guta, ţinută în frâu cu ceai verde
- Căpșunele, remediu pentru gută
CITEȘTE ȘI… EXCLUSIV/ „Tatăl” Paraziților e îndrăgostit lulea de o rusoaică. Și-a găsit jumătatea la 39 de ani!