Gutuile sunt fructele minune ale toamnei. Indiferent cum alegem să le consumăm, crude, uscate, în dulceață de gutui, gem de gutui sau peltea de gutui, fructul își păstrează proprietățile benefice și acționează într-un mod miraculos pentru sănătatea organismului. Gutuile, consumate în mod regulat, sunt un adevărat remediu naturist pentru funcționarea optimă a ficatului, dar și pentru prevenirea mai multor tipuri de afecțiuni psihice.
Un desert simplu și rapid în care gutuia este ingredientul principal. Iată cinci rețete pentru gutuie coaptă!
Cuprins:
Rețetă gutuie coaptă cu scorțișoară
Ingrediente pentru gutuie coaptă cu scorțișoară:
- 4 lingurițe zahăr tos;
- 25 g unt împărţit în patru;
- 4 lingurițe miere;
- 2 lingurițe scorţişoară;
- 4 cuişoare;
- 4 gutuiu medii.
Mod de preparare gutuie coaptă cu scorțișoară:
Se spală şi se taie gutuile în două, pe orizontal. Se înlătură căsuţa cu seminţe şi apoi se pun gutuile în tava în care se vor coace. În fiecare gutuie se înfige câte un cuişor şi apoi căsuţa de sâmburi se umple cu câte o linguriţă de miere, se presară scorţişoară, se pune o bucăţică de unt şi se presară o linguriţă cu zahăr. În tavă se toarnă puţină apă şi gutuile se pun la cuptor pentru o oră. Din când în când, se stropeşte gutuia cu sucul din tavă. Rețeta de gutuie coaptă cu scorțișoară este gata și se poate servi imediat cum se răcește.
Sursă rețetă: Retete.unica.ro
Rețetă gutuie coaptă cu miere
Ingrediente pentru gutuie coaptă cu miere:
- 4 gutui mari;
- 100 g unt;
- o cană de zahăr;
- 3 linguri de miere;
- o cană cu miez de nucă măcinat;
- scorțișoară, un pliculeț de zahăr vanilat.
Mod de preparare gutuie coaptă cu miere:
Gutuile se spală, se taie în sferturi și se curăță de coajă și de semințe. Ulterior, gutuile se taie în felii nu foarte groase. O tavă pentru cuptor se unge cu unt și se așează feliile de gutui peste care se presară zahăr, nucă măcinată, pliculețul de zahăr vanilat și scorțișoara. Se pune tava cu gutui la cuptor. Între timp, mierea de dizolvă în patru linguri de apă călduță și se adaugă treptat peste gutuile din cuptor. Tava se lasă la cuptor până când fructele încep să se înmoaie.
Rețetă gutuie coaptă cu vin roșu
Ingrediente pentru gutuie coaptă cu vin roșu:
- 3 gutui mari;
- 50 grame de unt sau o lingură de ulei de post;
- 100 ml vin roșu;
- 75 grame de zahăr;
- 50 grame de miez de nucă;
- un vârf de cuțit de piper roșu;
- un sfert de linguriță de cardamom măcinat;
- o jumătate de linguriță de scorțișoară.
Mod de preparare gutuie coaptă cu vin roșu:
Se spală, se curăță și se taie gutuile în felii de mărime potrivită. Se pune untul într-o tavă și se lasă la cuptor până când se topește bine untul. Se adaugă și gutuile deasupra untului topit, iar deasupra se presară zahărul amestecat cu scorțișoara, cardamomul și piperul. Se lasă la cuptor pentru zece minute, apoi se toarnă vinul roșu deasupra și se mai lasă la cuptor pentru încă 20-30 de minute, până gutuile se înmoaie. Cu 5 minute înainte de a scoate gutuile, se presară și nucile rupte în bucăți.
Rețetă gutuie coaptă cu ricotta și fistic
Ingrediente pentru gutuie coaptă cu ricotta și fistic:
- 4 gutui;
- 2 căni de apă;
- 250 g ricotta;
- ⅔ cană zahăr de cocos;
- 1 păstaie vanilie;
- ½ linguriță cardamom măcinat;
- 2 linguri de miere;
- Suc de la o lămâie;
- Coaja rasă de la o portocală;
- 2 bețe scorțișoară;
- 2 linguri cu miere;
- Scorțișoară;
- Fistic mărunțit.
Mod de preparare gutuie coaptă cu ricotta și fistic
Pentru început se pregătește siropul din: apă, zahăr de cocos, sucul de lămâie, coaja de la portocală și condimentele și se pune totul pe foc până când amestecul începe să fiarbă.
Pasul următor este să speli gutuile și să le tai pe jumătate, după care să cureți mijlocul de sâmburi.
Se pregătește o tavă pentru cuptor și se așează în tavă gutuile cu partea tăiată în sus. Deasupra gutuilor se toarnă câteva linguri de sirop și gutuile se pun la cuptor pentru 2 ore – 2 ½ ore. La fiecare 30 de minute gutuile se întorc pe partea cealaltă și se toarnă sirop deasupra.
Acum, amestecăm ricotta cu mierea și puțină scorțișoară, iar crema obținută se păstrează la frigider până când urmează să servești rețeta de gutui coapte.
Când gutuile sunt gata, se scot din cuptor și se servesc calde împreună cu crema de ricotta și cu fistic mărunțit deasupra. Poți presăra și câteva picături de miere deasupra gutuilor.
Rețetă gutuie coaptă cu nuci și stafide
Ingrediente pentru gutuie coaptă cu nuci și stafide:
- 3 gutui mari;
- 100 gr stafide;
- 100 gr miez nucă;
- 2 linguri miere;
- 2 linguri unt topit.
Mod de preparare gutuie coaptă cu nuci și stafide:
Nucile pisate, stafidele, mierea de albine și untul topit se amestecă până se obține o pastă.. Spălăm gutuile și le tăiem un capac, după care le scobim în interior. Gutuile se umplu cu amestecul obținut din nuci și stafide și se pun la cuptor acoperite cu folie de aluminiu pentru 30 de minute.
Gutui coapte cu whisky
Ingrediente
- 4 gutui
- 5 linguri de zahăr brun
- 5 linguri de miere
- 100 ml whisky, burbon sau coniac
- 3 steluțe de anason
- 5-6 cuișoare
- 4-5 boabe de enibahar
- 3 batoane de scorțișoară
- 2 cuburi de unt (~20 g) sau, pentru varianta vegana, 2 linguri de ulei de cocos
- Pentru servire: înghețată de vanilie, iaurt grecesc sau frișcă
Mod de preparare
Se spală bine gutuile apoi se taie în jumătăți și se scot semințele. Se unge un vas termorezistent cu unt și în el se adaugă gutuile cu partea tăiată în sus.
Într-un bol se amestecă restul ingredientelor, inclusiv mirodeniile. Sosul format se toarnă peste gutui. Vasul se bagă în cuptorul preîncălzit la 180 de grade.
Se servesc cu sirop din vas alături de o cupa de înghețată de vanilie.
Sursă foto: 123rf.com