Focaccia cu roşii şi oregano
Ingrediente:
- aluat: 500 g făină albă,
- 25 g drojdie de bere,
- 50 g ulei de măsline extravirgin,
- sare;
- topping: 5 roşii,
- 4 linguri ulei de măsline extravirgin,
- o linguriţă de oregano uscat,
- sare şi piper.
Preparare: se face aluatul amestecând toate ingredientele, apoi se întinde cu mâna şi se aşază într-o tavă unsă cu ulei de măsline. Se lasă 25 de minute într-un loc cald, să crească, apoi se presară sare şi piper şi se unge cu ulei de măsline. Roşiile spălate şi tăiate rondele se aşază pe aluat, se presară oregano şi un praf de sare. Se coace 20 de minute la 230° C.
Chec cu verdeţuri
Ingrediente:
- 240 g făină,
- 4 ouă,
- 150 ml lapte,
- 100 ml ulei,
- 150 g caşcaval,
- 2 morcovi mici,
- 1/2 legătură de pătrunjel,
- 3 fire de ceapă verde,
- două fire de mărar,
- un plic praf de copt (10 g),
- o linguriţă de sare,
- 1/4 linguriţă piper,
- unt pentru uns tava.
Preparare: se cerne făina şi se amestecă bine cu sarea, piperul şi praful de copt. Se dau morcovii pe răzătoare. Se toacă toate verdeţurile cât mai fin (de la ceapă, doar partea verde, nu şi cea albă). Se dă pe răzătoare caşcavalul. Într-un bol se bat ouăle cu mixerul. Se adaugă jumătate din lapte şi jumătate din făină şi se amestecă bine cu telul. Se pun apoi restul de lapte şi de făină. Se continuă mixarea în timp ce se toarnă uleiul, până se încorporează tot. Se adaugă morcovii, verdeţurile şi caşcavalul şi se amestecă totul cu o lingură, până la omogenizare. Se toarnă într- o tavă de chec unsă cu unt. Se coace la 180 de grade 45 de minute.
Lipie cu pui şi brânză
Ingrediente:
- 4-6 lipii,
- două pulpe de pui dezosate gătite,
- 100 g telemea,
- o jumătate de ardei gras roşu,
- un castravete,
- o roşie,
- două fire de ceapă verde,
- 5-6 frunze de salată,
- ulei de măsline,
- sare
Preparare: se taie toate ingrediente ca pentru salată, se pun într-un castron şi se asezonează cu sare şi ulei. Se amestecă uşor, apoi se umplu foile de lipie şi de rulează. Se taie în bucăţi mai mici, ca să se poată mânca mai uşor.
Sendviş cu şuncă şi sos tzatziki
Ingrediente:
- 200 g iaurt grecesc
- un castravete proaspăt,
- o lingură de ulei de măsline,
- două linguri de oţet de mere,
- 1-2 căţei de usturoi,
- mărar,
- sare,
- pâine,
- şuncă,
- roşii,
- salată verde.
Preparare: se amestecă iaurtul cu sarea şi uleiul. Se adaugă apoi castravetele ras şi scurs de zeamă, usturoiul zdrobit şi, la final, oţetul şi mărarul tocat. Se lasă la răcit, apoi se pune peste sendvişurile făcute cu pâine, şuncă, felii de roşie şi frunze de salată.
Chifteluţe aperitiv
Ingrediente:
- 300 g piept de pui,
- 50 g ceapă,
- 100 g miez de pâine,
- pătrunjel,
- sare,
- piper,
- un ou,
- câţiva căţei de usturoi,
- ulei de prăjit,
- câteva linguri de făină.
Preparare: carnea de pui se toacă, se curăţă ceapa şi se dă pe răzătoarea mică, pâinea se înmoaie în apă rece şi se stoarce bine. Pătrunjelul şi usturoiul se toacă mărunt. Se pun într-un bol ingredientele de mai sus, se adaugă oul şi se amestecă bine. Se asezonează cu sare şi piper. Cu mâna umedă se formează chifteluţe, care se dau prin făină şi se prăjesc în ulei încins. Se scot pe hârtie absorbantă.
Cheesecake la borcănele
Ingrediente:
- blat – 200 g de biscuiţi simpli,
- 150 g unt;
- umplutura – 200 g cremă de brânză,
- 150-200 g zahăr pudră,
- o fiolă de esenţă de vanilie,
- 200 ml frişcă bătută;
- pentru ornat – dulceaţă de vişine.
Preparare: se bate crema de brânză cu zahărul şi esenţa de vanilie, apoi se încorporează frişca. Se dă la rece 30 minute. Se macină biscuiţii şi se amestecă bine cu untul topit şi răcit. Se pun una-două linguri de biscuiţi pe fundul a 4 borcănele, iar peste, se adaugă două linguri de cremă de brânză. Se ornează cu o lingură de dulceaţă de vişine. Se pun capacele borcanelor şi se dau la rece.
Brioşe cu ciocolată şi fulgi de migdale
Ingrediente:
- 250 g făină, un plic de praf de copt,
- 175 g zahăr, două linguri de cacao,
- 100 g fulgi de ciocolată,
- 250 ml lapte,
- 90 ml ulei,
- un plic de zahăr vanilat,
- un ou,
- 100 g fulgi de migdale.
Preparare: într-un bol se amestecă făina, praful de copt, cacaua şi fulgii de ciocolată. Separat, se bat oul, zahărul şi zahărul vanilat, după care se adaugă uleiul şi laptele. Se toarnă apoi peste ingredientele solide, amestecând bine. Compoziţia se pune în formele de brioşe tapetate cu hârtie. Peste fiecare se presară fulgi de migdale. Se bagă în cuptorul preîncâlzit la 175 grade, 20-25 de minute.
Ce trebuie să pui în coş
De obicei, găseşti coşuri de picnic deja utilate. Dacă nu ai aşa ceva, ia la tine: farfurii, furculiţe, cuţite, linguriţe, pahare, scobitori, şerveţele, desfăcător de sticle, condimente, saci pentru gunoi. Evită farfuriile de unică folosinţă! Ia unele din plastic mai dur, pe care le poţi spăla şi refolosi, fiindcă sunt mai rezistente. Mai ai nevoie de o pătură, pe care o vei întinde pe iarbă, şi, ideal, de o ladă frigorifică, pentru a păstra mâncarea proaspătă şi băuturile reci.
Vezi şi păduri pe lângă București, ideale pentru ieșit la picnic!