Despre halloumi

Este savurată de sute de ani în Cipru, iar recent a crescut în popularitate. În prezent, este adesea prezentă în meniurile restaurantelor grecești și poate fi găsită în secțiile de brânzeturi din majoritatea supermarketurilor.

Deoarece are un punct de topire mai ridicat decât multe alte tipuri de brânză, poate fi coaptă la cuptor, la grătar sau prăjită fără a-și pierde forma. Ca atare, este servită de obicei gătită, ceea ce îi accentuează gustul sărat caracteristic și o face ușor crocantă la exterior.

O poți servi ca atare sau asociată cu alte ingrediente, cum ar fi fructe proaspete, roșii, semințe de susan prăjite sau miere.

Nutriție

În timp ce profilul nutrițional al halloumi poate varia ușor în funcție de modul în care o prepari, fiecare porție oferă o cantitate bună de proteine și calciu.

O porție de 30 de grame de halloumi conține următoarele substanțe nutritive.

  • Calorii: 110
  • Carbohidrați: 0 grame
  • Proteine: 7 grame
  • Grăsimi: 9 grame
  • Calciu: 25% din valoarea zilnică (DV)
  • Sodiu: 15% din VD

Calciul, în special, joacă un rol-cheie în funcția musculară, în transmiterea nervoasă, în sănătatea oaselor și în secreția hormonală.

Între timp, proteinele promovează creșterea și dezvoltarea corespunzătoare și sprijină creșterea musculară, funcția imunitară și gestionarea greutății.

Ține cont de faptul că conținutul de grăsimi și calorii din fiecare porție poate crește dacă prăjești brânza sau o gătești în ulei.

Beneficii

Halloumi poate fi asociat cu mai multe beneficii pentru sănătate.

Bogat în proteine

Halloumi este o sursă excelentă de proteine, conținând 7 grame într-o porție de 28 de grame.

Proteinele sunt esențiale pentru multe aspecte ale sănătății, inclusiv producția de hormoni, funcția imunitară și repararea țesuturilor.

Atunci când primești suficiente proteine în dietă, exercițiile fizice pot crește rezistența musculară. De asemenea, proteinele ajuta să păstrezi masa corporală slabă în timpul pierderii în greutate.

În plus, consumul de proteine după antrenament poate promova recuperarea musculară pentru a reduce timpul de recuperare și pentru a  îmbunătăți progresul.

Sprijină sănătatea oaselor

Ca și alte produse lactate, halloumi este bogat în calciu, un micronutrient important pentru sănătatea oaselor.

Calciul oferă oasele tale rezistență și structură. De fapt, aproximativ 99% din calciul din corpul tău este stocat în oase și dinți.

Studiile arată că un consum mai mare de calciu ar putea crește densitatea osoasă și reduce riscul de fracturi osoase, mai ales dacă este combinat cu vitamina D.

De exemplu, o analiză a remarcat faptul că un consum regulat de produse lactate poate crește densitatea minerală osoasă la femei cu până la 1,8% pe parcursul a 2 ani. Poate fi chiar legat de un risc mai mic de fracturi osoase.

Poate proteja împotriva diabetului

Unele studii au constatat că consumul de produse lactate, cum ar fi halloumi, ar putea proteja împotriva diabetului de tip 2.

O trecere în revistă a 30 de studii a legat consumul regulat de lactate de reducerea grăsimii abdominale și a greutății corporale. Revizuirea a remarcat, de asemenea, că lactatele au îmbunătățit sensibilitatea la insulină, ceea ce poate îmbunătăți capacitatea organismului de a regla nivelul de zahăr din sânge.

O altă analiză amplă a avut constatări similare, asociind consumul regulat de lactate cu un risc semnificativ mai mic de a dezvolta diabet de tip 2.

Proteinele și grăsimile din halloumi pot, de asemenea, să încetinească golirea stomacului, ceea ce poate ajuta la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge după mese. 

Posibile dezavantaje

Halloumi este relativ bogat în sodiu, conținând 350 mg în fiecare porție. Ca referință, Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca adulții sănătoși să consume mai puțin de 2.000 mg pe zi.

Experții în sănătate recomandă adesea ca persoanele cu tensiune arterială ridicată să își diminueze consumul de sare pentru a promova niveluri sănătoase ale tensiunii arteriale.

De asemenea, unele persoane pot fi mai sensibile la efectele sării. La aceste persoane, un aport ridicat ar putea duce la probleme precum retenția de apă și balonarea.

În timp ce halloumi crud conține un număr moderat de calorii, acesta este adesea consumat prăjit sau acoperit cu ulei. Acest lucru poate crește semnificativ conținutul caloric, contribuind potențial la creșterea în greutate.

De asemenea, este bogat în grăsimi saturate, un tip de grăsime care poate contribui la creșterea nivelului de colesterol LDL (rău) atunci când este consumat în cantități mari.

Reține că halloumi nu este potrivit pentru cei care urmează o dietă fără lactate sau vegană.

De asemenea, vegetarienii ar trebui să verifice cu atenție eticheta cu ingrediente, deoarece unele soiuri sunt produse folosind cheag de origine animală. 

Acest ingredient este produs în stomacul animalelor rumegătoare, cum ar fi vacile, oile și caprele, și nu este potrivit pentru vegetarieni.

Cum se folosește în rețete și cu ce alimente să o combini

Lămâie

Una dintre cele mai bune asocieri pentru brânza halloumi trebuie să fie lămâia. Lămâia este picantă și suficient de puternică pentru a echilibra sarea. De asemenea, scoate în evidență aroma de halloumi. Vei vedea halloumi prăjit și servit pur și simplu cu o felie de lămâie pentru stropire la majoritatea festivalurilor greco-cipriote.

Mentă

Menta se potrivește atât de bine cu salinitatea halloumi, deoarece, la fel ca și lămâia, este înțepătoare și proaspătă. În Cipru, în timpul Evului Mediu, fermierii au început să folosească frunze de mentă pentru a înveli halloumi pentru a ajuta la conservarea acestuia. De asemenea, aroma de mentă ar îmbunătăți gustul brânzei. Astăzi, multe soiuri de halloumi sunt asociate cu mentă pur și simplu pentru aromă. Adaugă mai multă mentă proaspătă în salatele de halloumi pentru o explozie mai mare de mentă.

Pepene roșu

Poate că nu ai mai încercat pepenele roșu cu halloumi până acum, dar este un acompaniament foarte tradițional pentru această brânză în Cipru. De obicei, este servit vara la micul dejun sau la desert. Este la fel de minunat prăjit în același mod sau ca parte a unei salate sau aperitiv. De ce funcționează atât de bine pepenele roșu? În primul rând, culorile arată uimitor împreună. Dar combinația de sărat și dulce, de strident și suculent funcționează cu adevărat.

Miere

Dulceața puternică a mierii echilibrează minunat halloumi. Pur și simplu, unge brânza cu miere înainte de a o prăji până devine aurie, stropind-o cu mai multă miere la servire. Sau folosește mierea ca bază pentru un dressing sau o marinată delicioasă care să însoțească felul de mâncare cu această brânză. Poți face și un sandviș impresionant cu brânză, avocado, ruccola și un sos pe bază de miere.

Rodii

Rodia funcționează minunat cu halloumi, nu numai datorită contrastului de aromă, ci și datorită contrastului uimitor de textură. O gură de brânză moale și o bucățică dulce de rodie suculentă este aproape un rai în sine.

Legume mediteraneene

Halloumi este un substitut excelent al cărnii, deoarece este foarte satisfăcător și este apreciat de vegetarieni ca sursă de proteine. Se potrivește foarte bine cu legume la grătar, cum ar fi ardei, ciuperci, vinete sau dovlecei. Pregătește legume sau delicioase frigărui de legume cu halloumi și nici măcar nu vei simți lipsa cărnii!

Chorizo

Aromele umami picante ale chorizo sunt completarea perfectă pentru halloumi. Pur și simplu taie totul în cuburi/felii și prăjește până când devine auriu pentru o gustare simplă. Poți face frigărui pentru grătar sau poți construi un burger delicios.

Deserturi fără zahăr – rețete dulci fără zahăr și îndulcitori

Sursa foto: 123rf.com

 
 

Urmărește-ne pe Google News