Anumite legume şi fructe zemoase hidratează organismul de două ori mai eficient decât un pahar cu apă, fiind şi o gustare revigorantă pe timpul lunilor fierbinţi de vară, potrivit unui studiu britanic. Conţinând săruri hidratante, minerale şi zahăr, aceste legume şi fructe acţionează într-un mod asemănător cu băuturile izotonice consumate de sportivii profesionişti.
Legumele şi fructele zemoase acţionează ca un aliment şi o băutură încorporate în acelaşi produs, oferind organismului uman cantităţile de săruri minerale, zahăr natural, aminoacizi şi vitamine care sunt consumate în timpul exerciţiilor fizice.
Conţin minerale şi vitamine
„Pentru a se hidrata corespunzător, oamenii trebuie să înlocuiască fluidele eliminate de organism prin altele, care au o compoziţie asemănătoare cu cea a lichidelor din corp. Fructele şi legumele zemoase, consumate regulat, pot să acopere necesarul zilnic de minerale şi zahăr. Mai mult, ele pot să hidrateze organismul mai eficient decât un simplu pahar cu apă”, a declarat Susan Shirreffs, medic fiziolog şi expert în probleme legate de hidratare, de la Universitatea Loughborough din Marea Britanie. Declaraţia specialistului are la bază un studiu coordonat de cercetătorii de la University of Aberdeen Medical School. Oamenii de ştiinţă au stabilit chiar că fructele şi legumele sunt recomandate şi sportivilor, care au nevoie de multe lichide.
Pepenele roşu
În fruntea fructelor zemoase cu acţiune hidratantă se află pepenele roşu, care conţine 92% apă, 8% zahăr şi concentraţii importante de săruri hidratante, calciu, magneziu, potasiu şi sodiu. Totodată, pepenele roşu este bogat în vitamina C, betacaroten şi licopen, care protejează organismul şi faţă de razele ultraviolete.
Castravetele
Datorită conţinutului său bogat în apă (96%) şi balanţei echilibrate de minerale, castravetele are un efect hidratant de două ori mai puternic decât aceeaşi cantitate de apă consumată. Castravetele are un nivel aproape ideal de calciu şi magneziu, dar şi potasiu, sodiu şi alte minerale.
Papaia
Un studiu realizat de experţii de la Universitatea din Napoli a relevat că substanţe precum luteina şi zeaxanthin, care se găsesc în fructe precum pepenele verde şi papaia, sunt şi mai eficiente în hidratarea organismului decât toate băuturile izotonice administrate sportivilor profesionişti.
Țelina
Două sau trei rădăcini de ţelină consumate zilnic asigură necesarul organismului de sodiu, potasiu, magneziu, calciu, fosfor, fier şi zinc. Aceste săruri sunt dizolvate în aproximativ 96% din apa necesară organismului în fiecare zi, contribuind la propagarea ei în întregul corp.