Pentru a avea o alimentaţie sănătoasă în post, maestrul Horia Vîrlan trage un semnal de alarmă asupra alimentelor procesate care se găsesc în comerţ. Prezentatorul emisiunii de la Prima Tv, Cireaşa de pe tort recomandă românilor ca în Postul Paştelui să consume cât mai multe fructe de mare deoarece religia permite.
„Românii dornici să ţină post trebuie, în primul rând, să balanseze corect consumul de carbohidraţi din cartofi, pâine, paste făinoase şi fasole cu consumul de fructe şi legume. În al doilea rând, e bine să nu exagereze cu «prăjelile» şi cu produsele «de post» cumpărate din magazine care, după o citire atentă a etichetei, dezvăluie o compoziţie plină de aditivi total nesănătoşi. În al treilea rând, am înţeles că Biserica nu consideră fructele de mare produse «de dulce», deci pot consuma din acestea dacă le permite buzunarul”, a explicat Vîrlan pentru Ring.
Salată de dovlecei şi ciuperci
Pentru că mai avem o lună până la Paşte, maestrul bucătar ne împărtăşeşte o reţetă simplă, de post. Aveţi nevoie de: 4 dovlecei mici, 200 g ciuperci Champignon proaspete, o ceapă roşie, 2 căţei de usturoi, ½ de pahar de ulei de măsline extravirgin, ½ de pahar de oţet de vin alb, o lingură de mărar tocat, ½ de linguriţă de măghiran uscat, ½ de linguriţă de boia dulce, o linguriţă de sare. Pisaţi usturoiul cu sarea într-un mojar, adăugaţi oţet, ulei şi măghiran. Mixaţi totul bine. Curăţaţi cotorul şi vârful dovleceilor, apoi, fără a-i curăţa de coajă, tăiaţi-i felii de ½ cm grosime. Eliminaţi cotorul ciupercilor şi tăiaţi-le felii subţiri. Tăiaţi ceapa solzi. Puneţi toate legumele într-un bol de sticlă sau ceramică şi turnaţi amestecul de oţet peste ele. Lăsaţi să se macereze în frigider peste noapte. A doua zi amestecaţi uşor salata şi presăraţi cu boia dulce şi mărar tocat.