Cred că nu este om în ţara noastră care să nu va fi auzit numele măcar o dată. E măgulitor?
Dacă este aşa cum spui, înseamnă că trebuie să fiu atent la ce şi cum fac, altfel toţi mă vor arăta cu degetul.
Cum merge treaba la „Cireaşa de pe tort”? Dar la „Academia lui Horia”, s-au înscris multe persoane pentru noul sezon?
„Cireaşa de pe tort” trăieşte a doua tinereţe, iar eu sunt la fel de interesat de ce gătesc vedetele în faţa camerei. „Academia lui Horia” va fi mai animată şi mai interesantă decât în primele două sezoane, iar până acum sunt destul de mulţi înscrişi.
Indiferent de locul unde v-aţi afla, scăpaţi vreodată de replicile sau de întrebările referitoare la gastronomie?
Mă bucur să fie aşa şi nu vad de ce să nu răspund întrebărilor celor curioşi, sperând să le fiu de ajutor în activitatea lor din bucătărie. Până la urmă, gastronomia este domeniul în care mă simt sigur pe mine.
Dupa câte vedete aţi vazut în bucatarie, cine v-a impresionat prin modul în care a gătit? Ce v-a plăcut cel mai mult?
Din fericire, nu suntem toţi la fel! Nu-mi place sa fac nominalizări, dar au fost destule vedete care m-au făcut fericit. Au existat însă şi altele care nu au nicio legatură cu bucătăria sau cu calitatea de gazdă.
Daca aţi face un top 3, cine l-ar ocupa?
După cum spuneam mai devreme, nu doresc să fac un top, pentru a nu-i defavoriza pe cei de pe locurile următoare.
Care este mâncarea dv. favorită?
Îmi plac mâncărurile bune, cu sau fără carne, dar iubesc sarmalele şi tare îmi place mămăliga cu brânză şi smântână.
Sunteţi, deci, adeptul bucătăriei tradiţionale româneşti?
De-a lungul timpului, am gătit în bucătării al căror meniu era bazat, în principal, pe „La cuisine française”, dar mie tot bucataria românească mi-a rămas dragă, şi de aceea o şi promovez. O dovadă a dragostei pentru bucatele româneşti o constituie cartea „Bucatele noastre. Carte cu preparate mai mult sau mai puţin româneşti”, care a fost editată până acum în peste 32.000 de exemplare, dar şi seria de 6 cărţi de bucate cu temă, al carei prim volum o sa apară în această lună.
Mai aveţi rabdare sa gătiţi şi acasă sau cedaţi locul soţiei în bucătărie?
Acasă gătim care când putem, soţia mea, Manuela, sau eu, dar trebuie să recunosc că nu prea mai pregătim multe în afară de salate şi grătare ori fripturi, din cauza dietelor pe care le urmăm. Copiii noştri vin târziu de la facultate sau serviciu şi mănâncă mai mult în oraş.
Fiul şi fiica dv. spre ce meserii s-au orientat?
Fiul meu, Adrian (24 de ani), a terminat Limbi şi Literaturi Străine, iar acum este în primul an la un master în traductologie, dar are şi serviciu. Fiica mea, Ileana (20 de ani), e studentă la Facultatea de Construcţii, secţia de Drumuri Poduri Căi Ferate, urmând tradiţia familiei. Tatăl meu a fost inginer constructor de drumuri şi poduri, iar eu am fost student la aceeaşi facultate, la care am renunţat însă în favoarea meseriei pe care o practic.
Ei si soţia sunt cei mai aprigi critici sau cei mai buni susţinatori ai dv.?
Soţia si fiica sunt critici destul de activi. Fiul meu este preocupat de alte activitaţi si nu prea are timp de televizor, în afara meciurilor de fotbal, bineînţeles!
Când v-aţi dat seama că aceasta este meseria pe care vreţi s-o faceţi toată viaţa? Iniţial ce vă doreaţi să fiţi?
Mai devreme spuneam că am renunţat la facultate în favoarea bucătăriei, dar nu am spus chiar tot. La acea vreme eram, ca orice tânăr, cam îndrăgostit şi cu destul de mulţi gărgăuni în cap (vorba mamei). Am renunţat la facultate, dedicându-mă unei relaţii care s-a terminat foarte curând. Fiindu-mi ruşine să revin la studii dupa aşa un eşec, am ales să fac ce îmi plăcea încă din copilărie. Destul de simplu, nu?!
Se tot promovează alimentaţia sănătoasă. Vi se pare că în România se mănâncă sănătos?
Alimentaţia sănătoasă este cea naturală, fără adaosuri chimice, dar aceasta nu este de ajuns, daca nu este urmată de activitate fizică. Din păcate, preţurile prohibitive ale produselor „curate” si prea puţinul timp liber rămas dupa activităţile obligatorii ne trimit pe toţi în pat cu o carte si o punga de snacksuri sau mai stiu eu ce alt produs de acest gen.
Ce ponturi le-aţi da începătorilor în ale gătitului corect?
Să-şi procure toate ustensilele necesare gatitului si sa foloseasca ingrediente în termenul lor de garanţie. Dacă vor să mănânce bine, trebuie să înţeleagă că gătitul excesiv şi adaosul abundent de condimente nu fac altceva decât să strice gustul preparatelor.

Urmărește-ne pe Google News