Spania avansează tot mai mult spre revenirea la o viaţă apropiată cu cea de dinaintea pandemiei.
În zonele mai puţin afectate de COVID-19, hotelierii își pot redeschide proprietățile, dar fără zonele comune, iar barurile și restaurantele pot funcţiona doar dacă au mese în aer liber şi respectă distanţarea socială.
Turismul este cel de-al treilea cel mai mare contribuitor pentru economia Spaniei, reprezentând 12,3% din PIB, și există presiuni pentru ca hotelurile să se redeschidă, în ciuda faptului că până în iulie nimeni nu va avea voie să călătorească între provincii.
Mai mult, până la redeschiderea frontierelor, nu vor exista turiști străini.
Cum se pregătesc hotelierii
Între timp, hotelierii experimentează tot felul de metode pentru a-i atrage pe turişti şi pentru a le câştiga încredere că sănătatea lor nu este pusă în pericol.
Vom schimba toate serviciile hoteliere pentru a asigura un contact minim. Bucătăriile vor fi transformate pentru a reduce manipularea și vom cere garanții maxime de la furnizorii de servicii. Este o schimbare radicală
Manuel Vegas, preşedintele Asociației Spaniole a Directorilor de Hoteluri
Multe hoteluri instalează separatoare între mese în restaurante și introduc orele de masă eșalonate. Protocolul guvernamental sugerează, de asemenea, eliminarea covoarelor, a decoraţiunilor şi a minibarului din camere.
Și atunci când zonele comune, cum ar fi piscinele și sălile de gimnastică, pot fi redeschise, vor exista măsuri stricte de dezinfectare şi distanțare socială.
După atât timp în carantină, trebuie să le aratăm oamenilor multă căldură, chiar dacă din spatele unui perete de plexiglas. O să încercăm să-i facem pe oaspeţi să se simtă ca nişte regi, prin mesaje personalizate pentru fiecare cameră
Kike Sarasola, fondatorul grupului Room Mate Hotels
30%, grad de ocupare
Dar nu toată lumea e convinsă că turiştii se vor simţi ca nişte regi într-un mediu plin de pereţi de plexiglas, măşti şi fără interacţiunea obişnuită din cadrul unui hotel.
Cine ar vrea să meargă la un hotel și să nu i se permită să se bucure de piscină sau de spațiile comune? Să fii în sfârșit liber, după carantină, și să cheltui bani pentru a fi închis într-o cameră de hotel?
José Luis Zoreda, vicepreședinte executiv al grupului Exceltur (Alianța pentru Excelență în Turism)
Din acest motiv, se estimează că aproximativ o treime din hoteluri nu se vor redeschide în această vară sau până când nu există cerere.
Hotelurile din Costa del Sol anticipează în prezent 30% de ocupare. Acestea vor încerca să extindă sezonul și, în loc să se închidă în septembrie, ca de obicei, vor continua până în noiembrie.
Mai ales că accesul pe plaje şi în staţiunile de pe litoral va fi limitat, iar numărul turiştilor nu poate fi prea mare în aceeaşi perioadă de timp.
Senator Hotels and Resorts intenționează să asigure evitarea contactului fizic în cluburile sale de copii și va monitoriza spațiile dintre șezlonguri și le va dezinfecta după utilizare.
Iar plajele populare din Benidorm, care strângeau zeci de mii de oameni, vor fi împărţite pe parcele pentru a gestiona distanțarea socială, iar accesul va fi controlat prin utilizarea codurilor QR și a senzorilor pentru monitorizare.
Controale rapide şi paşapoarte de sănătate
Spania a adoptat protocoale de sănătate și securitate, care sunt printre cele mai stricte din lume, inclusiv teste de anticorpi pentru toți lucrătorii din industria hotelieră.
Acum trebuie să se asigure că, atunci când vin turiștii, aceştia nu prezintă riscul de infecție.
Lanțul hotelier Riu este printre multe dintre grupurile majore care introduc controlul temperaturii la intrarea hotelului, în timp ce VP Plaza España Design din Madrid introduce chiar și teste rapide pentru oaspeții care sosesc, care apoi trebuie să poarte măști și mănuși în zonele comune.
De asemenea, din luna iulie, Insulele Canare vor fi prima destinaţie din lume care va solicita turiştilor un paşaport de sănătate.