Cuprins:
Ce sunt hribi
Hribi se referă la mai multe subspecii de ciuperci însă cea mai cunoscută dintre ele este Boletus edulis, numit și mânătârcă, hribi cenușiu sau funghi porcini, care este o ciupercă comestibilă populară originară din Europa.
Ciupercile sălbatice sunt o delicatesă folosită în mod tradițional în bucătăriile naționale ale multor țări din întreaga lume. Boletus edulis este una dintre cele mai apreciate specii de ciuperci datorită aromei sale excepționale, valorii nutritive ridicate, în special conținutului ridicat de proteine în comparație cu alte ciuperci și proprietăților antioxidante ridicate.
Porcini sunt apreciați de pasionații de ciuperci și au fost folosiți în medicina populară pentru a trata o varietate de afecțiuni.
Denumirea de „hrib” provine din limba slavă, iar cea de „mânătarcă” prin intermediarul bulgar din cuvântul grecesc manitaria însemnând „ciuperci”.
Cum recunoști hribi
Hribii sunt ciuperci mari, comestibile cu piciorul alb, gros și pălăria brună, netedă. Identificarea hribilor în general este relativ simplă. Au un aspect distinct, cu un strat cărnos, spongios pe partea inferioară. Tulpina poate fi ușor separată de pălărie. Cu toate acestea, specia exactă poate fi dificil de identificat, ceea ce poate fi o problemă deoarece unii hribi sunt otrăvitori sau nerecomandați pentru consum.
Pălăria are un diametru de 8-20 cm, este destul de cărnoasă și consistentă, la început semisferică cu marginea răsfrântă în jos spre picior, câteodată îndoită în sus, deseori brăzdată de crăpături adânci. Cuticula este uscată, dar la vreme umedă lipicioasă, la început netedă, la maturitate aproape zbârcită, nu catifelată. Coloritul variază de la palid-maroniu și gălbui-brun-închis până la maro închis, fiind în jurul marginii deseori albicioasă.
Tuburile sunt de dimensiuni diferite, de o lungime până la 12 mm, de obicei aderente la picior și se pot îndepărta foarte ușor de pălărie. Coloritul este inițial albicios, apoi galben, galben-verzui și la maturitate verzui-măsliniu.
Piciorul are o înălțime de 6-15 cm și o lățime de 3-6 cm, este tare, cărnos, foarte bont, devenind, odată cu avansarea în vârstă mai cilindric, fiind foarte fin reticulat cu o rețea albicioasă până maronie pe toată suprafața lui.
Valori nutriționale ale hribilor
Ciupercile hribi sunt pline de substanțe nutritive. Sunt bogate în fibre alimentare și sărace în grăsimi. De exemplu, o porție de 100 de grame de B. edulis proaspăte sau ciuperci porcini conține:
- 81,8 calorii
- 1,7 grame de grăsime
- 7,39 grame de proteine
- 9,23 grame de carbohidrați
- 7,39 miligrame de fier
- 11,95 miligrame de calciu
De asemenea, conține vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B9, C și E, precum și antioxidanți precum betacarotenul, licopenul și alte flavonoide. Sunt bogate în minerale precum fier, calciu, magneziu, cupru, fosfor, potasiu, zinc și seleniu.
Hribi – beneficii și proprietăți
Efecte antioxidante
Studiile arată că hribi au niveluri ridicate de polifenoli sau flavonoide precum licopenul, betacarotenul și tocoferolul sau vitamina E. Acești compuși antioxidanti ajută la distrugerea radicalilor liberi dăunători, care sunt molecule reactive care afectează celulele și cresc riscul de a dezvolta boli cronice. Antioxidanții din hribi ajută la prevenirea daunelor radicalilor liberi și vă protejează corpul de boli.
Potențial anticanceroase
Cercetările arată că extractele de B. edulis pot reduce creșterea celulelor canceroase de sân. Efectele antioxidante ale hribilor ajută la protejarea celulelor de a deveni canceroase și la prevenirea dezvoltării cancerului.
Prevenirea constipației
Hribi au un conținut ridicat de fibre. Consumul de hribi vă poate ajuta să vă mențineți intestinul sănătos și să preveniți constipația.
Protejează ficatul
Având proprietăți antioxidante, hribi au și au proprietăți antiinflamatorii care vă protejează ficatul împotriva leziunilor și bolilor. Un studiu făcut pe șoareci cu leziuni hepatice induse de alcool arată că ciuperca B. cereus are efecte de protecție a ficatului. Ciuperca reduce nivelul moleculelor inflamatorii și previne inflamația celulelor hepatice.
Controlul tensiunii arteriale
Conținutul scăzut de sodiu și ridicat de potasiu al hribilor le fac ideale pentru controlul tensiunii arteriale și prevenirea problemelor cardiace. De asemenea, sunt bogate în fibre și antioxidanți, care ajută la prevenirea inflamației și la menținerea inimii sănătoase, arată webmd.com.
Cum se mănâncă hribi
Hribi proaspeți au o aromă delicioasă. Francezii, spre exemplu, le gătesc simplu, în cuptor, păstrându-le în lichidul pe care îl dau pentru a-și păstra aroma. Apoi, se pot căli puțin în ulei de măsline sau unt până devin ușor maronii. Le puteți servi cu carne sau le puteți pune peste orez, risotto, paste sau cartofi. Puteți, de asemenea, să prăjiți hribi simpli pentru a vă bucura de textura și aroma lor cărnoasă. De asemenea, se pot face murate.
Hribi uscați au un gust mai bogat și o aromă mai puternică decât cei proaspeți. Cu toate acestea, nu au textura fermă a ciupercilor proaspete. Sunt ideali pentru a face supe și sosuri. Îi puteți adăuga pentru a îmbunătăți aromele salatelor, mâncărurilor din carne și a altor rețete de ciuperci. Pentru a găti hribi uscați, înmuiați-i timp de 30 de minute. Odată ce sunt rehidratați, căleți-i și gătiți-i cu lichidul în care au fost păstrate pentru mai multă aromă.
Vezi cum se face cea mai bună zacuscă de ghebe.
Rețete cu hribi
Salată de hribi
- 800 g hribi mici
- 1 salată verde
- 1 legatura ceapă verde
- 1 fir usturoi verde
- 1 legatura pătrunjel proaspăt
- sare
- piper negru măcinat
- 1 lingura zahăr
- 3-4 lingurite ulei de măsline
- coaja de la o lămâie verde
- zeama de la o lămâie
- 2 lingurite oţet balsamic
Mod de preparare
Se curăţă şi se spală hribii în 3-4 ape, apoi se lasă să se scurgă în sită. Se taie felii potrivite şi se pun să fiarbă în apă cu sare aproximativ 40 de minute.
După ce au fiert, se scot, se lasă să se scurgă şi, separat, se pregăteşte sosul vinegreta.
Într-un bol, se pune uleiul de măsline, coaja de lămâie verde pentru o aromă specială şi usturoiul tăiat mărunt.
Se adaugă sare, piper, zahăr, oţetul balsamic şi zeama de lămâie. Se amestecă bine cu un tel şi se lasă câteva minute la rece.
Se spală ceapa şi salata verde, se taie fâşii şi se amestecă cu hribii fierţi şi răciţi în prealabil şi, la final, se adaugă sosul vinegreta. Salata se serveşte ornată cu pătrunjel verde tocat mărunt.
Hribi cu usturoi
Ingrediente
- 500 g hribi proaspeţi
- 2 cepe medii
- 1 legatura pătrunjel
- 3 roșii coapte bine
- 2-3 căţei de usturoi
Mod de preparare
Hribii se curăţă bine, pe cât posibil fără a fi scufundaţi în apă. Se taie bucăţi mari. n ceaun, se căleşte ceapa tocată fin până devine aurie. Se adaugă roşiile cojite, tăiate mare. Când s-a stins ceapa cu roşiile, se adaugă hribii şi se pune imediat capacul.
Se fierb circa 10 minute, după care se adaugă pătrunjelul tocat mare. Se adaugă şi usturoiul pisat. Se mai lasă pe foc mic, fără capac, încă 5 minute, timp în care se amestecă de 4-5 ori.
Se potriveşte totul de sare şi piper. Se serveşte cald, alături de mămăligă caldă sau rece. Sursa – retete.unica.ro
Hribi cu smântână
Ingrediente
- 20 de hribi
- 150 g smântână
- 2 gălbenuşuri
- 150 g unt
- 1/2 lãmâie
- sare
- piper
- 1/2 legatura pătrunjel verde
Mod de preparare
Ciupercile se curăţă, se spală şi se rup de codiţe care se toacă mărunt. Se dau cu un praf de sare, se pun într-o folie de aluminiu şi se aşază într-o tavă.
Se toarnă peste ciuperci 2-3 linguri de unt topit, se presară pătrunjel verde, se închide folia şi se pun în cuptorul bine încins. Se coc jumătate de oră, apoi se desface folia de aluminiu şi se mai lasă la copt 5-6 minute. Se servesc imediat cu sos de smântână şi garnituri după preferinţe.
Pentru sosul de smântână, se bat la bain-marie smântâna cu gălbenuşurile şi 100 g unt, până se obţine un sos legat. Se potriveşte la gust cu sare, piper şi zeamă de lămâie şi se toarnă direct în farfurie peste hribii gratinați.
Se ornează cu pătrunjel verde tocat mărunt.
Hribi murați cu usturoi
Ingrediente
- 1,5 kg de hribi
- 6 căței de usturoi
- 1/2 ceașcă de oțet alb
- 2 cești de apă
- 1 lingură de zahăr
- 1 lingură de sare
- 6 frunze de dafin
- 8 boabe de piper întregi
- 6 linguri de oțet
Mod de preparare
Curăță și spală hribii, pune-i într-o oală. Umple cu apă cât să acopere ciupercile. Pune 1/2 cană de oțet în apă, adu-o la fierbere și fierbe-o timp de 15 minute. Când ciupercile sunt fierte, scurge lichidul și pune-le deoparte.
Curăță și taie usturoiul în bucăți mici, pune usturoiul tăiat în cubulețe pe fundul borcanelor. Umple borcanele cu hribii fierți. Se toarnă marinata peste ciuperci. Acoperă, folosind capace și păstrează-le în frigider. Pot fi păstrate în frigider până la câteva săptămâni.
Costica2023 • 07.02.2024, 13:16
În multe culturi, hribii au o valoare tradițională semnificativă și sunt adesea utilizați în rețete tradiționale
Costica2023 • 07.02.2024, 13:16
Culegerea hribilor în mediul lor natural poate fi o activitate plăcută pentru iubitorii de natură