Cuprins:
Hrișca este un aliment ce aduce un aport nutrițional important, are numeroase proprietăți terapeutice și beneficii pentru sănătate.
Ce este hrișca
Hrișca este bogată în proteine și nu conține gluten. Este foarte mult folosită în țările nordice, în Rusia, Ucraina, Polonia unde joacă un rol important în bucătăria tradițională.
Hrișca este o plantă ierboasă cu o înălțime de 20 – 60 cm ce face parte din familia Polygonaceae.
Deși foarte multă lume crede că hrișca este o cereală, aceasta plantă este, de fapt o pseudocereală, la fel ca amaranth, chia sau quinoa. Spre deosebire de cereale, hrișca nu are tulpină-pai, semințele nu cresc în spice. Cu toate că nu face parte din categoria cereale, semințele de hrișcă sunt asemănătare cu boabele de grâu.
Hrișcă – beneficii și proprietăți
Pentru că nu conține gluten, hrișca este recomandată persoanelor care au intoleranță la gluten, sunt sensibile la grâu sau pur și simplu doresc să evite glutenul.
Hrișca are un conținut bogat de antioxidanți esențiali, în vitaminele B1, B2, B3 si B6, precum și fier, zinc și potasiu. Este foarte bogată și în fibre insolubile, mangan și magneziu. Magneziul relaxează vasele de sânge, îmbunătățește circulația sângelui și ajută la absorbția de nutrienţi în timp ce scade tensiunea arterială .
Pentru că este bogată în fibre, are un rol important în menținerea sănătății sistemului digestiv. Are valoare energetică mare și, prin urmare, este sățioasă.
De asemenea, hrișca conține mulți antioxidanți benefici pentru organism precum vitamina E, tocotrienolul, seleniul, acidul felonic și acidul fitic. Beneficiile aduse de hrișcă se datorează în mare parte și abundenței de flavonoizi. Aceștia sunt fitonutrienți care protejează împotriva bolilor prin extinderea acţiunii vitaminei C şi a celorlalti antioxidanți.
Valori nutriționale pentru 100 grame hrișcă
- Energie: 346 Kcal
- Proteine: 11,73 g
- Grăsime totală: 2,71 g
- Carbohidrați: 74,95 g
- Fibre alimentare: 10,3 g
- Calciu: 17 mg
- Fier: 2,47 mg
- Magneziu: 221 mg
- Fosfor: 319 mg
- Potasiu: 320 mg
- Zinc: 2,41 mg
- Sodiu: 11 mg
- Vitamina B3: 5,13 mg
- Vitamina B6: 0,35 mg
- Colesterol: 0
Rețete cu hrișcă
Datorită aportului nutrițional pe care hrișca îl aduce, aceasta este folosită în numeroase rețete culinare. Are un gust bun și este sățioasă, fiind tot mai apreciată și în România.
Hrișca fiartă – cum se fierbe corect
Deși nu este o procedură complicată, hrișca fiartă se poate transforma în terci, dacă nu acordăm puțină atenție.
Înainte de a fierbe hrișca, trebuie spălată bine, în câteva ape. Apoi se pune la fiert în apă care clocotește, cu sare. La o cană de hrișcă se pun două căni de apă, raportul rămânând același indiferent de cantitate.
Pentru a evita să transforme în terci, hrișca va fi fiartă în apă deja clocotită, fără a se mesteca, până la final. Timpul de fierbere este de aproximativ 30 – 40 de minute, după care se mai lasă aproximativ 10 minute cu capacul acoperit și focul oprit, ca în cazul orezului.
Făină de hrișcă
Hrișca poate fi măcinată, obținându-se astfel făina de hrișcă. Aceasta poate fi folosită alături de făina de grâu în aluatul pentru plăcinte, brioșe sau clătite.
Tocăniță cu hrișcă, legume și curcan
Ingrediente:
- 300 g carne de curcan
- 150 g ciuperci
- 1 ardei gras
- 1 ceapă
- 1 morcov
- 2 roșii
- 300 g hrișcă
- o linguriță de unt
- sare, piper, cimbru, dafin și condimente, după gust
Mod de preparare:
Hrișca bine spălată se lasă mai înmuitat în apă, peste noapte. O scurgi bine de apă și o călești, fără ulei, până devine ușor crocantă. Adaugi o linguriță de unt. În alt vas, călești ceapă tocată până se rumenește. Adaugi carnea tăiată bucățele, ciupercile și ardeiul gras. Pui peste amestec dafinul, piperul și condimentele. După un sfert de oră de fiert, pui roșiile și morcovul. Lași să fiarbă încă 10 minute. Apoi adaugi hrișcă, amestecând cu grijă că să nu se prindă de fundul tigăii. Ții totul pe foc câteva minute și apoi adaugi cimbrul.
Supă cu hrișcă
Ingrediente:
- 250 g hrișcă
- 1 ceapă
- 1 morcov
- 2 linguri ulei de măsline
- 2-3 roșii
- 3 căței de usturoi
- sare și piper după gust
- pătrunjel și leuștean
Mod de preparare:
Călește 10 minute ceapa, morcovul. Adaugă roșiile tăiate cuburi și usturoiul zdrobit. Lasă amestecul la foc mic, timp de 5 minute, cu capacul pus. Fierbe hrișcă în doi litri de apa, după care călește-o. Adaugă în apa fiartă hrișcă fiartă și călită și legumele înăbușite. La sfârșit, presară pe deasupra pătrunjel și leuștean tocat.
Prăjitură cu hrișcă și fructe de pădure
Ingrediente:
- 300 g amestec fructe de pădure
- 250 g făină de hrișcă
- 250 g făină de grâu
- 200 g zahăr brun
- un vârf de cuțit de sare
- 4 lingurițe de praf de copt
- 2 ouă mari
- 500 ml lapte bătut
- 6 linguri de unt topit
- 3 linguri de miere
Mod de preparare:
Amestecă făină de hrișcă și de grâu, zahărul, praful de copt și un vârf de sare. Bate ouăle, adaugă laptele bătut și amestecă. Adaugă untul topit, mierea, vanilia. Toarnă ingredientele lichide peste cele uscate și amestecă, dar nu foarte tare. Toarnă o treime din aluat în tavă. Presară jumătate din fructe. Adaugă altă treime din aluat, presară restul fructelor și toarnă deasupra ce a mai rămas din aluat. Pune tava la cuptorul preincălzit la 190 de grade, pentru 25-30 de minute.
Mic dejun cu fulgi de hrișcă și nuci
Ingrediente:
- 300 g de hrișcă
- 9-10 migdale
- 1 banana
- 2 linguri de alune de pădure
- 1 lingură de goji
- 3 linguri de semințe de dovleac
- 3 linguri de semințe de in râșnite
- 2 linguri de semințe de susan
- 1 linguriță de miere
Mod de preparare:
Hrișca fiartă se așează în castroane și peste ea se adaugă toate celelalte ingrediente. Este un mic dejun foarte sățios cu multe proprietăți nutritive.
Rețete cu hrișcă pentru copii mici
Hrișca este folosită și în rețete pentru copii, aceasta fiind foarte hrănitoare și recomandată încă de la vârste fragede.
Fulgi de hrișcă cu lapte
Ingrediente:
- 50 g fulgi de hrișca
- câteva migdale
- 150 ml lapte
- un praf de scorțișoară
Mod de preparare:
Se pun fulgii de hrișcă în lapte, la fiert, aproximativ 5-7 minute, până se formează un terci. După ce se iau de pe foc, se adaugă migdalele pasate și scorțișoara. Opțional, pot fi dăugate fructe sau miere.
Hrișcă cu legume
Ingrediente:
- 200 g hrișcă
- 1 morcov
- 1 păstârnac
- 1 ardei gras
- 1 ceapă
- 2 roșii
- măsline -opțional
- sare după gust
- 1 cub de unt
Mod de preparare:
Hrișca se fierbe în aproximativ 400 ml de apă. Ceapa se înnăbușă în unt și apă, împreună cu celelalte legume tocate mărunt. Apoi se amestecă cu hrișca deja fiartă. Se pune sare după gust și, la final, se adaugă măslinele fără sâmburi.
Poftă bună!
Costica2023 • 15.12.2023, 14:33
Nutritivă, versatilă, aromatică, opțiune sănătoasă, textură specifică
Costica2023 • 15.12.2023, 14:32
Hrisca: semințe mici, nutriție densă, ușor de gătit, gust specific, senzație hrănitoare