Fiecare grup de alimente, cu meritele lui
Pentru facilitarea alcătuirii unei diete corecte, alimentele au fost clasificate în mai multe categorii, fiecare grup remarcându-se printr-o particularitate nutriţională. Astfel, produsele lactate ne aduc în special calciu, derivatele din carne, fier, legumele şi fructele contribuie prin aportul de vitamina C, băuturile sunt hidratante datorită proporţiei mari de apă și, în funcție de ingredientele din care sunt făcute, pot adăuga și alte elemente nutritive. Deşi organismul are capacităţi deosebite de a combate deficienţele alimentare, mai ales dacă ele se limitează la o perioadă ceva mai scurtă de timp, suntem datori să corectăm aceste deficienţe şi să le evităm pe termen lung, pentru a împiedica apariţia unor probleme de sănătate cu consecinţe importante – spune dr. Alina Zugravu, preşedintele Centrului de studii despre bere, sănătate şi nutriţie.
Piramida nutriţională: cheia succesului. Ca să meargă ca unsă, dă-i un strop de bere
Pentru a uşura alcătuirea unor diete corecte, s-au pus la punct aşa-numitele piramide alimentare, adaptate chiar grupelor de vârstă. Acestea au îmbrăcat, mai recent, aspectul unei „farfurii zilnice”, în care fiecare grup de alimente şi băuturi îşi găseşte locul.
În contextul nutriţiei sănătoase este introdusă, în ultimii ani, şi berea, considerată în multe ţări ca fiind un aliment. Berea, cu conţinut de alcool sau fără, este un mijloc important de hidratare şi un vehicul al unor nutrienţi valoroşi. În orice caz, berea trebuie să fie întotdeauna consumată cu responsabilitate şi să fie parte a unei diete sănătoase şi echilibrate care să asigure toate substanţele nutritive necesare pentru a satisface nevoile metabolice ale organismului.