Lombalgia reprezintă durerea la nivel lombar, cu debut brusc sau în timp, care poate să iradieze dorsal, abdominal, fesier sau pe membrele inferioare. Care sunt cauzele şi simptomele durerii lombare şi cum poate fi prevenită şi tratată, îţi spune dr. Simona Huica, medic specialist în reumatologie.
Cauzele şi simptomele durerii lombare
Lombalgia poate avea caracter mecanic (când apare și se agravează în timpul zilei, la efort) sau inflamator (atunci când se agravează în repaus, iar activitățile cotidiene și mișcarea o ameliorează), iar după evoluţia în timp a durerii, poate fi clasificată ca fiind acută, cronică sau recidivantă.
Durerea lombară de cauză reumatologică poate debuta brusc, după un efort fizic intens, dacă ridici greutăți având o poziție greșită a coloanei sau după expunere la frig. Aceasta poate apărea mai frecvent la tineri, însă nu este exclus să apară şi la persoanele cu vârstă peste 50 de ani. Durerea este intensă, determină un grad mare de impotență funcțională și de multe ori bolnavul este imobilizat la pat.
Există o patologie reumatismală cu debut la adultul tânăr, cu durere trenantă având perioade de acutizare, cu evoluție fluctuantă, cum este cazul spondilartritelor (de ex. spondilita anchilozantă). Diagnosticarea acestora poate să întârzie cu câțiva ani față de  momentul debutului simptomatologiei, existând riscul apariției unor modificări ireversibile la nivelul coloanei lombare.
Durerea dorsolombară la copii este cel mai frecvent asociată scoliozei, secundară unor poziții vicioase la birou sau a unui ghiozdan greu, purtat pe același umăr. Patologia pediatrică este complexă şi de aceea copilul trebuie examinat de către reumatolog/ ortoped pediatru, diagnosticul corect şi tratamentul putând duce la recuperarea completă a acestuia.
Osteoporoza, întâlnită mai ales la femei, cu debut în perioada post-menopauză, este o afecțiune care NU doare decât în cazul apariției complicațiilor: fracturile vertebrale lombare sau periferice.
Prevenirea şi tratamentul lombalgiei
Tratamentul lombalgiei poate fi reumatologic, ortopedic, balneofizioterapeutic şi, nu în ultimul rând, neurochirurgical. Medicamentele cel mai des utilizate sunt agenții care combat durerea indiferent de cauza ei, antiinflamatoarele nesteroidiene (clasă extrem de bogată de agenți terapeutici) cu monitorizarea reacțiilor adverse, în special gastrice și cardiovasculare, relaxantele musculare. În anumite situații se pot aplica tratamente locale (infiltrațiile.

 
 

Urmărește-ne pe Google News