Îţi este frig? O să răceşti!

Dacă vrei să îţi fortifici imunitatea, petrece zilnic minimum 30 de minute în aer liber, oricât de frig ar fi (după ce teai îmbrăcat corespunzător, de bună seamă). Aerul rece (în “porţii” echilibrate) stimulează creşterea numărului de celule responsabile cu combaterea infecţiilor, iar senzaţia de frig, în sine, nu are nici o legatură cu răceala sau cu gripa; aceste afecţiuni sunt provocate de virusuri sau de bacterii care – oricât de paradoxal ar părea – au o rată de răspândire mai mare la temperaturi de peste 30 de grade Celsius. Aşa că le contactezi mult mai uşor în spaţii supraîncălzite, unde vii în contact cu mulţi oameni (la serviciu, la magazin, la cinematograf etc.), explică pentru Libertatea dr. Tania Bejan, medic specialist imunolog.

Până la primăvară, adio alergii!

Principalii alergeni din exterior – polenurile – sunt în perioada de “hibernare”. În schimb, este sezon de vârf pentru alergenii din interior: praf şi mucegaiuri. Dacă nu aeriseşti încăperile conştiincios (câte 10 minute minimum, dimineaţa şi seara), să nu te mire că începi să strănuţi şi să tuşeşti, stând bine mersi în casă, la căldurică!

Nu e bine să faci sport afară!

Utilă această frază sentenţioasă! Lucrurile stau exact pe dos: dacă te echipezi corect, exerciţiul fizic este şi mai sănătos decât în sezonul cald. Fiindcă organismul arde acum mai intens caloriile decât o face la temperaturi blânde, de circa 20 de grade Celsius. Iar efortul suplimentar creşte şi producţia de endorfine – hormonii responsabili cu starea de bine.

Soarele nu mai este un pericol

Asta, dacă nu petreci mult timp afară, în zilele cu soare puternic şi zăpadă strălucitoare. Dar, dacă eşti pasionat de sporturile de iarnă, află că pe pârtia de schi şi pe luciul gheţii, ba chiar şi în timpul drumeţiilor, ori când stai în tihnă pe şezlong, să “prinzi” bronzul de munte, pielea ta suferă la fel de serios ca în toiul verii. Pentru că zăpada reflectă 80% din razele ultraviolete, marele duşman al celulelor epidermei, cremele de protecţie solară nu trebuie să lipsească din bagajul vacanţelor de iarnă.

Avem nevoie de mai mult somn

Ce e drept, la şapte dimineaţa este încă destul de întuneric afară, aşa că nu prea îţi vine să părăseşti căldura patului ca să începi o nouă zi. Dar nevoia de somn suplimentar are doar acest resort psiholog; fiindcă organismul în sine nu are nevoie de mai multă odihnă decât în restul anului. Nu te stresa, deci, dacă obligaţiile cotidiene îţi cer să te trezeşti devreme. Aprinde luminile în casă treptat, începând cu o veioză sau o aplică, fă un duş, ca să pui sângele în mişcare şi, în timp ce prepari cafeaua, ascultă muzică în surdină. Între timp, s-a limpezit şi ziua dincolo de geamuri.

Urmărește-ne pe Google News