Cuprins:
Despre iasomie
Iasomia este cultivată pe scară largă pentru parfumul florilor sale și poate fi cu frunze care cad toamna sau care rămân verzi anul. Frunzele de iasomie sunt dispuse în aranjament opus sau alternativ și pot fi într-o formație simplă sau trifoliată.
Florile au, în general, un diametru de aproximativ 2,5 cm și sunt de culoare albă sau galbenă, deși în cazuri rare pot fi ușor roșiatice.
Florile sunt dispuse în ciorchini cu minimum trei flori, deși pot fi, de asemenea, solitare la capetele ramurilor. Fiecare floare are aproximativ patru până la nouă petale și unu până la patru ovule.
Florile de iasomie au două stamine cu filamente foarte scurte. De obicei sunt foarte parfumate, iar fructele iasomiei sunt fructe de pădure care devin negre când sunt coapte.
Unde crește iasomia
Planta de iasomie este originară din regiunile tropicale și subtropicale din Eurasia, Australasia și Oceania, deși doar una dintre cele 200 de specii este originară din Europa. Centrul lor de diversitate se află în Asia de Sud și Asia de Sud-Est.
O serie de specii de iasomie s-au naturalizat în Europa mediteraneană. De exemplu, așa-numita iasomie spaniolă, care a fost originară din Asia de Vest și din subcontinentul indian este acum naturalizată în Peninsula Iberică.
Iasomia braziliană și iasomia de pe Coasta de Aur sunt specii invazive în Hawaii și Florida. Iasomia albă este o buruiană invazivă în Australia.
Cultivată pe scară largă pentru florile sale, iasomia este adesea plantată în grădină, ca plantă de decorativă și în buchete de flori.
Iasomie – plantare în grădină
Trebuie să știi că iasomia are nevoie de lumină din abundență, deci alege un loc care să nu fie ferit de razele soarelui. Soarele ajută iasomia să facă flori multe.
Poate rezista și la umbră, însă are nevoie de mult spațiu pentru a crește și a se răspândi.
În privința solului, arbustul de iasomie poate crește în nisip, argilă sau lut și tolerează bine solurile alcaline, dar și pe cele acide.
Cel mai bine se dezvoltă în solurile umede, care sunt bine drenate, pentru că iasomia nu suportă apă în exces, deși trebuie udată bine vara.
Se folosește la începutul verii fertilizator. Poți planta iasomie toamna sau primăvara și crește rapid. Poți să tai arbustul primăvara devreme, pentru a-i da o formă.
La începutul verii, lăsatarii lungi pot fi ciupiți, pentru a face flori. Pentru început, găsește un loc însorit și un spațiu mare.
Afână bine pământul, sapă o groapă adâncă de 40 de centimetri, apoi adaugă îngrășământ natural.
Scoate planta din ghiveci și pune-o cu rădăcina paralelă cu solul, apoi umple groapa cu pământ. Udă din abundență și ai grijă ca apa să nu băltească.
Plantare iasomie în ghiveci
Este ideal să ai iasomie în casă, fie că este pe balcon, în sufragerie sau chiar în dormitor, dacă ai unul spațios. Iasomia te ajută să dormi mai bine și are efecte grozave asupra organismului.
Pentru apartament sau balcon poți alege soiul cel mai pitic, iar în magazinele specializate poți întreba și poți găsi cea mai bună variantă.
Umple un vas mare cu sol bine drenat. Iasomia are nevoie de sol cu mult drenaj pentru a crește. Umple vasul cu un amestec de pământ bine drenat sau adaugă compost pe bază de lut pentru a îmbunătăți drenajul acestuia.
Asigură-te că vasul de flori pe care îl alegi are găuri de drenaj pentru a evita udarea în exces plantei.
Pentru a testa drenajul solului, sapă o gaură de aproximativ 30 cm adâncime și umple-o cu apă. Dacă apa se scurge în 5-15 minute, se drenează bine.
Așază vasul într-o zonă cu umbră parțială. Iasomia preferă să crească temperaturi calde (cel puțin 16° C) și câteva ore de umbră. Alege un loc pentru vasul de iasomie care va primi lumina soarelui, dar cu aproximativ 2-3 ore de umbră pe zi.
Dacă așezi vasul în interior, alege un loc lângă o fereastră orientată spre sud, astfel încât să poată primi lumina directă a soarelui.
Plantează în ghiveci o sămânță de iasomie sau răsad. Acoperă sămânța cu un strat ușor de sol. Dacă plantezi un răsad, asigură-te că coroana plantei este la același nivel cu solul. Acoperă complet rădăcinile.
Dacă plantezi un răsad, slăbește puțin rădăcinile cu mâinile pentru a-l ajuta să se adapteze mai repede la noul său mediu.
Poți cumpăra semințe de iasomie sau răsaduri de la majoritatea florăriilor sau magazinelor specializate în grădinărit.
Udă iasomia imediat după plantare. Folosind o stropitoare sau un furtun, udă planta până când apa curge prin găurile de drenaj. Când ai terminat de udat, solul ar trebui să fie umed, dar să nu băltească apa.
Udarea florii imediat va umezi solul și va ajuta planta să se acomodeze cu ghiveciul.
Pentru cele mai bune rezultate, utilizează un pulverizator sau o stropitoare pentru a uda planta proaspăt plantată.
Iasomie – îngrijire
Udă planta de iasomie săptămânal. Folosește o stropitoare sau un pulverizator pentru a menține solul umed și planta hidratată. Udă planta o dată pe săptămână sau ori de câte ori solul se usucă, în funcție de climă.
Aplică un îngrășământ bogat în potasiu o dată pe lună. Plantele de iasomie cresc cel mai bine în solul bogat în potasiu. Cumpără un îngrășământ lichid cu un conținut ridicat de potasiu și pulverizează frunzele, tulpina și solul o dată pe lună.
De exemplu, un îngrășământ cu roșii este o opțiune bună, deoarece este bogat în potasiu.
Așază un umidificator sau o tavă cu pietriș lângă iasomie. Plantele de iasomie cresc cel mai bine într-o zonă cu multă umiditate.
Taie frunzele și florile moarte. Tunderea regulată a plantei de iasomie o poate menține curată și sănătoasă. Taie frunzele moarte, tulpinile și florile cu foarfecele pe măsură ce le observi. Evită tăierea a mai mult de 1/3 din frunzele plantei.
Este mai bine să transferi planta, dacă a fost în același vas de câțiva ani. Este normal ca plantele să crească și să nu mai aibă loc în ghiveci.
Beneficiile iasomiei
Are mulți antioxidanți
Ceaiul de iasomie este încărcat cu compuși puternici pe bază de plante, cunoscuți sub numele de polifenoli.
Aceștia acționează ca antioxidanți în corp și protejează celulele împotriva deteriorării radicalilor liberi. Studiile au legat afectarea radicalilor liberi a bolilor de inimă și a mai multor tipuri de cancer.
Ceaiul de iasomie realizat din ceai verde este bogat în polifenoli numiți catechine.
Poate ajuta la scăderea în greutate
Consumul de ceai de iasomie te poate ajuta să slăbești accelerând metabolismul.
De fapt, mai multe studii sugerează că ceaiul verde – cea mai frecventă bază pentru ceaiul de iasomie – poate accelera metabolismul cu 4-5% și poate crește arderea grăsimilor cu 10-16%.
În timp ce 4-5% poate părea nesemnificativ, ar putea însemna arderea a 70-100 de calorii în plus pe zi.
Proprietățile de ardere a grăsimilor ale ceaiului de iasomie sunt legate de conținutul său de cofeină și polifenol EGCG. Acești compuși pot, de asemenea, îmbunătăți reciproc efectele de ardere a grăsimilor.
Protejează inima
Ceaiul de iasomie este bogat în polifenoli, care pot ajuta la protejarea împotriva bolilor de inimă.
În studiile efectuate pe animale și eprubete, s-a demonstrat că polifenolii din ceai protejează colesterolul LDL (rău) de oxidare – un proces care crește riscul de boli de inimă.
Colesterolul LDL oxidat este potențial dăunător, deoarece este mai probabil să se lipească de pereții arterelor și să formeze plăci. Acest lucru poate restrânge sau înfunda vasele de sânge.
O analiză a 5 studii a descoperit că persoanele care au băut zilnic 3 căni sau mai mult ceai verde sau negru au avut un risc cu 21% mai mic de boli de inimă în medie.
Ar putea stimula funcția creierului
Ceaiul de iasomie are mai multe proprietăți care ar putea ajuta la creșterea funcției creierului.
Pentru început, conține 15-60 mg de cofeină pe ceașcă (237 ml) – în funcție de cât timp se lasă la infuzat ceaiul și de ce tip de ceai este folosit ca bază.
Cofeina stimulează sistemul nervos blocând neurotransmițătorul inhibitor adenozină – o substanță chimică ce furnizează semnale între creier și corp, potrivit studiilor. În mod normal, adenozina ajută la relaxarea corpul.
Poate proteja împotriva bolilor Alzheimer și Parkinson
Ceaiul de iasomie este plin de polifenoli puternici, care pot reduce riscul de boli Alzheimer și Parkinson.
În special, ceaiul de iasomie obținut din ceai verde are un conținut ridicat de EGCG, care poate suprima inflamația și neutraliza deteriorarea radicalilor liberi – doi factori cheie asociați cu progresia bolii Alzheimer și Parkinson.
8 studii efectuate la mai mult de 5.600 de persoane a descoperit că persoanele care consumă în mod regulat ceaiuri precum ceaiul verde – cea mai comună bază pentru ceaiul de iasomie – prezintă un risc cu 15% mai mic de boală Parkinson decât cele care nu consumă ceai.
Vrei să afli cum să plantezi la tine acasă Regina Nopții? Iată ce pași trebuie să urmezi
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!