1. Broroccoli

Conform dr. Béliveau, toate legumele crucifere (conopida, varza) au proprietăţi anticancerigene, însă broccoli e cel mai eficent, deoarece conţine o cantitate mare de sulforafan. Aceasta e o substanţă care activează enzimele din sistemul imunitar, atacă celulele canceroase şi, totodată, ajută organismul să elimine compuşii chimici cu potenţial cancerigen.

Previne cancerul: de sân, de ficat, de plămâni, de prostată, de piele, de stomac, de vezică urinară.
Sfatul medicului: adaugă broccoli în salate, în omleta de la micul dejun şi chiar în toppingul de pizza, numai consumă- l cât mai des!

2. Mure

Toate fructele de pădure conţin fitonutrienţi care combat cancerul, însă murele au cea mai mare concentraţie de antocianine, deci sunt cele mai indicate pentru prevenirea şi tratamentul acestei maladii. Antocianinele încetinesc dezvoltarea celulelor canceroase şi apariţia unor noi vase de sânge, cu ajutorul cărora aceste celule s-ar putea hrăni.

Previn cancerul: bucal, de colon, de esofag, de piele.
Sfatul medicului: consumă zilnic o jumătate de cană de fructe de pădure. Ideal ar fi să mănânci mure, dar şi celelalte – zmeură, fragi, afine – sunt eficiente.

3. Nuci

Nucile sunt benefice în lupta cu cancerul, deoarece conţin fitosteroli. S-a demonstrat că aceşti compuşi vegetali (similari cu colesterolul din produsele animale) blochează receptorii de estrogen din celulele canceroase localizate la nivelul sânului, încetinind înmulţirea lor.

Previn cancerul: de sân, de prostată.
Sfatul medicului: mănâncă zilnic 30 de grame de nuci.

4. Usturoi

Fitochimicalele din usturoi împiedică apariţia nitrozaminelor, agenţi cancerigeni puternici, care se formează în stomac sau în tubul digestiv când mâncăm alimente ce conţin nitraţi (aditivi alimentari folosiţi la conservarea mezelurilor şi brânzeturilor).

Previn cancerul: de sân, de colon, de esofag, de stomac.
Sfatul medicului: pune usturoi zdrobit (prin zdrobire se eliberează enzime benefice) în salate sau în sosuri, când găteşti.

5. Roşii

Tomatele sunt cea mai bună sursă de licopen, un fitonutrient din familia carotenoidelor, care are rol antioxidant. Mai multe studii efectuate de cercetători din întreaga lume au arătat că licopenul reduce riscul de cancer, iar odată instalată această afecţiune, ajută la stoparea înmulţirii celulelor cancerigene.

Previn cancerul: de endometru (ţesutul care căptuşeşte uterul), de plămâni, de prostată, de stomac.
Sfatul medicului: consumă roşiile gătite, nu proaspete, pentru că prin încălzire creşte cantitatea de licopen pe care organismul o poate absorbi.

«Aceste vegetale sunt miraculoase»

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi (foto), preşedintele Institutului de Cercetări Alimentare din România, împărtăşeşte convigerile medicului canadian.

“Am colaborat de nenumărate ori cu specialiştii în nutriţie din Montreal, Canada. Cercetările efectuate acolo sunt serioase, iar alimentele anticancer enumerate de dr. Béliveau sunt extrem de sănătoase. Vegetalele selectate sunt miraculoase şi le-am inclus şi eu în cele două volume ale lucrării mele «Noua ordine alimentară – Şi noi ce mai mâncăm azi?»”, ne-a declarat prof. Mencinicopschi. (Oana Timar)

 
 

Urmărește-ne pe Google News