2. COLPOSCOPIA

Această analiză se efectuează în cazul în care în urmă testului Papanicolau au fost depistate celule anormale. Este o analiză auxiliară şi mult mai amănunţită prin care se poate afla gravitatea leziunilor. Medicul va analiza zona cervicală cu ajutorul unui microscop numit colposcop. Dacă e nevoie, se poate recolta ţesut cervical pentru biopsie. Intervenţia nu este dureroasă, însă în zilele ce vor urma este posibil să simţi uşoare crampe abdominale sau să ai scurgeri vaginale mai abundente.

3. ECOGRAFIA TRANSVAGINALĂ

Acest tip de analiză se recomandă pentru depistarea fibroamelor, chisturilor ovariene sau a sindromului ovarian polichistic. De obicei, medicul vede pe monitor dacă în zona respectivă există probleme şi astfel rezultatul poate fi pus pe loc.

4. ANALIZA SECREŢIEI VAGINALE

Este recomandată atunci când observi o secreţie mult mai abundentă decât de obicei, urât mirositoare, galben-verzuie, care îţi dă senzaţia de mâncărime sau usturime. În cazul acesta, este indicată o analiză biologică. Aceste simptome sunt de obicei semne ale unei infecţii cu trichomonas, candida, sifilis sau alte bacterii.

6. EXAMINAREA SÂNILOR

Poţi detecta din timp prezenţa unor chisturi mamare. Controlul nu durează mai mult de 3 minute și constă în palparea atentă a fiecărei porţiuni a sânilor. De asemenea, poţi să urmăreşti şi singură, în mod periodic eventualele schimbări ale formei sau ale aspectului sânilor (ganglioni, modificări ale ţesutului, înroşire, eczeme, micşorare sau mărire a mamelonului). Cel mai bun moment de a-ţi examina sânii este imediat după menstruaţie atunci când aceştia nu mai sunt sensibili. Pentru asta, stai în faţa unei oglinzi. Fii atentă dacă atunci când ridici mâinile sau când le ţii pe lângă corp, sânii sunt relativ la acelaşi nivel (majoritatea persoanelor au un sân mai sus şi unul mai jos, diferenţă de 1,5 cm). Palpează uşor sânul cu mişcări circulare.
În plus, pentru o verificare de rutină a sănătăţii sânilor poţi să faci şi o ecografie mamară care nu este invazivă. Mai sigură şi mai eficientă este mamografia, dar care este recomandată doar după vârsta de 40 de ani.

ATENŢIE! Mergi imediat la medic dacă:

– Ai durere severă vaginală sau în zona pelvisului.
– Sângerări sau scurgeri anormale.
– Durere, inflamare sau mâncărime a vulvei sau a vaginului.
– Întarirea, inflamarea sau alte schimbări anormale la nivelul sânilor.
– Mameloane retrase sau scurgeri anormale ale mameloanelor.
– Dureri menstruale puternice.
 
 

Urmărește-ne pe Google News