Potrivit site-ului medicpentrutine.ro, procesul de digestie începe în momentul în care hrana pătrunde în gură şi se încheie cu trimiterea către colon şi intestinul gros a alimentelor nedigerate şi a reziduurilor. Întregul proces poate dura între două şi sase ore, în funcţie de constituţia şi rata metabolică a persoanei. De asemenea, durata procesului de digestie diferă, în funcţie de tipul de aliment consumat, zaharurile simple digerându-se în câteva minute, alimentele care conţin amidon în peste o oră, grăsimile în aproximativ patru – şase ore, iar carnea poate dura chiar mai bine de şase ore.
Aşa cum unele alimente sunt de evitat deoarece îngreunează procesul digestiv, fiind responsabile de apariţia unor neplăceri digestive, altele sunt recomandate tocmai pentru că facilitează digestia, previn apariţia disconfortului abdominal şi intestinal şi contribuie la starea generală bună a organismului.
Alimentele bogate în fibre
O dietă bogată în fibre este esenţială pentru buna funcţionare a întregului sistem digestiv. Mai mult decât atât, fibrele ne dau energie şi îndepărtează senzaţia de oboseală, pe durata întregii zile. Potrivit specialiştilor, este recomandat ca fibrele să fie introduse treptat în alimentaţie, iar pentru a beneficia din plin de efectul lor protector, fiecare porţie de alimente bogate în fibre trebuie însoţită de o cantitate suficientă de apă.
Cerealele integrale, legumele şi fructele proaspete, nucile – acestea reprezintă cele mai bune opţiuni pentru o digestie uşoară.
Alimentele fermentate
Alimentele fermentate ajută digestia deoarece, pe de o parte, sunt pre-digerate (într-o oarecare măsură), iar pe de altă parte, conţin bacterii „bune” care ajută la digestia carbohidraţilor, a grăsimilor şi proteinelor, înlesnind sarcina sistemului digestiv.
Din această categorie, cele mai apreciate sunt iaurturile – cunoscute pentru efectul benefic asupra sistemului digestiv şi a sistemului imunitar. Mai pot fi consumate brânzeturile învechite, cum sunt brânza elveţiană, brânza cheddar, care, de cele mai multe ori, sunt mult mai bine tolerate decât laptele.
Condimentele
Condimentele cresc cantitatea de salivă secretată, care constituie primul pas în procesul de digestie. De asemenea, condimentele sporesc secreţia de bilă, ceea ce ajută la buna metabolizare a grăsimilor.
Cele mai bune condimente pentru digestie sunt: coriandrul, usturoiul, scorţişoara, cuişoarele, paprika, piperul cayenne şi piperul negru.
Află care sunt şi celelalte categorii de alimente care ajută digestia, pe site-ul medicpentrutine.ro