Conţinut ridicat de grăsimi şi colesterol
Potrivit specialistului, conţinutul de colesterol din carne variază între 45-80 miligrame la 100 de grame şi ajunge până la 150-350 miligrame la 100 de grame în ficat, care ar trebuie consumat rar de către persoanele care au hipercolesterolemie, diabet sau boli de inimă.
Consumată sub formă de mezeluri, carnea creşte riscul de obezitate şi boli de inimă
Mezelurile au un conţinut caloric ridicat determinat de prezenţa grăsimii, dar şi a amidonului. Dacă sunt consumate în cantităţi ridicate, mezelurile favorizează creşterea în greutate, apariţia bolilor de inimă şi a diabetului. Potrivit nutriţionistului, consumul de mezeluri trebuie să fie ocazional, nu mai mult de 50-60 grame o porţie şi fără să fie asociat la aceeaşi masă cu brânzeturi şi alte cărnuri.
Risc de contaminare cu paraziţi şi germeni
Carnea trebuie preparată bine înainte de a fi consumată, deoarece numai astfel bacteriile, paraziţii şi virusurile sunt distruse în totalitate.
Carnea roşie creşte riscul de cancer
Un consum optim înseamnă 500 gr. pe săptămână, potrivit specialistului. Cercetările ştiinţifice arată că marii consumatori de carne roşie (de 10-15 ori peste cantitatea recomandată) au un risc dublu de apariţie a cancerului la colon.
Constipaţie
Dacă se face abuz de carne şi se omit alimentele din celelalte categorii alimentare (legume, fructe, cereale integrale) poţi să ai probleme cu constipaţia, potrivit eva.ro.