Umpluţi cu brânză şi şuncă

Ingrediente: 5 cartofi mari, 100 g brânză de burduf, 100 g şuncă, o ceapă, 100 g unt, sare, piper, sos de roşii.

Preparare: se spală cartofii şi se fierb în coajă. Se scurg de apă, se lasă câteva minute la răcit şi apoi se taie în jumătăţi, pe lungime şi se scobesc la mijloc. Miezul scos se păstrează. Se prăjesc în unt ceapa şi şunca tăiate mărunt, apoi se amestecă bine cu brânza şi cu miezul de cartofi. Se adaugă sare şi piper după gust. Cu compoziţia rezultată se umplu cartofii, care se pun apoi într-o tavă unsă cu unt şi se bagă în cuptor, la foc mediu, timp de 10 minute. Se servesc calzi, cu sos de roşii.


Tocinei

Ingrediente: 500 g cartofi, sare, piper, pătrunjel proaspăt, două ouă, 100 g făină, o cană de ulei.

Preparare: se curăţă cartofii şi se dau pe răzătoarea mare. Se scurg, se adaugă sare, piper şi puţin pătrunjel tocat. Se face un aluat de clătite din două ouă şi 100 g de făină, în care se adaugă apoi cartofii. Se ia din compoziţie cu o lingură şi se pune în ulei încins. Tocineii se rumenesc câteva minute pe o parte şi apoi pe cealaltă. Se pot servi cu smânână sau cu sos de roşii.


Omletă

Ingrediente: 4 ouă, 6 cartofi mari, o ceapă, 100 ml ulei, sare, piper alb măcinat, o lingură de lapte.

Preparare: se curăţă cartofii, se spală bine şi se taie bucăţele. Ceapa se curăţă, se spală şi se taie fin. Se aşază o tigaie pe foc, cu ulei, iar când acesta se încinge se pun cartofii şi ceapa, cu sare şi piper după gust, şi se lasă la foc potrivit să se prăjească puţin. Între timp se bat cele 4 ouă cu puţină sare şi o lingură de lapte. După ce s-au rumenit, cartofii se scurg bine de ulei, se toarnă peste ouă şi se amestecă bine. Compo­­­­ziţia rezultată se prăjeşte într-o tigaie cu puţin ulei. Se poate mânca şi caldă, şi rece.


Supă cremă

Ingrediente: 4-5 cartofi, 2-3 morcovi, o cană de supă de legume, o ceapă medie, 8 căni de lapte, două căni de smântână, un cub de unt, o linguriţă de sare, un vârf de linguriţă de rozmarin pudră, pătrunje, pâine prăjită.

Preparare: se spală cartofii bine, se taie cubuleţe şi se pun într-o oală cu morcovii şi supa. Se acoperă cratiţa şi se lasă la fiert, la flacără medie, 5-7 minute. Apoi se dă focul mai mic şi se lasă să fiarbă până când legumele se înmoaie. Într-o cratiţă se pune la topit untul, apoi se adaugă ceapa tăiată şi se căleşte la foc iute până se înmoaie. Se adaugă laptele, smântâna şi condimentele (roz­marinul şi sarea). Se lasă amestecul la foc mediu până când se încălzeşte, fără să fiarbă. Se adaugă supa cu cartofi și morcovi, se acoperă şi se lasă să fiarbă la foc mic cel puţin 30 de minute. Se serveşte cu pătrunjel şi pâine prăjită.


Ciorbă în pâine

Ingrediente: 1 kg cartofi, două roşii foarte coapte (sau din conservă), un ardei, o ceapă, un morcov mare, un cârnat de casă, sare, piper, boia dulce, o crenguţă de rozmarin, 3 linguri de ulei, 200 g smântână, pâine de casă rotundă, cu seminţe.

Preparare: toate legumele, mai puţin ceapa, se spală şi se taie cubuleţe. Cârnatul se taie rondele și se pune la fiert în apă sărată până se înmoaie. Se pune uleiul la încins într-o tigaie şi se adaugă ceapa tocată mărunt. După ce se călește ceapa,  se pun rondele de cârnat, iar când acestea s-au rumenit se adaugă o linguriţă de boia dulce. Acest amestec se toarnă peste legumele fierte şi se amestecă. Se adaugă smântâna şi se mai într-un clocot, apoi se potriveș­­­te de sare și piper. Se ia o pâine de casă, se taie un capac, se scobeşte miezul şi se toarnă încet ciorba. Se pune o crenguţă de rozmarin deasupra.


Piure cu frigărui de pui

Ingrediente piure: 1,4 kg cartofi, 150-200 g de unt gras (minimum 80% grăsime), 300-350 ml lapte gras, 30 g de sare.

Preparare piure: se curăţă cartofii de coajă şi se taie cubuleţe. Se pun la fiert în 3 l de apă cu 30 g de sare. Când sunt fierţi, se scurg de apă şi se pun într-un vas. Se adaugă untul tăiat cubuleţe şi se pasează cu telul, apoi se pune laptele fierbinte şi se amestecă. Se sărează după gust.

Ingrediente frigărui: 600 g file piept de pui, 2 căţei de usturoi, 5 linguri de ulei, o lingură de suc de lămâie, un praf de curry, un ardei gras roşu, unul verde şi unul galben, sare şi piper.

Preparare frigărui: se taie carnea cuburi. Usturoiul se toacă şi se omogenizează cu uleiul, sucul de lămâie şi praful de curry. În acest amestec se pune carnea la marinat pentru o oră. Carnea se scoate apoi din marinată şi se înfige în bețe de frigărui, alternând cu bucăţile de ardei gras. Se condimentează cu sare și piper și se pun pe grătar. Se servesc cu piure.


Musaca din carne de vită

Ingrediente: 500 g carne de vită tocată, o ceapă, 1 kg cartofi,
2-3 căţei de usturoi, o conservă de roşii cubuleţe, două linguri de pastă de tomate, două linguri de ulei, sare, piper, cimbru, pătrunjel.

Preparare: ceapa se taie mărunt şi se căleşte uşor în puţin ulei. Se adaugă carnea tocată, se amestecă bine și se căleşte la foc iute 2-3 minute. Se adaugă conserva de roşii şi usturoiul tocat fin și se lasă la foc mic 15 minute, până mai scade sosul. Spre final se condimentează cu sare, piper şi cimbru. Cartofii se curăţă şi se taie felii de aproximativ 5 mm grosime. Se unge cu ulei o tavă şi se aşază un rând de felii de cartofi. Peste ei se pune carnea, se nivelează şi se așază iar un rând de cartofi, peste care se toarnă cele două linguri de pastă de tomate amestecate cu puţină apă, sare şi piper. Se acoperă tava cu o folie de aluminiu şi se bagă la cuptor 30-40 de minute. Apoi, se scoate folia şi se mai lasă 10 minute la foc mai iute, pentru a se rumeni. Se serveşte cu pătrunjel tocat presărat deasupra.

Urmărește-ne pe Google News