Însă rujul nu este o invenție a modernității. Încă din vechime femeile căutau moduri în care să își coloreze buzele pentru a fi mai atrăgătoare. Istoria rujului începe acum aproximativ 4500 de ani în Babilon. Prin anii 60 i.Hr. documentele istorice o indică pe Cleopatra că fiind una dintre primele femei faimoase ale cărei buze erau colorate artificial. Egiptencele foloseau o vopsea tip henna făcută din plante pentru asta iar, pentru o vreme, au folosit și un amestec de iod și brom care însă avea efecte negative asupra sănătății fiind cunoscut și sub numele de asarutul mortii”.
Câteva secole mai târziu, rujul roșu combinat cu o piele foarte albă devine un trend al curții regale engleze. Această modă este impusă de regină Elisabeta I care folosea un ruj făcut din ceară de albine și plante. Însă în 1770 Parlamentul britanic a dat o lege prin care femeile ce purtau ruj erau pasibile de judecat pentru vrăjitorie. Atitudinea reginei Victoria (care consideră că machiajul este indecent, chiar vulgar) împreună cu legislația din domeniu au făcut că pe la 1800 rujul să fie asociat cu prostituția.
Situația se schimbă drastic în secolul al XX-lea când rujul, în special cel roșu, devine un simbol al puterii feminine fiind purtat prin anii 1920 în special de sufragete. În zilele noastre rujul a devenit un apanaj al feminității, un mod prin care putem să ne exprimăm nu doar personalitatea dar și stările de spirit.
Aplicarea rujului este o artă și o plăcere iar cele mai multe femei nu au probleme la acest capitol. Nu strică totuși să va reamintim câteva mici aspect ce va pot ajută să va faceți buzele cât se poate de apetisante.