Prof. dr. Gheorghe Burnei pune mare preţ pe bucatele gătite de soţia sa: «Prefer să-mi aduc mâncarea de acasă».
La ora 7.30, şeful Clinicii de ortopedie de la Spitalul de Copii “Marie Curie”, din Bucureşti, este deja “la datorie”. “Programul unui medic care operează zi de zi este complex, aşa că trebuie să fim foarte bine organizaoei. Înainte să ajung la spital, întotdeauna iau micul dejun acasă: cereale şi lactate”, ne-a spus specialistul ortoped. Masa de prânz şi-o “savurează” tot la spital, într-o sală de mese special amenajată pentru cadrele medicale. “Prefer să-mi aduc mâncarea de acasă, că e cea mai gustoasă. Îmi place tot ce găteşte soţia mea, mai ales peştele cu mămăliguoeă”, ne-a mărturisit medicul. Pentru că este atent cu sănătatea sa, ortopedul nu consumă mâncăruri grele la cină: “Îmi place să stau la masă cu familia şi să ciugulim ceva uşor, înainte de culcare”.
Prof. dr. Florin Tudose: «Îmi plac fructele autohtone»
Puţină lume ştie că prof. dr. Florin Tudose a fost atlet de performanţă în tinereţe. “Practicam aruncarea discului şi a greutăţilor. Timp de 16 ani, până când am împlinit 25 de ani, m-am antrenat de cinci ori pe săptămână. Când m-am lăsat de sport, am început lupta cu kilogramele. Oricât m-am străduit, nu am reuşit să îmi recapăt silueta”, ne-a povestit bine-cunoscutul psihiatru de la Spitalul de Urgenţă din Capitală. În ciuda programului încărcat, medicul spune că se pricepe şi-n bucătărie. “Am renunţat la diete, însă mănânc sănătos şi îmi plac fructele autohtone. Gătesc când am timp liber sau la ocazii speciale. Duminică dimineaţa obişnuiesc să fac o omletă delicioasă pentru toată familia, însă specialităţile cu care mă laud sunt ciorba de potroace şi ghiveciul de legume”, susţine prof. dr. Tudose.
Prof. dr. Ionel Sinescu consumă ceaiuri întreaga zi
O cafea dimineaţa, ceaiuri de plante de-a lungul zilei şi… dulciuri. Acesta e secretul energiei prof. dr. Ionel Sinescu, şeful Centrului de chirurgie urologică, dializă şi transplant renal din cadrul Institutului Clinic Fundeni, din Capitală. “Recunosc că îmi plac dulciurile de casă. Nu am avut niciodată probleme cu greutatea”, ne-a dezvăluit chirurgul. Deşi iubeşte sporturile, prof. dr. Sinescu se teme de accidentări. “Înainte schiam foarte mult. Acum prefer lectura şi deseori merg la cinematograf. Încerc ca în timpul liber să mă încarc cu energie”, ne-a spus el.
Doctorii fac exerciţii fizice în fiecare dimineaţă
Chiar dacă obişnuiesc să se trezească în fiecare dimineaţă foarte devreme, la ora 5.00 sau 6.00, cei mai cunoscuţi medici îşi găsesc mereu timp pentru câteva exerciţii de înviorare. “Gimnastica matinală a devenit deja un obicei fără de care nu pot să încep o nouă zi”, ne-a declarat prof. dr. Ionel Sinescu. Totuşi, nici unul dintre specialiştii cu care am vorbit nu merge la sală şi nu practică sporturi. Mulţi nu au timp să frecventeze sălile de fitness şi recunosc că se tem să nu se accidenteze dacă depun efort fizic fără supravegherea unui specialist. Nici unul nu fumează şi, în afară de un ocazional pahar cu vin, nu consumă alcool.
Prof. dr. Mircea Beuran: «Mă hidratez foarte bine»
Micul dejun este cea mai importantă masă pentru prof. dr. Mircea Beuran, şeful clinicii de chirurgie a Spitalului de Urgenţă Floreasca, din Bucureşti. “Mănânc bine dimineaţa: lapte, brânză şi un sandviş. Îmi iau la mine cel puţin două mere, fructele mele preferate şi care nu-mi lipsesc niciodată din casă”, ne-a declarat chirurgul. Dr. Beuran susţine însă că energia de care are nevoie pentru a efectua patru-cinci operaţii pe zi are altă sursă. “Mă hidratez foarte bine. Între operaţii, beau multă apă plată sau minerală, cam 2,5 litri pe zi. Lichidele sănătoase sunt foarte importante, aşa că acasă îmi place să-mi prepar sucuri din fructe proaspete. Uneori, mai beau şi ceaiuri”, ne-a spus medicul.
Prof. dr. Ioan Lascăr: «Ştiu că e nesănătos, dar mănânc numai seara»
Şeful clinicii de chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă de la Spitalul Floreasca, din Capitală, petrece în sala de operaţii cel puţin şase ore în fiecare zi. “Deşi volumul de muncă e enorm, m-am obişnuit să mănânc doar o dată pe zi, seara. Ştiu că e nesănătos, dar am observat că atunci când mănânc în timpul zilei, mă cuprinde lenea”, ne-a declarat prof. dr. Ioan Lascăr. Cina chirurgului este mereu copioasă. “Nu urmez nici o dietă. Sunt înzestrat cu gene bune, astfel că nu trebuie să mă abţin de la mâncărurile gustoase, dar mai grase. Nu sunt pretenţios”, mai spune medicul. În weekend, plăcerea prof. dr. Lascăr e să facă grătar în curte.
Prof. dr. Marinescu: «Beau suc de roşii dimineaţa»
Supranumit “ginecologul vedetelor”, prof. dr. Bogdan Marinescu spune că momentele petrecute în familie sunt cele care îl relaxează cel mai mult. “Nepoţelul meu îmi dă energie. Este plin de viaţă şi reuşeşte să mă binedispună chiar şi după o zi plină de operaţii”, ne-a mărturisit managerul Maternităţii “Panait Sârbu” din Capitală. “Prefer mâncărurile simple, dar sănătoase. De exemplu, de dimineaţă obişnuiesc să beau suc de roşii. Fasolea păstăi fiartă şi stropită cu ulei de măsline şi varza călită sunt câteva dintre preparatele mele preferate”, mai spune prof. dr. Marinescu. Specialistul nu practică nici un sport, “din lipsă de timp”, însă pescuieşte şi merge la vânătoare de câte ori are ocazia.
Prof. dr. Vlad Ciurea a scos din meniu grăsimile
După un mic dejun “asortat” cu o cafea fierbinte, prof. dr. Vlad Ciurea îşi plimbă căţelul în fiecare dimineaţă, înainte de a pleca la spital, ca să se relaxeze. “Neurochirurgia este o specialitate foarte solicitantă. Operez cam şase ore pe zi, aşa că la spital evit discuţiile contradictorii, nu apelez niciodată la energizante şi nu fumez”, ne-a declarat prof. Ciurea. După programul operator, medicul ia prânzul la Spitalul Bagdasar-Arseni, unde conduce secţia Neurochirurgie I. “Am scos din meniu grăsimile, dulciurile în exces, carnea de porc, păsările crescute hormonal şi peştele din ape poluate”, ne-a dezvăluit specialistul. Cina e mereu servită în familie, seara, după ora 19.00, când chirurgul ajunge acasă. “Îmi plac fructele de mare şi peştele, dar şi salata de vinete”, ne-a mai spus doctorul. La finalul săptămânii, neurochirurgul “evadează” la Braşov, oraşul său de suflet, sau, dacă rămâne în Capitală, merge la teatru.
Prof. dr. Monica Pop a slăbit 35 de kilograme cu brânză, smântână şi tărâţe
Cea mai mediatizată femeie-doctor din România a uimit o ţară întreagă când a slăbit 35 de kilograme în nouă luni. Pe 1 ianuarie anul trecut, prof. dr. Monica Pop a început un regim drastic: nouă zile a băut doar cafea îndulcită şi apă. După “greva foamei”, oftalmologul a descoperit că dacă vorbeşte la telefon în timpul mesei mănâncă mai puţin. “Probabil şi constituţia m-a ajutat. Şi munca. Toată perioada am lucrat normal, am făcut gărzi şi am operat”, a declarat dr. Pop pentru Evenimentul Zilei. În cadrul dietei, ea nu mânca nimic seara, iar dimineaţa şi la prânz se mulţumea cu un pahar de brânză cu smântână amestecat cu tărâţe. A reuşit ca, de la 97 de kilograme, să ajungă la 60-62. Acum are o talie de viespe şi spune că se simte perfect, însă are în continuare grijă ca alimentaţia ei să nu-i pună în pericol nici sănătatea, nici noua siluetă. A eliminat din meniu pastele, pâinea şi dulciurile.
În 2008, prof. dr. Monica Pop cântărea aproape 100 de kilograme /// Celebrul oftalmolog păstrează pe peretele cabinetului său “uniforma” medicală pe care o purta înainte să slăbească