• Meniurile de la restaurant. Acestea sunt pline de bacterii, iar cei mai mulţi dintre noi ne spălăm pe mâini înainte să atingem aceste obiecte şi, ulterior, să dăm comanda pentru mâncare. Bacteriile şi virusurile de pe meniuri pot rezista 18 ore pe un obiect, mai ales dacă restaurantul este foarte frecventat. Cel mai indicat este să ne spălăm pe mâini după ce dăm comanda.
  • Recipientele pentru condimente. Pe aceste vase există cam aceiaşi germeni care se găsesc şi pe meniuri. Este destul de incomod să mergem la toaletă pentru a ne spăla pe mâini de fiecare dată când folosim solniţele. De aceea, cel mai indicat ar fi să utilizăm şerveţele umede pentru dezinfectarea acestor recipiente.
  • Săpuniera. Aproximativ 25% din recipientele de săpun din toaletele restaurantelor sunt contaminate cu bacterii fecale. După ce aplicăm săpunul, e bine să frecăm mâinile pentru măcar 15-20 de secunde, iar apoi să nu mai atingem cutia de săpun.
  • Cabinetul doctorului. În timp ce aşteptăm la doctor, suntem tentaţi să răsfoim revistele de pe masă, obiecte care sunt atinse zilnic de oameni bolnavi. Dacă nu vrem să ne plictisim, e bine să ne aducem o revistă de acasă.
  • Citricele din băuturi. Atunci când comandăm o limonadă, e bine să rugăm barmanul să nu pună felii de lămâie în pahar. În general, acestea nu sunt spălate şi sunt pline de bacterii, inclusiv E.coli. Trebuie să evităm şi ceaiurile cu felii de lămâie.

«Enterocolita, cea mai întâlnită afecţiune»

“Pe aceste obiecte se găsesc foarte multe bacterii, cele mai periculoase fiind cele care produc afecţiuni ale tubului digestiv. Cea mai întâlnită afecţiune, atunci când nu ne spălăm pe mâini după ce atingem aceste lucruri, este enterocolita, care se manifestă prin diaree şi febră”, ne-a explicat dr, Laurenţiu Luca, şeful Clinicii Puls.

 
 

Urmărește-ne pe Google News