Iaurtul este unul dintre alimentele care trebuie consumate cu regularitate de către copii, femei şi bătrâni, datorită aportului său de calciu. Este un ingredient versatil care poate fi încorporat în preparate în multe feluri. Deși ideal este să-l consumi în starea sa naturală, poate fi, de asemenea, un bun înlocuitor pentru unele sosuri pe bază de smântână.
Cuprins:
De ce este recomandat iaurtul în dietele de slăbit?
Iaurtul natural, cel care nu conține zahăr, este un aliment nutritiv și recomandat pentru a completa dieta și a avea grijă de sănătatea organismului. Pe lângă furnizarea de calciu pentru oase, conține probiotice sau „culturi vii” care repopulează microflora intestinală pentru o mai bună sănătate digestivă. Reprezintă o sursă de proteine, calciu şi vitamina B2. Conţine potasiu la fel de mult ca şi bananele, proteine şi calciu mai mult decât laptele (are de cel puţin două ori mai mult calciu decât o cană de 250 ml cu lapte degresat), dar, are mai puţine calorii. Acesta este şi motivul pentru care se regăseşte în majoritatea dietelor pentru slăbit.
Dă senzația de sațietate
Consumat cu regularitate, iaurtul ajută la reducerea numărului de calorii ingerate. Acesta conferă senzația de sațietate și ca atare ajută la atenuarea poftei de mâncare. Consumă-l la micul dejun sau ca gustare între mese pentru a-ți potoli foamea!
Menține echilibrul florei intestinale
Iaurtul reduce riscul apariţiei anumitor boli, curăţă organismul de substanţe toxice şi ajută la menţinerea echilibrului florei intestinale. Acidul său lactic reglează pH-ul intestinal și favorizează și dezvoltarea bacteriilor „bune” care întăresc sistemul imunitar. Prin urmare, consumul periodic de iaurt este benefic și pentru a-ți crește imunitatea.
Totodată, ajută şi echilibrează digestia şi contribuie la reducerea colesterolului. Iaurtul reduce riscul apariţiei cancerului, deoarece bacteriile lactice din compoziţia sa scad numărul de enzime cancerigene din colon.
Cum faci iaurt de casă
Un iaurt delicios poate fi preparat și acasă, iar rețeta este una foarte simplă. Ai nevoie de 2 litri de lapte integral, nu pasteurizat, 150 grame de iaurt natural bio ce are culturi lactice probiotice.
În borcane se pune puțin iaurt, amestecat în prealalbil, apoi se toarnă laptele. Se amestecă bine și se pun capacele fără a fi închise. Amestecă ingredientele, apoi lasă vasele acoperite până a doua zi de dimineață sau până când are gustul dorit iaurt.
Iaurtul de casă trebuie să aibă un aspect ușor cleios.
Costica2023 • 09.12.2023, 11:27
Sănătos, bogat în proteine, probiotice, favorizează pierderea în greutate