Cel mai adesea invocăm lipsa de timp pe care să-l dedicăm alegerii şi pregătirii alimentelor sănătoase, uitând că avem la îndemână soluţii „gata de consum” cum este iaurtul. Şi totuşi, în ciuda beneficiilor recunoscute ale iaurtului, România se află pe ultimele locuri, în rândul țărilor din Europa, în ceea ce privește consumul acestui aliment, cu o medie de un pahar de iaurt la două săptămâni.
„Lactatele fermentate, așa cum este iaurtul, trebuie consumate zilnic, ca obicei alimentar sănătos și benefic pentru organism, fiind și foarte accesibile. Este foarte simplu să le introducem în alimentația zilnică, pentru toţi membrii familiei”, afirmă prof. dr. Nicolae Hâncu. Nutriționiştii recomandă consumul zilnic de iaurt, pentru că acesta asigură o bună parte din necesarul de proteine, calciu, minerale și vitamine, de care avem nevoie la orice vârstă. Datorită fermentării și rețetei, iaurtul este mai bogat în nutrienți decât laptele. În România aportul de calciu este insuficient, conform sintezelor publicate de Ministerul Sănătăţii. Un iaurt pe zi practic ar compensa o parte din deficitul de calciu. ”Reţineţi că lactatele sunt principalele surse alimentare naturale de calciu, cel mai bine utilizate de organism”, adaugă dr. Hâncu. Reputatul profesor este de părere și că iaurtul este un aliment esențial pentru nutriția zilnică, contribuind major la realizarea echilibrului alimentar.
Potrivit unui studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie, 9 din 10 persoane sunt de părere că românii mănâncă nesănătos și că afecțiuni precum obezitatea, bolile cardiovasculare și diabetul sunt determinate sau favorizate de un stil de viață sedentar și de o alimentaţie dezechilibrată.