Cuprins:
Ziua de 1 iunie este zi liberă națională pentru întreaga familie. La 16 noiembrie 2016, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea legii prin care este modificat Codul Muncii prin declararea zilei de 1 Iunie, Ziua Internațională a Copilului, ca sărbătoare legală, în care nu se lucrează.
Ziua Copilului este o sărbătoare care înseamnă veselie şi voie bună şi reprezintă, totodată, o zi în care adulţii sunt invitaţi să îi respecte pe copii mai mult, să îi facă fericiţi.
De Ziua Copilului sunt organizate, de obicei, petreceri-surpriză, evenimente artistice și ateliere dedicate copiilor, dansuri tradiţionale, manifestări sportive, excursii. Însă cel mai important lucru pentru un copil este jocul, atenția părinților și timpul petrecut împreună cu aceștia.
Idei de activități în aer liber pentru a sărbători Ziua Copilului
Un lucru important de luat în calcul atunci când organizăm activități pentru copii este să nu alegem noi ce ar vrea micuții să facă, în funcție de dorințele noastre. Așadar, înainte să stabiliți ce activități veți face pentru sărbătorirea Zilei Copilului, ideal ar fi să întrebați și copiii ce pereferințe au. Sau puteți alege împreună dintre următoarele idei:
Jocul de sărbătorire a Zilei Copilului – testul cunoașterii
Ce modalitate mai bună de a afla cât de multe știu copiii despre această zi și semnificația ei, decât un quiz despre 1 iunie?
Încercați să puneți un chestionar amuzant pentru ca ei să cunoască și să realizeze importanța acestei zile.
Nu contează dacă nu pot răspunde la multe întrebări, important este să afle de la voi cum a luat naștere această zi în lume.
Descoperiți cum a luat naștere sărbătoarea de 1 iunie Ziua Copilului.
Drumeție și picnic
O activitate în familie, ideală pentru 1 iunie, zi liberă, poate fi o drumeție. Există o mulțime de trasee montane ușoare pe care le puteți parcurge împreună, copii și adulți, iar cei mici vor fi extrem de încântați să descopere natura. Mai mult, este o activitate de grup care ajută la dezvoltarea creativității celor mici și le sporește atenția pe termen lung.
O masă pe iarba verde poate fi, de asemenea, o activitate distractivă și relaxantă pentru întreaga familie.
Vânătoarea de comori
Ascundeți un artefact valoros și luați fiecare o hartă care duce la diverse indicii.
Singurul efort constă în crearea unei hărți palpitante și a unor indicii incitante și bizare, ceea ce face mult mai distractiv să ghiciți locația comorii.
Pinata cu provocări
Jocul, ca de obicei, implică să bateți o Pinata agățată într-un copac, până când aceasta se sparge.
Umpleți pinata cu delicii pentru a-i face pe cei mici să se simtă încântați de tot efortul depus în joc. La urma urmei, trebuie să realizeze că rezultatele încântătoare vin doar cu perseverență. În plus, puteți pune în pinata bilețele cu diverse provocări, întrebări și activități. Va fi mai distractiv așa.
Dress-up în natură
Adunați frunze și rămurele din care puteți alcătui o ținută demnă de un om al naturii. Puneți-vă glori în păr și coronițe din ramuri, puneți imaginația la încercare și sigur va fi foarte distractiv la final.
Descoperă și o listă cu jocurile copilăriei din care să vă inspirați de Ziua Copilului.
Participați la evenimentele de ziua copiilor
Vor fi cu siguranță evenimente speciale găzduite în parcurile mari și în centrele orașelor pentru sărbătorirea Zilei Copilului.
Evenimentele includ, de cele mai multe ori, diverse jocuri și activități pentru a implica copiii și a se distra. Jocurile sunt însoțite de premii și delicii pentru toți copiii.
Ar putea avea, de asemenea, diverse alte activități, cum ar fi acte de dans și scenă, la care copiii pot participa și își pot prezenta talentele.
O călătorie în Calea Lactee
Mergeți la cel mai apropiat planetariu din oraș, dacă există așa ceva în orașul vostru, și admirați designul măreț al universului. Curiozitatea față de obiectele cerești este comună în rândul copiilor odată ce descoperă că există mult mai mult în existența lumii pe care o văd în jurul lor.
Parcuri de distracții
Doar spune acest cuvânt și vei vedea cum ochii copiilor se luminează de bucurie!
Copiilor le va plăcea cu siguranță ideea, dar ține cont de faptul că nu ești singurul părinte sau profesor care plănuiește asta. Parcurile ar putea fi deja extrem de aglomerate sau biletele epuizate.. Așa că grăbește-te și rezervă-l acum!
Vânătoarea de forme
Plimbările în natură, în aer liber, la pădure sau munte sau chiar în parc sunt surse inepuizabile de distracție și educație. Privește cu atenție și vei găsi forme peste tot în jurul tău. Puncte bonus pentru reperarea formelor 3D, cum ar fi un cub, un cilindru sau o sferă.
Plimbarea culorilor
Găsiți articole pentru fiecare culoare din curcubeu (rețineți că este ROGVAIV). Primul care reușește să termine culorile curcubeului, poate primi o recompensă pe care o decideți împreună.
Plimbare ABC
Căutați elemente care încep cu fiecare literă a alfabetului. Primul care reușește să termine alfabetul, poate primi o recompensă pe care o decideți împreună.
Creați o capodoperă din obiecte naturale
Colectați obiecte pe plimbare pentru a crea artă. Pictați bețișoare sau pietre, presați flori, faceți amprente solare sau amestecați niște poțiuni de flori. De asemenea, puteți să strângeți pietre frumoase și apoi să le lipctați. Copiii și adulții deopotrivă se vor bucura de a-și proiecta propriile opere de artă.
O întâlnire cu bunicii
Cu toții am fi de acord cu gândul că copiilor le place să petreacă timpul cu bunicii lor. Deci, în această zi a copiilor, de ce să nu găzduiți o întâlnire cu bunicii în natură.
Aceasta cu siguranță s-ar dovedi a fi o bună oportunitate ca cei mici să poată învăța din experiențele bunicilor lor.
Plimbări interactive în natură
Natura poate fi o sursă inepuizabilă de idei de activități de Ziua Copilului pentru familie, tot ce aveți de făcut este să vă lăsați imaginația să zboare și să nu spuneți nu provocărilor și ideilor năstrușnice. Descoperiți natura. Aflați despre copaci: identificați copacii după frunze, scoarță, semințe și ramuri.
Plimbarea simțurilor
Folosiți-vă toate simțurile pentru a experimenta primăvara. Miroși florile sau iarba. Ascultă ciripitul păsărilor. Simțiți netezimea sau rugozitatea unei stânci. Puteți transforma asta într-o aventură de neuitat, mai ales dacă adulții sunt cei care vor da ”în mintea copiilor” și se vor juca cot la cot cu cei mici.
Vizitați grădina zoologică
Mergeți și vedeți unnele dintre animalele voastre preferate. În unele cazuri, s-ar putea chiar să le poți hrăni sau mângâia pe unele dintre cele mai blânde. Asigurați-vă însă că nu faceți asta și cu animalele periculoase, nu este ceva de glumă, siguranța primează.
Descoperă și cele mai frumoase mesaje de Ziua Copilului.
Cum a luat naștere Ziua Copilului
Sărbătorirea Zilei Copilului a fost propusă în 1925, la Conferinţa mondială pentru bunăstarea copiilor de la Geneva.
Decizia instituirii unei zile pentru protecţia copiilor a fost adoptată de Federaţia Democratică Internaţională a Femeilor, în cadrul unei sesiuni speciale din noiembrie 1949, desfăşurată la Moscova. La 14 decembrie 1954, Adunarea Generală a ONU a adoptat Rezoluţia nr. 836 pentru a proclama o Zi mondială a copilului.
Pornind de la convingerea că trebuie acordată o atenţie deosebită copiilor, care reprezintă generaţia de mâine, Adunarea a recomandat, cu acest prilej, ca începând din 1956, în toate ţările să fie instituită o Zi mondială a copilului, pentru ca ea să fie marcată „ca o zi a fraternităţii şi înţelegerii între copiii de pretutindeni, a activităţilor dedicate promovării idealurilor şi obiectivelor Cartei şi bunăstării copiilor din toată lumea, pentru întărirea şi lărgirea eforturilor pe care Naţiunile Unite le fac în favoarea copiilor din întreaga lume.
Rezoluţia recomanda guvernelor statelor membre să instituie o astfel de zi, la data pe care o considerau de cuviinţă, deci nu neapărat 1 iunie, dată la care este sărbătorită Ziua Copilului în România. Organizaţia Naţiunilor Unite marchează această zi la 20 noiembrie, data la care au fost adoptate Declaraţia Drepturilor Copilului în 1959 şi Convenţia asupra Drepturilor Copilului, în 1989.
Obiceiuri de Ziua Copilului
Obiceiurile legate de această zi sunt multe şi variate. Sunt oferite, cu acest prilej, de către adulţi, jucării, dulciuri, flori, ursuleţi de pluş, baloane colorate, hăinuţe şi sunt organizate petreceri-surpriză, dansuri tradiţionale, manifestări sportive, excursii.
Totuși, dacă vreți să transformați ziua de 1 iunie, zi liberă, într-una memorabilă, puteți stabili un obicei doar al vostru. Fie vă treziți cu muzică și dans, fie inventați un ritual pe placul vostru, fie faceți o ședință foto în aceeași poziție și aceeași locație mai mulți ani la rând. Astfel, veți putea compara și vă veți aminti clipele frumoase trăite împreună. Nu uitaţi să împărtăşiţi cu cel mic amintiri frumoase din propria dumneavoastră copilărie: jocurile care vă încântau, năzbâtiile pe care le-aţi făcut pe atunci.