Cuprins:
Ce beneficii are cartoful
Cartofii au un conținut ridicat de nutrienți și sunt sursă de hrană în multe țări de pe glob. Preparați corespunzător, cartofii aduc un important aport de vitamine și minerale, având numeroase beneficii pentru organism.
Se spune că oamenii ar putea trăi mâncând doar piure de cartofi, cele două ingrediente, cartoful şi laptele (sau untul), acoperind împreună toate vitaminele şi minerale necesare supravieţuirii. Cu toate acestea, nu există studii care să dovedească acest lucru, iar o dietă echilibrată este cu siguranță recomandată.
Valorile nutriționale pentru 100 de grame de cartofi
Dacă vă întrebați ce conține cartoful, din punct de vedere nutrițional, acesta este o sursă bogată de vitamine, minerale, dar și de carbohidrați.
- Calorii -94 Proteine – 2,1 grame
- Lipide (grăsimi) – 0,15 grame
- Carbohidrați – 21,08 grame
- Fibre – 2,1 grame
- Calciu – 10 miligrame
- Fier – 0,64 mg
- Zaharuri – 0,82 grame
- Magneziu – 27 mg
- Fosfor – 74 mg
- Potasiu – 544 mg
- Sodiu – 6 mg
- Zinc – 0,3 mg
- Vitamina C – 12,6 mg
- Vitamina B6 – 0,21 mg
Trucuri pentru a găti cartofii
Există o serie de moduri diferite de a găti cartofii. Iată 4 trucuri importante de care trebuie să țineți cont atunci când pregătiți cartofii pentru gătit.
Cartofii pentru rețete precum cartofi prăjiți sau piure pot fi tăiați și înmuiați în apă cu până la 12 de ore înainte. Clătirea cartofilor înainte de gătire ajută la îndepărtarea excesului de amidon, ceea ce poate îmbunătăți textura multor feluri de mâncare din cartofi
Uneori, cartofii tăiați și nefierți capătă o culoare roz sau maronie. Acest lucru se întâmplă din cauza carbohidraților din alimente care reacţionează cu oxigenul din aer. Cartofii care se decolorează sunt siguri de mâncat și nu trebuie aruncați. Culoarea dispare de obicei odată cu gătitul.
Totuși, pentru a păstra nutrineții din cartofi, nu se recomadă să stea în apă mai multe de 2 ore.
Puteți să păstrați culoarea cartofilor tăiați păstrându-i în apă rece și adaugând zeamă de lămaie sau putin otet.
Idei și rețete de mâncare cu cartofi
Cartofii sunt delicioși și pot fi preparați după numeroase rețete, în funcție de gusturi și preferințe. Iată câteva rețete cu cartofi pentru inspirație:
Salată orientală de vară
Ingrediente:
- 4-5 cartofi noi, fierţi în coajă şi tăiaţi cubuleţe:
- 2 roşii – tăiate cubuleţe;
- 2 castraveţi – tăiaţi cubuleţe;
- 2 ouă fierte, tari;
- 200 g măsline negre;
- o ceapă mică; sare, piper negru măcinat, oregano; oţet;
- 1 lingură cu muştar;
- ulei de măsline
Cum se face salata orientală de vară
Se spală cartofii şi se fierb în coajă. Se lasă la răcit şi se tăie în cubuleţe, iar ceapa se taie julien. . Toate ingredientele se taie cubulețe, se presară sare și se amestecă. Într-un bol, se prepară sosul de muştar, cu oţet şi ulei de măslin, sare și piper. Se toarnă sosul peste și se amestecă bine. Salata orientală de vară se serveşte rece.
Salată orientală cu maioneză
Ingrediente
- 1,5 kg cartofi (fierţi în coajă, apoi decojiţi);
- 6 ouă; 250 g de măsline feliate;
- 2 cepe mici;
- un borcan cu castraveciori muraţi (sau gogoşari muraţi);
- maioneză, sare, piper.
Mod de preparare
Se fierb ouăle și cartofii. Ulterior, ouăle și cartofii se taie în cubulețe, se toacă ceapa și totul se pune într-un vas mare. Se adaugă în vas și castraveții murați și măslinele, dar înainte totul trebuie tocat mărunt. Maioneza se amestecă cu sare și piper și se adaugă peste celelalte ingrediente. Înainte de a servi, salata orientală cu maioneză se pune la frigider pentru aproximativ 30 de minute.
Vezi și alte variante delicioase de salată orientală.
Tocană de cartofi cu ciuperci
Tocana de cartofi este una dintre cele mai apreciate și mai populare rețete de mâncare cu cartofi.
Ingrediente:
- 5-6 cartofi noi,
- un ardei capia,
- 3 fire de ceapă verde,
- 400 g ciuperci brune,
- 4 linguri de ulei,
- 4 ouă,
- 6 linguri de mozzarella rasă,
- o legătură de pătrunjel,
- sare, piper, mărar.
Mod de preparare: cartofii se spală bine si se fierb în coajă. După ce s-au răcit, se curăță și se taie în sferturi. Ciupercile se călesc în cele 4 linguri de ulei. După ce scad, se adaugă ceapa mărunțită și ardeiul tăiat cubulețe și se călesc și acestea 3 minute. Se lasă la răcit, apoi se combină cu cartofii. Se bat ouăle cu sare și se toarnă peste legume, se adaugă pătrunjelul tocat, mozzarella și piper. Se pune compoziția într-un vas din ceramică și se dă la cuptor pentru 20-25 de minute, la temperatură mare (200 grade). Se servește cu mărar tocat.
Budincă cu cartofi
Ingrediente:
500 g cartofi; 3 ouă; 200 g brânză telemea de oaie; 50 g unt; o lingură de pesmet; 100 g caşcaval; 200 ml smântână; verdeaţă pentru ornat.
Preparare: Se spală cartofii şi se pun la fiert în coajă. Când au fiert, se scot şi se lasă la răcit, după care se curăţă de coajă şi se taie felii de maximum 1 cm grosime. Într-o tavă tapetată cu unt şi pesmet se aşază feliile de cartofi, alternând cu straturi de brânză rasă, caşcaval şi smântână.
Se bat ouăle şi se toarnă deasupra compoziţiei. Se dă tava la cuptor până se rumenesc bine cartofii. Se servesc calzi sau reci, cu verdeaţă tocată deasupra, ca atare sau ca garnitură.
Cartofi noi la cuptor cu rozmarin
Una dintre cele mai apreciate idei de mâncare cu cartofi este rețeta de cartofi noi cu rozmarin.
Ingrediente:
1 kg cartofi noi, un dovlecel, 3-4 linguri de ulei de măsline, sucul de la o lămâie, rozmarin, cimbru, o legătură de usturoi verde, sare, piper.
Preparare: se încinge cuptorul la 190 de grade. Se spală cartofii, se taie felii subțiri și se așază într-o tavă din ceramică. Din loc în loc, între ei, se pune câte o felie de dovlecel. Se amestecă uleiul cu sucul de lămâie, rozmarin și cimbru, sare și piper după gust și usturoiul verde tăiat și se toarnă în tavă. Se pun la cuptor până se rumenesc și se servesc calzi, cu rozmarin proaspăt.
Salată franțuzească cu cartofi
Ingrediente:
Cartofi noi, sare, o legătură de ceapă verde, câteva roșii cherry, busuioc proaspăt, muguri de pin; pentru sos – ulei de măsline, oțet balsamic, muștar de Dijon, un pic de miere, sare și piper după gust.
Preparare: se încălzește cuptorul și se așază într-o tavă unsă cu ulei cartofii noi, spălați bine și tăiați în felii groase. Se sărează și se lasă la rumenit 20 de minute, cât să devină aurii și să fie copți la mijloc. Apoi se amestecă bine cu ceapa tăiată, câteva roșii cherry tăiate în două și mugurii de pin. Se toarnă dressingul și se amestecă, apoi se adaugă un pic de busuioc proaspăt.
Cartofi ”prăjiți” la cuptor
Ingrediente:
-4-5 cartofi -1 lingură ulei de măsline -sare, piper -boia de ardei dulce sau picantă.
Mod de preparare: -cartofii se curăță de coajă și se taie în felii subțiri (asemănător cartofilor pai), -se așează feliile într-o tavă, pe hârtie de copt, -se amestecă cu uleiul și condimentele și se dau la cuptor (250˚C) timp de 45 de minute. -se obțin cartofii crocanți și aromați.
Citeşte şi despre beneficiile consumului de brânză de oaie!
Daniel9090 • 27.12.2023, 12:22
Fiind atât de versatile și delicioși, cartofii oferă o multitudine de posibilități în bucătărie, fiind iubiți de multe persoane din întreaga lume
Daniel9090 • 27.12.2023, 12:22
Mâncarea cu cartofi este adesea asociată cu confortul, cu aromele și gusturile familiare, aducând o simplitate reconfortantă în preparatele culinare
Daniel9090 • 27.12.2023, 12:22
Aceasta poate fi preparată în diverse moduri și combinații, oferind o varietate de arome și texturi