Cuprins:
Alimentele joacă adesea un rol important în expresia culturală și socială. Oamenii aleg să pregătească și să servească mâncăruri specifice Crăciunului pentru a celebra și a împărtăși tradițiile lor.
În timpul sărbătorilor, este obișnuit să avem o varietate bogată de alimente la dispoziție. Această abundență poate să-i încurajeze pe oameni să mănânce mai mult decât ar face-o în mod obișnuit sau să aleagă alimente mai bogate în calorii.
Mulți oameni își permit excese alimentare în timpul sărbătorilor, percepându-le ca pe o excepție și spunându-și că pot reveni la obiceiurile alimentare sănătoase după aceea. Totuși, putem să alegem și pentru masa de Crăciun idei de meniuri sănătoase.
De ce să ții cont când alegi meniul pentru masa de Crăciun
La mesele de Crăciun, este important să menținem un echilibru și să facem alegeri nutriționale înțelepte pentru a ne bucura de sărbători într-un mod sănătos. Iată câteva sugestii de care poți să ții cont când alegi idei de meniuri pentru masa de Crăciun:
- Conștientizarea: Fii conștient de ceea ce mănânci și bucură-te de fiecare gust. Mâncatul conștient te poate ajuta să savurezi alimentele din plin și să te simți mai satisfăcut cu mai puțină mâncare.
- Evită să combini carnea și fructele la aceeași masă. Ananasul este printre singurele fructe care ajută digestia și nu produce fermentație la fel ca alte fructe.
- Mănâncă mâncărurile mai bogate în calorii în prima parte a zilei și alege pentru masa de seară alimente mai ușoare.
- Porții controlate: Mesele festive tind să includă o varietate bogată de mâncăruri, așa că este important să controlezi dimensiunea porțiilor. Încearcă să iei porții mici pentru a evita suprasaturarea și a permite stomacului să proceseze hrana eficient.
- Alege proteine slabe: Optează pentru surse sănătoase de proteine, cum ar fi peștele, curcanul sau carnea slabă de vită sau de porc. Evită sau limitează consumul de carne procesată și alte produse bogate în grăsimi saturate.
- Mâncare la cuptor sau gătită la abur: Optează pentru metodele de gătire sănătoase, cum ar fi coacerea la cuptor sau gătirea la abur, în locul prăjirii sau a altor metode care implică adăugarea de grăsimi suplimentare.
- Fibre și carbohidrați complecși: Include în meniu surse de fibre și carbohidrați complecși, cum ar fi legumele, cerealele integrale și leguminoasele. Aceste alimente furnizează energie pe termen lung și pot ajuta la menținerea nivelului de zahăr din sânge stabil.
- Limitarea alimentelor bogate în calorii goale: Redu consumul de alimente și băuturi bogate în calorii goale, precum dulciuri, prăjituri, băuturi îndulcite și snacks-uri procesate. Sigur că dulciurile de Crăciun sunt mult așteptate, dar excesul poate fi prevenit.
- Moderarea consumului de alcool: Dacă consumi băuturi alcoolice, fă-o cu moderație. Alcoolul nu numai că adaugă calorii, dar poate influența și controlul asupra porțiilor și a alegerilor alimentare.
- Hidratare: Asigură-te că bei suficientă apă în timpul sărbătorilor. Hidratarea adecvată poate ajuta la menținerea energiei și poate ajuta la controlul poftei de mâncare excesive.
- Mișcare fizică: Găsește modalități de a include activitatea fizică în timpul sărbătorilor. Plimbările, dansul sau alte activități fizice și jocuri pot ajuta la arderea caloriilor și la menținerea echilibrului în timpul perioadei festive.
Idei de meniuri sănătoase pentru masa de Crăciun
Dacă ești în căutare de idei de meniuri sănătoase pentru masa de Crăciun, este bine să știi că și mâncărurile tradiționale românești, cele mai cunoscute rețete de Crăciun, pot fi o alegere foarte bună, atât timp cât există moderație. Totuși, în cazul în care vrei să alegi ceva diferit, iată câteva sugestii:
Idei de aperitive sănătoase pentru masa de Crăciun
Salată de vinete cu nuci
Ingrediente:
- Vinete coapte și curățate
- Nuci tocate
- Usturoi pisat
- Sare și piper
- Ulei de măsline (opțional)
Mod de preparare:
Vinetele coapte se zdrobesc și se amestecă cu nucile tocate, usturoiul pisat și condimentele.
Poți adăuga ulei de măsline pentru un plus de aromă.
Servește cu felii de pâine integrală sau crackeri integrali.
Ciuperci umplute cu feta și ierburi
Ingrediente:
- Ciuperci mici, curățate și cu piciorul scos
- Brânză feta, sfărâmată
- Ierburi proaspete (cimbru, pătrunjel, busuioc)
- Usturoi pisat
- Sare și piper
Mod de preparare:
Într-un bol, amestecă brânza feta sfărâmată cu ierburile proaspete și usturoiul pisat.
Umple ciupercile cu această compoziție și așază-le într-o tavă.
Coace-le la cuptor până când sunt frumos rumenite.
Bruschete cu roșii și brânză de capră
Ingrediente:
- Roșii coapte și tăiate cuburi
- Brânză de capră
- Pâine integrală sau integrală cu semințe
- Ulei de măsline
- Busuioc proaspăt
- Sare și piper
Mod de preparare:
Prăjește felii de pâine la prăjitor sau la cuptor.
Așază cuburile de roșii pe feliile de pâine prăjită.
Adaugă bucăți de brânză de capră și presară busuioc proaspăt, sare și piper.
Stropiți cu un strop de ulei de măsline înainte de a servi.
Piftie de curcan
Ingrediente:
- 2 aripi de curcan, 1 pulpa inferioară,
- 1 ceapă mare (sau 2 potrivite),
- 1 morcov mare (sau 2 potriviţi),
- 2 căpăţâni mari de usturoi (sau 3 normale),
- un plic de gelatină,
- 5 litri apă,
- sare se adăugă ca la orice mâncare, spre sfârşit, când e carnea aproape fiartă.
Mod de preparare:
Se pune carnea la fiert, împreună cu ceapă şi morcovul, în circa 7 litri de apă. Se dă focul mare şi se spumuieste bine vasul, apoi se dă focul încet şi se lăsa aşa circa 3 ore. Semnul că a fiert carnea este când aceasta se desprinde de pe os (se vede foarte bine la pulpa inferioară). Atunci se adăugă sarea, după gust. Trebuie să mai rămână circa o treime din apă în urma fierberii.
După ce a fiert, carnea este scoasă, lăsată la răcit, apoi tăiată bucăţele şi pusă în vase (boluri, tăvi, etc). Se poate pune şi morcovul fiert, tăiat rondele …
În momentul în care apa în care a fost carnea devine călduţă se pune în ea usturoiul şi se scot morcovul şi ceapă.
TIPS: se pune o picătură de apă din cratiţă pe degete. Dacă este lipicioasă, nu trebuie să-i mai adăugaţi gelatină. Dacă doriţi să-i puneţi şi gelatină, atunci aceasta trebuie preparată într-un pahar cu apă rece şi adugata în apă călduţă (să nu fie fierbinte, căci se opăreşte gelatină).
Ultima operaţiune înainte de punerea în vase este „vânturarea” (adică apa se mută dintr-o oală în alta de vreo 3 ori, pentru „limpezire”)
Apoi apa se trece prin strecurătoare şi se pune în vasele cu carnea şi se lasă la răcit.
Descoperă și idei de platouri reci pentru masa de Crăciun sau Revelion.
Idei de fel principal sănătos pentru masa de Crăciun
Pulpă de curcan la cuptor cu mere și scorțișoară
Ingrediente:
- pulpă de curcan dezosată 800g,
- unt 100g,
- mere 200g,
- scorţişoară
- 2 batoane,
- busuioc proaspăt,
- sare şi piper,
- ulei de măsline.
Mod de preparare
Pulpa de curcan se desface pe o folie de plastic şi se crestează cu cuţitul încercând să întindeţi carnea cât puteţi de mult. Nu bateţi pulpa, ci doar o desfaceţi din cuţit. Presaraţi sare şi piper, puţin ulei de măsline. După ce le spălaţi, curăţaţi merele de coajă şi de seminţe, le tăiaţi cuburi mici şi le asezaţi pe centrul pulpei de curcan. Peste mere radeţi batonul de scorţişoară şi puneţi şi busuiocul întreg. Rulaţi pulpa de curcan şi daţi folia de plastic deoparte.
Dacă vreti şi vă este mai uşor, puteţi folosi sfoara de bucătărie pentru a lega pulpa, după care o băgaţi la cuptor la 180C, timp de 45 de minute. Acoperiţi cu folie de aluminiu şi asiguraţi-vă că aveţi cuptorul încins când introduceţi pulpa de curcan. Ca garnitură, puteţi folosi legume natur, orez fiert sau piureuri de legume.
Somon la cuptor cu măsline și lămâie
Ingrediente:
- File de somon
- Măsline negre și verzi, tăiate
- Lămâie, felii subțiri
- Usturoi, mărunțit
- Ierburi proaspete (rozmarin, cimbru)
- Sare și piper
Mod de preparare:
Așează fileurile de somon într-o tavă.
Presară măslinele, felii de lămâie și usturoiul mărunțit peste somon.
Condimentează cu ierburi proaspete, sare și piper.
Coace la cuptor până când somonul este frumos rumenit.
Salată de Boeuf cu iaurt și măr
Ingrediente:
- Carne de pui fiartă și tăiată cuburi
- Cartofi fierți și tăiați cuburi
- Morcovi fierți și răzuiți
- Mazăre fiartă
- Măr tăiat cubulețe
- Iaurt grecesc sau iaurt natural
- Sare și piper
Mod de preparare:
Amestecă carnea, cartofii, morcovii, mazărea și mărul într-un bol mare.
Adaugă iaurtul și amestecă bine.
Condimentează cu sare și piper după gust.
Refrigerază salata înainte de a o servi.
Descoperă și cele mai bune rețete de sarmale pentru masa de Crăciun.
Idei de desert sănătos pentru masa de Crăciun
Prăjitura cu mere și nuci
Ingrediente:
- Mere tăiate cuburi
- Nuci mărunțite
- Ovăz
- Făină integrală
- Ulei de cocos sau ulei de măsline
- Scorțișoară și vanilie
- Miere sau îndulcitori naturali -opțional
Mod de preparare:
Amestecă merele, nucile, ovăzul, făina, uleiul, scorțișoara și vanilia într-un bol.
Așază amestecul într-o tavă și coace la cuptor până când merele sunt moi și topping-ul este crocant.
Descoperă și alte multe rețete de prăjituri pentru Crăciun.
Fursecuri cu dovleac și nuci
Ingrediente:
- Dovleac ras fin
- Nuci mărunțite
- Făină de migdale sau făină integrală
- Ulei de cocos sau unt nesărat
- Îndulcitori naturali (stevia, miere, sirop de arțar)
- Scorțișoară și vanilie
Mod de preparare:
Amestecă dovleacul ras, nucile, făina, uleiul de cocos sau untul, îndulcitorii, scorțișoara și vanilia.
Modelează fursecuri mici și coace-le la cuptor până când sunt aurii.
Descoperă și cele mai bune rețete de cocktail pentru Crăciun.
Surse foto- 123rf.com, Shutterstock.com