Cuprins:
De ce să consumi legumele în sezonul lor
Astăzi, nu este deloc dificil să ne bucurăm de o mare varietate de fructe și legume pe tot parcursul anului. Totuși, atât fructele, cât și legumele crescute în sere sau care stau zile sau săptămâni chiar în containerele în care sunt transportate nu se pot compara la gust cu cele pe care le putem mânca în plin sezon de coacere.
Și nu doar gustul este cel care face diferența. Sigur că fructele și legumele de sezon sunt mai bogate în nutrienți la timpul lor. Știind care fructe sau legume sunt în sezon, poți economisi bani pentru că multe supermarketuri vor avea oferte și promoții pentru surplusul de alimente. Cumpără în cantități mai mari fructe și legume când este sezonul lor și congelează-le înainte să se strice. De exemplu, când roșiile sunt în sezon, pregătește-te o cantitate mare de sos de roșii sau bulion și păstrează-l în cămară pentru iarnă.
În plus, pentru că prețurile sunt mult mai mici, poți prepara cu bani mai puțini rețete de mâncăruri delicioase, pline de nutrienți, cu legume proaspete și gustoase. Iată câteva idei de rețete de preparate delicioase cu legume de sezon:
Idei de preparate delicioase cu legume de sezon
Toamna este cel mai îmbleșugat anotimp în ceea ce privește legumele, iar gustul lor este minunat. Așadar, e momentul perfect să te bucuri de ele din plin.
Vinete cu sos de roșii și usturoi
Ingrediente:
- 2 vinete mari
- 4 roșii mari
- 3 căței de usturoi, tocați sau pisați
- 50 ml ulei de măsline
- Sare și piper, după gust
- Frunze proaspete de busuioc
Mod de preparare:
Taie vinetele în felii de aproximativ 1 cm grosime. Presară sare pe fiecare felie și lasă-le să stea timp de 15-20 de minute pentru a elimina excesul de umiditate.
Între timp, taie roșiile în cuburi și îndepărtează semințele.
Clătește vinetele sub apă rece și șterge-le cu un prosop de bucătărie pentru a îndepărta sarea și umiditatea.
Încălzește tigaia grill la foc mediu. Unge feliile de vinete cu ulei de măsline și rumenește-le pe grătar până când apar dungi maronii și vinetele sunt moi.
Într-o tigaie, încălzește puțin ulei de măsline și călește usturoiul tocat până devine ușor auriu, cu grijă să nu se ardă, altfel va deveni amar. Adaugă roșiile tăiate cuburi sau date pe răzătoarea mare și gătește-le până se înmoaie și se formează un sos gros. Condimentează cu sare și piper după gust.
Servește vinetele cu sosul de roșii deasupra și frunze proaspete de busuioc. Merg de minune cu pâine prăjită.
Salată de vinete
- 3-4 vinete, aproximativ 1,5 kg vinete;
- O ceapă;
- 2 căței de usturoi;
- Un gălbenuș de ou;
- O linguriță de muștar;
- 200 ml de ulei;
- Zeama de la o lămâie;
- Sare și piper.
Mod de preparare
Se coc uniform vinetele pe grătar sau pe flacăra de la aragaz, după care se lasă să se răcească și se curăță de coajă. Vinetele se pun la scurs într-o sită și se lasă pentru câteva ore. Când s-au răcit, vinetele se toacă mărunt și între timp se pregătește maioneza. Se mărunțește gălbenușul de ou, se amestecă cu lingurița de muștar și se amestecă energic într-un singur sens.
Când maioneza începe să capete formă, se adaugă și zeama de la o lămâie și treptat, puțin câte puțin ulei până obții cantitatea de maioneză dorită. Când vinetele se răcesc se amestecă cu ceapa tocată mărunt, usturoiul mărunțit și maioneza. Se încorporează toate ingredientele și salata de vinete se pune la rece până la momentul servirii. Se presară deasupra pătrunjel proaspăt și totul este numai bun.
Vinete la cuptor cu roșii și parmezan
- două vinete mari;
- 200 g pesmet;
- 3 ouă;
- 200 g făină;
- Ulei de floarea-soarelui pentru prăjit;
- Oregano, sare și piper.
- 50 ml ulei de măsline;
- o ceapă;
- 4-5 căței de usturoi;
- 1 kg de roșii
- 200 g mozzarella;
- 150 g parmezan răzuit;
- o lingură de ierburi aromatice: oregano, cimbru, busuioc.
Mod de preparare
Vinetele se taie în felii subțiri (2 cm grosime) și se sărează pe ambele părți. Se lasă timp de 10 minute, apoi se tamponează cu un șervețel pentru a șterge apa în exces pe care o lasă vinetele. Între timp, se bat ouăle într-un bol și se amestecă cu sare, piper, iar într-un bol separat se amestecă pesmetul cu ierburile aromatice.
Fiecare felie de vânătă se trece prin făină, apoi prin ou, apoi prin pesmet și se prăjesc în ulei, la foc moderat, până se rumenesc bine pe ambele părți și capătă o crustă crocantă.
Între timp se pregătește sosul.
Se pune ulei la încins, se călește ceapa până devine sticloasă, se adaugă și roșiile tocate mărunt și ierburile aromatice, iar sosul se lasă la fiert pentru 15 minute, până capătă o consistență. Într-o tavă mare se pune un strat de sos cât să acopere fundul tăvii, apoi un strat de vinete, apoi din nou un strat de sos și deasupra mozzarella, parmezan și încă un strat de vinete.
Se repetă straturile în funcție de ingrediente, astfel încât ultimul strat să fie din mozzarella și parmezan. Preparatul se pune la cuptor pentru 25-30 de minute, la 180 de grade, până când stratul de deasupra prinde o crustă aurie. Vinetele se scot din cuptor, deasupra se presară pătrunjel proaspăt și se consumă calde.
Descoperă și alte idei de rețete cu vinete.
Varză călită cu legume
Ingrediente:
- 1 varză mică, tăiată fideluță
- 2 morcovi, tăiați julien
- 1 ardei gras, tăiat în felii subțiri
- 1 ceapă mare, tocată
- 2 căței de usturoi, tocați
- 2 linguri de ulei de măsline
- 1/2 linguriță de boia de ardei dulce
- Sare și piper, după gust
- Mărar proaspăt, tocat, pentru decor
Mod de preparare:
Într-o tigaie mare, încălzește uleiul de măsline și călește ceapa până devine transparentă.
Adaugă morcovii și ardeiul gras și călește timp de câteva minute până când legumele se înmoaie ușor.
Adaugă varza tăiată și amestecă bine. Acoperă tigaia și lasă varza să se călească la foc mic timp de aproximativ 15-20 de minute, amestecând din când în când.
Adaugă usturoiul tocat și boiaua de ardei dulce. Condimentează cu sare și piper după gust și amestecă bine.
Presară mărar proaspăt tocat deasupra înainte de a servi.
Salată de ardei copți cu brânză
Ingrediente:
- 8-9 ardei capia
- 2 linguri oțet
- 5 linguri de floarea-soarelui sau de măsline
- 300 g telemea
- 1 legatura pătrunjel sau busuioc
- sare și piper
Mod de preparare:
Se coc ardeii capia până se înnegresc pe toate părțile uniform. Se pun într-un caston, se presară cu sare și se acoperă cu un capac. Se lasă să se înabușe timp de 10 minute, astfel încât să se poată decoji ușor.
Ardeii se curăță de pieliță, de nervuri și de semințe, apoi se taie în fâșii. Se toarnă peste ei un dressing obținut din o parte oțet la trei părți de ulei, apoi se asezonează cu sare și piper. Se adaugă cuburi de brânză și verdeața, apoi se servește salata rece.
Vezi și alte rețete cu ardei copți.
Musaca de vinete cu roșii și brânză
Ingrediente
- 6 vinete
- ulei de măsline
- 700 de grame de brînză rasă – (feta, telemea, cheddar, după preferințe)
- 800 g roșii pasate
- sare și piper
- 3-4 căței de usturoi
- multe frunze de busuioc
- 200 g smântână
- 2 gălbenușuri de ouă
Mod de preparare
Vinetele se curăță și se tăie în rondele de 1,5 cm și se așază în tavă, se presară cu sare, se stropesc cu ulei de măsline și se dau la cuptor până se deshidratează ușor. Sucul de roșii se fierbe până se reduce consistent și se asezonează cu sare, piper, frunze de busuioc și usturoi răzuit.
Brânza sau amestecul de brânzeturi se dă pe răzătoare și se amestecă cu multe frunze de busuioc. Într-o tavă, se așază un strat de vinete, se ung cu puțin suc de roșii, apoi se presară bânzeruri. Se repetă straturile până se termină ingredientele, iar deasupra se întinde smântâna amestecată cu gălbenușurile de ouă. Se coace până se rumenește bine la suprafață.
Dovleac și cartofi gratinați
Ingrediente
- 1/2 lingura busuioc
- 150 lingura pătrunjel
- 1 lingurita piper măcinat
- 100 g şuncă feliată
- 200 ml smântână
- 6 ouă
- sare
- 2 linguri parmezan
- 2 roşii
- 4 fire pătrunjel
- 2 linguri unt
- 600 g dovleac
- 1 kg cartofi
Mod de preparare
Spală cartofii şi apoi pune-i la fiert în apă cu sare. După ce au fiert, se scot, se lasă la răcit şi apoi se curăţă de coajă şi se taie fâşii.
Dovleacul se spală, se curăţă de coajă, apoi pulpa rămasă se taie în pătrăţele. Acestea se călesc 5 minute în unt, apoi se condimentează cu busuioc, pătrunjel şi piper.
Într-o tavă unsă cu unt şi tapetată cu felii de şuncă, se pun cartofii tăiaţi fâşii, alternând cu bucăţile de dovleac. Separat, se bat bine ouăle cu smântâna şi puţină sare. Toarnă amestecul deasupra straturilor cu cartofi şi dovleac.
Se pun şi restul de felii de şuncă rămase şi se dă la cuptor, la 180 °C, pentru aproximativ 50 de minute.
După ce s-a rumenit, se scoate budinca din cuptor, se presară pe deasupra parmezanul.
Sursă – retete.unica.ro
Supă cremă de dovleac
Ingrediente
- 800 g dovleac
- 2 linguri ulei de măsline
- 1 ardei gras
- 1 ardei iute
- 2-3 căţei usturoi
- 1 ţelină
- 2 cepe albe
- sare și piper
Mod de preparare
Se curăţă dovleacul, se taie cubuleţe şi se pune să fiarbă în apă cu sare. Se pun şi câteva picături de ulei de măsline şi se lasă să fiarbă la foc potrivit.
Între timp, se curăţă ceapa, ţelina, usturoiul, ardeiul gras şi se pun la fiert împreună cu dovleacul. Se lasă să fiarbă în continuare, la foc mic.
Se încearcă dacă au fiert legumele şi se scot în sită. Ceapa, usturoiul şi ardeiul se dau de o parte, iar dovleacul şi ţelina se pasează cu mixerul.
Piureul de dovleac se amestecă cu zeama în care a fiert, se adaugă ulei de măsline, sare şi piper, după preferinţă, şi se mai lasă să dea într-un clocot, apoi se ornează cu frunze de pătrunjel verde şi rondele de ardei iute. Rețeta supă cremă de dovleac se serveşte cu crutoane.
Acestea sunt câteva idei de preparate delicioase cu legume de sezon, dar descoperă și cele mai bune rețete de mâncăruri răcoroase de vară.
Vezi şi ce este blanşarea, tehnici de blanşare!