► Ai așteptări prea mari

Unele femei mai adaugă viziunii roz și pe aceea că într-o căsnicie cu adevărat fericită nu va exista nicio ceartă. Altele își văd soțul ca pe un fel de salvator/psiholog care ar trebui să le înlăture orice problemă ar avea – de la frustrări din copilărie până la depresii și complexe de inferioritate. Dar, până la urmă, bărbatul se dovedește a fi un simplu om, care – surpriză! – pare să aibă mai multe defecte decât calități. Ce să faci când descoperi asta? Să plângi? Să te revolți? Să fugi unde vezi cu ochii, sperând să întâlnești până la urmă iubitul perfect?

► „Va fi bine de la sine”

Bine ar fi să nu pornești la drum cu astfel de iluzii. Dar, dacă s-a întâmplat, încearcă să te salvezi cu o doză de realism, iertare și… multă muncă. Atunci vei accepta că tu însăți ești o persoană care mai și greșește, îi vei tolera mai ușor abaterile partenerului. În plus, ține minte că o relație nu este un dat, ci este un proiect la care lucrați împreună toată viața. Dacă unul se oprește, celălalt are mai mult de tras, iar dacă amândoi stau și așteaptă să fie bine, atunci totul se duce de râpă.

ADAPTEAZĂ-ȚI CERINȚELE!

În ceea ce privește cearta, sigur că ar fi bine să vă înțelegeți, dar este un mecanism absolut normal pentru a regla tensiunile din cuplu și chiar din afara lui. Până la urmă, este normal să nu fim de acord unii cu alții, să avem păreri diferite. Bine ar fi să nu ridicăm vocea, dar, cum nu suntem perfecți, se mai întâmplă. „Dă relației tale o șansă reală și adaptează-ți așteptările în funcție de ceea ce tu poți oferi. Nu cere mai mult decât poți da tu însăți”, te sfătuiește psihologul.

IMAGINE IDILICĂ

„Există posibilitatea de a-ți sabota singură relația, iar probabilitatea să faci asta este destul de mare. Fiecare dintre noi intrăm în cuplu având în minte o imagine despre cum știm noi că trebuie să arate familia noastră. Adesea, această viziune este una idilică – un fel de amestec între ceea ce am observat la părinții noștri (dacă au avut o experiență bună), ceea ce vedem la alții sau chiar în filme. În plus, mai purtăm în noi experiențele trecute. Așa se face că începi o nouă legătură cu idei preconcepute despre cum ar trebui să fie. Ar fi bine să înțelegi că fiecare relație este unică, că orice om este diferit și să renunți să îl compari cu alții.”

 
 

Urmărește-ne pe Google News