Nevoiţi să aştepte până la miezul nopţii noile tarife, farmaciştii au constatat că de marea ieftinire profită cel mai mult Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Chiar şi aşa, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii sunt gata să controleze farmaciile pentru a le verifica preţurile şi stocurile,
Ieftinirea medicamentelor nu se prea simte în buzunarul bolnavilor. Anunţata reducere a preţurilor de la 1 iulie pentru medicamentele compensate a ajuns abia la câţiva lei. De exemplu, un medicament pentru tensiune care costa 14,7 lei a ajuns 13,3 lei. Un altul, pentru afecţiuni gastrice, a scăzut de la 16 la 15 lei. Există şi excepţii. Un antibiotic s-a ieftinit de la 39 la 14 lei. Peste 1.000 de pastile însă s-au scumpit cu doi, trei lei pe cutie.
Ministrul are, însă, calculele lui. „În primul rând e bine că nu mai cresc, că eram învăţaţi că încă mai cresc. În al doilea rând, scad”, a spus Nicolae Bănicioiu, Ministrul Sănătăţii, citat de digi24.
Marile reduceri sunt valabile mai ales în cazul medicamentelor decontate integral de stat, în majoritate citostatice. Un tratament care în iunie costa 5.200 de lei a scăzut la 4.300 de lei.
Rezultate Exit poll alegeri prezidențiale 2024 – turul I – cine intră în turul 2. Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale potrivit BEC!